Három évre 5,1 milliárd fontért adták el a Premier League tévéközvetítési jogait. 2137 milliárd forintért. Elképesztő összeg, a magyar atomerőmű árának kétharmada. Egy angol bajnoki meccs többet ér, mint egy magyar bajnoki idény.

Advertisement

Az ember hamar érzéketlenné válik a felfoghatatlanul nagy összegekre, de ennél a friss média/sporthírnél én is meghőköltem, és vadul számolni kezdtem, mint Lázár János a Rolex-nagykerben. Az az 5,136 milliárd font, vagyis durván 2137 milliárd forint, amit a Premier League a Sky Sportstól és a BT Sportstól összesen kap a PL-meccsek nagy-britanniai közvetítési jogáért a 2016-ban keződő hároméves időszakra, tényleg elképesztő pénz. (Ez tehát ráadásul még csak a hazai tévés piac, a PL ezen felül kasszíroz majd a külföldi sugárzási jogokért.)

Az a paksi szerződés, ami konszenzus szerint két generáción át hatással lesz a magyarok életére az irdatlan orosz hitelösszeg miatt, 10 milliárd eurós, vagyis aktuális árfolyamon kábé 3088 milliárd forintos értékű.

Advertisement

A két tévétársaság a pénz fejében szezononként 168 meccset ad élőben.

Az angol bajnokság tényleg fergeteges üzlet, például mert a közvetítési díj az utóbbi években is őrült nagy ugrásokkal emelkedett:

Advertisement
  • a 2010 és 2013 közötti időszakra még 1,7 milliárd fontot fizettek a tévétársaságok
  • a most érvényes szerződés szerint, ami 2013-től 2016-ig szól, már 3 milliárdot köhögnek ki
  • a következő etapban meg 5,1 milliárdot

A PL árverést tart, a tévétársaságok között kemény a verseny, ezért is emelkedhettek így az árak. Erre az ötmilliárd fölötti összegre a cikkeket elnézve az angolok maguk sem számítottak, máris megy a rosszmájúskodás, hogy az undorítóan magas pénzhegyek, amiknek fájdalmasan nagy része kerül nyilván a gyanús menedzserek zsebébe, hogy meg fogják lódítani a Ferrari-kereskedések forgalmát.

Advertisement

Ha már így belelendültem a számbűvészkedésbe: a BBC kiszámolta helyettem, hogy a PL-meccsek darabjáért a tévék átlagosan 10,19 millió fontot, vagyis 4,24 milliárd forintot fizetnek majd. Az MTVA és a Chello 3,54 milliárd forintot fizet egy évre a teljes magyar első- és másodosztályú bajnokságért + az összes kupáért.

De persze az egész magyar bajnokság eltörpül Bajner Bálint, vagyis Bajner Bálint csodás magyar rajongótábora mellett.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter