Beleb√ļjtam egy v√°rosfejleszt√©si √°llamtitk√°r bŇĎr√©be, √©s azt√°n egy √©letnagys√°g√ļ leg√≥-Darth Vaderrel is szelfiztem a Lego Store Show-n. SŇĎt, v√©gre belen√©zhettem az √≥ri√°si leg√≥szobrok belsej√©be is. K√°r, hogy sok volt az ideges ember.

A Millen√°ris √≥ri√°si B pavilonj√°ba l√©pve egybŇĎl megcsapott valami fesz√ľlt hangulat. A hatalmas gy√°rcsarnok annak ellen√©re nagyon sterilnek √©s kong√≥an t√°gasnak hatott, hogy m√°r p√©ntek d√©lut√°n tele volt kisgyerekes csal√°dokkal, a rengeteg leg√≥val bor√≠tott asztalhoz szinte oda se lehetett f√©rni. Maximum a padl√≥ra ki√∂nt√∂tt, t√∂bb n√©gyzetm√©ternyi leg√≥sivatagba, illetve az azon arrakisi fŇĪszerb√°ny√°szokra eml√©keztetŇĎ ‚Äď a sz√ļr√≥s kock√°kt√≥l furcs√°n, ritmus n√©lk√ľl mozg√≥ ‚Äď gyerekekre vethettem volna magam. Ink√°bb nem tettem.

El√©g zavarba ejtŇĎ volt az elsŇĎ f√©l √≥ra, am√≠g c√©ltalanul j√°rk√°ltam a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ asztalok k√∂z√∂tt, f√©nyk√©peztem, felm√©rtem a terepet. A gyerekek j√≥l √©rezt√©k magukat, ami t√∂k j√≥, hiszen elsŇĎsorban nekik sz√≥l ez a rendezv√©ny. A legt√∂bb helyen k√ľl√∂nb√∂zŇĎ tematik√°j√ļ leg√≥kb√≥l lehetett mindenf√©le dolgokat √©p√≠teni teljesen c√©ltalanul, de volt vet√≠tŇĎszoba √©s mindenf√©le j√°t√©kkonzolok is, amelyek elŇĎtt legal√°bb olyan m√©retes f√ľrt√∂kben l√≥gtak a gyerekek, mint a kock√°kn√°l.

Advertisement

Az emeleten kicsit izgalmasabb volt a dolog, ott ki lehetett pr√≥b√°lni a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ motoros ‚Äď appok seg√≠ts√©g√©vel mozgathat√≥ ‚Äď robotokat, lehetett aut√≥kat versenyeztetni, illetve volt valami sp√©ci √∂sszeszedŇĎ berendez√©s is, ami sim√°n felkapta a f√∂ld√∂n sz√©tsz√≥rt kock√°kat. Ilyesmi szerkezetem volt nekem is, ŇĎr√ľlt hasznos cucc. (Tuti tipp a legopakol√°shoz: egy √≥ri√°si pokr√≥con kell j√°tszani, azt√°n sim√°n fel lehet kapni a n√©gy sark√°t, √©s vissza√∂nteni az eg√©szet a v√∂d√∂rbe.)

Advertisement

Az ilyen √≥ri√°si figur√°kat r√©szletekben √©p√≠tik a gyerekek seg√≠ts√©g√©vel, azt√°n az egyik leg√≥s munkat√°rs kalap√°lja √∂ssze a szinteket. Amint l√°tj√°tok, bel√ľl √ľreges. Megk√©rdeztem, mi lesz a sorsuk: este lebontj√°k, m√°snap kezdŇĎdhet √ļjra az √©p√≠t√©s. Az ilyen szobrok meg rendezv√©nyrŇĎl rendezv√©nyre j√°rnak.

Advertisement

Pr√≥b√°ltam besz√©lgetni a leg√≥s seg√≠tŇĎkkel is, akik nagyon kedvesen v√°laszolgattak a k√©rd√©seimre, √©s biztos√≠tottak r√≥la, hogy mind im√°dnak leg√≥zni, viszont a legt√∂bben, √ļgy √©reztem, f√°radtak √©s frusztr√°ltak voltak a vis√≠t√≥ gyerek- √©s az idegeskedŇĎ sz√ľlŇĎt√∂megtŇĎl. Az egyik l√°ny mondta, hogy m√°r √≠gy is nagyon sokan vannak itt, de a szombat-vas√°rnap m√©g durv√°bb lesz.

Advertisement

Nagy teherb√≠r√°s√ļ legoh√≠d

Be√°lltam a v√°s√°rl√≥s standhoz √°ll√≥ sok kaotikus sor egyik√©be is. A 20 sz√°zal√©k kedvezm√©ny megŇĎrj√≠tette az embereket ‚Äď ennyivel olcs√≥bbak a k√©szletek a rendezv√©nyen. A legrosszabb magyar postai sorban √°ll√°shoz tudn√°m hasonl√≠tani az √©lm√©nyt. Az elad√≥k sem voltak a helyzet magaslat√°n, a v√°s√°rolni k√≠v√°nt dobozok legal√°bb fel√©√©rt h√°tra kellett rohang√°lni valami rakt√°rhelyis√©gbe, mivel a stand maga pici volt. K√©t gyereknek majdnem leharap√°k a fej√©t a gyerek n√©lk√ľl, viszont ropog√≥s h√ļszezresekkel √©rkezett felnŇĎttek. Pedig szerencs√©tlen sr√°cok csak a v√°laszt√©kot akart√°k megn√©zni.

Advertisement

H√ļsz-huszon√∂t perc v√°rakoz√°s ut√°n sorra ker√ľltem, √©s szigor√ļan t√©nyfelt√°r√≥ c√©llal megvettem a legapr√≥bb, √∂t perc alatt √∂sszerakhat√≥ csillagok h√°bor√ļj√°s ŇĪrhaj√≥t, amit tal√°ltam. Ezt itt fent.

Ha m√°r √≠gy belej√∂ttem az oknyomoz√°sba, be√ľltem a legnagyobb attrakci√≥ra is, ami a fesztiv√°lon volt: a v√°ros√©p√≠t√©sre. Ehhez elŇĎsz√∂r v√©gig kellett hallgatni egy kiselŇĎad√°st arr√≥l, milyen az √©lhetŇĎ v√°ros, √©s ut√°na mi is meg√©p√≠thett√ľk a saj√°t kis √©p√ľlet√ľnket. √Čn m√°r giccses foly√≥parti szoborcsoportokat, f√©lk√©sz korm√°nyzati √©s m√ļzeumnegyedet, ingatlanmutyit √©s ezoterikus pavilonokat vizion√°ltam, amikor m√©g egyszer eml√©keztettek arra, hogy √©lhetŇĎ v√°rost √©p√≠t√ľnk. A csud√°ba, gondoltam, h√°t √≠gy sosem leszek igazi √°llamtitk√°r, √∂sszerakok ink√°bb egy kvantumfizikai kutat√≥int√©zetet, arra tuti nem gondolnak a gyerekek!

Advertisement

Munka k√∂zben r√°j√∂ttem, hogy mi okozta m√©g a nyomaszt√≥ √©rz√©st. Az anyuk√°k! A legofesztiv√°l picit tal√°n ap√°s program ‚Äď b√°r t√°vol √°lljon tŇĎlem, hogy most gender√©ket verjek a nemeket √∂sszek√∂tŇĎ legoh√≠dba ‚Äď, √ļgyhogy egy k√∂z√©pkor√ļ vagy ann√°l fiatalabb f√©rfit sem l√°ttam, aki ne √©lvezte volna a programot. T√∂bben gyermeki vigyorral az arcukon √©p√≠tett√©k a szerkezeteket. Az anyuk√°k viszont sokan m√©rgelŇĎdtek, iz√©lgett√©k a gyerek√ľket, vagy puffogtak, amikor valaki ‚Äď aki nem sima √©rdeklŇĎdŇĎ volt ‚Äď bemehetett oda sor√°ll√°s n√©lk√ľl, ahova nekik v√°rniuk kellett.

Advertisement

A kedvenc anyuk√°mmal a kvantumfizikai kutat√≥√°llom√°s √©p√≠t√©se k√∂zben tal√°lkoztam. Mellettem √ľlt, √©s vadul √©p√≠tett valamit, ami legink√°bb k√∂rfolyos√≥s b√©rh√°z gangj√°ra eml√©keztetett, b√©rh√°z n√©lk√ľl. Meg√°ll√°s n√©lk√ľl c√∂cc√∂g√∂t. N√©ha a gyerek√©re, aki az √∂l√©ben √ľlt, √©s folyamatosan bontotta vissza anyu magnum opus√°t, mintha az holmi magos D√©va v√°ra lenne, n√©ha a f√©rj√©re, aki a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ elemek ut√°n szaladg√°lt, kev√©s sikerrel, j√≥, hogy bev√°s√°rl√≥list√°t nem kapott.

Miut√°n elk√©sz√ľltem a kutat√≥int√©zetemmel, √©s be√©p√≠tettem az egyre nagyobb √©s egyre √©lhetŇĎbb legov√°rosba, m√©g szelfiztem egyet Darth Vaderrel, azt√°n lel√©ptem. √Čpp el√©g dolgom van ideges felnŇĎttekkel, leg√≥zni nyugiban szeretn√©k.

Advertisement