Elk√©sz√ľlt a m√°sodik olyan k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°s, amelyikre a netezŇĎk adt√°k √∂ssze a p√©nzt. 62 sz√°zal√©k t√°mogatn√°, hogy vas√°rnap is nyitva legyenek a boltok. A legjobban a k√ľl√∂n √©lŇĎ p√°rok im√°dnak vas√°rnap soppingolni, az egyetlen csoport, amelyik ink√°bb bez√°rna, az a 8 √°ltal√°nos alatti v√©gzetts√©gŇĪek√©.

Annak idej√©n √©n is √≠rtam arr√≥l, hogy Balla P√©ter √°llampolg√°r az Indiegog√≥n gyŇĪjt√∂tt √∂ssze 1300 eur√≥t arra, hogy 3 nagy k√∂zv√©lem√©ny-kutat√≥ c√©gn√©l is megrendelje ugyanazt a felm√©r√©st, a vas√°rnapi boltnyitvatart√°sr√≥l.

ElŇĎsz√∂ az Ipsos√© k√©sz√ľlt el, m√©g m√°rciusban, n√°luk 64-32 volt az ar√°ny a vas√°rnapi nyitva tart√°st t√°mogat√≥k jav√°ra. (Az Ipsos am√ļgy el√©gg√© megsz√≠vatta Ball√°t, mert nem √°rulta el neki, hogy nagyon hasonl√≥ k√©rd√©sben ŇĎk maguk is kutatnak, majd elŇĎbb publik√°lt√°k a saj√°t eredm√©nyeiket.)

Advertisement

Most k√©sz√ľlt el a sorban a m√°sodik, a Medi√°n√©. Az adatfelv√©tel m√°rciusi volt. Az ar√°nyok szinte megegyeznek: 62-35.

A k√©t felm√©r√©sben az is k√∂z√∂s, hogy megmutatj√°k, ez olyan t√©ma, amirŇĎl ritka hat√°rozotts√°ggal form√°lnak v√©lem√©nyt az √°llampolg√°rok, hiszen - alcsoportt√≥l f√ľggŇĎen - jellemzŇĎen 3-4 sz√°zal√©k k√∂r√ľli volt mind√∂ssze azoknak az ar√°nya, akik nem tudtak v√°laszolni. A nem, lak√≥hely, √©letkor √©s v√©gzetts√©g szerinti feloszt√°s azt mutatja, hogy a legt√∂bb alcsoportban eg√©szen egyenletes a t√©ma meg√≠t√©l√©se: 60 sz√°zal√©k k√∂r√ľli v√°s√°rolni akar√≥ √°ll szemben harmincegyn√©h√°ny sz√°zal√©knyi z√°rvatart√°s-p√°rtival. K√©r mark√°ns kiv√©tel akad. Az egyetlen csoport, amelyikban 56 sz√°zal√©kkal t√∂bbs√©gbe ker√ľltek a z√°r√°sp√°rtiak, az az √°ltal√°nost sem elv√©gzettek csoportja. Vagyis azok, akik szeg√©nyek √°ltal√°ban am√ļgy sem tudn√°nak venni semmit, mert nincs r√° p√©nz√ľk. A m√°sik sz√©lsŇĎs√©g a k√ľl√∂n √©lŇĎk halmaza, itt 82 sz√°zal√©k v√°s√°rolgatna az √ör Napj√°n is.