H√°rom √©vre 5,1 milli√°rd font√©rt adt√°k el a Premier League t√©v√©k√∂zvet√≠t√©si jogait. 2137 milli√°rd forint√©rt. Elk√©pesztŇĎ √∂sszeg, a magyar atomerŇĎmŇĪ √°r√°nak k√©tharmada. Egy angol bajnoki meccs t√∂bbet √©r, mint egy magyar bajnoki id√©ny.

Az ember hamar √©rz√©ketlenn√© v√°lik a felfoghatatlanul nagy √∂sszegekre, de enn√©l a friss m√©dia/sporth√≠rn√©l √©n is meghŇĎk√∂ltem, √©s vadul sz√°molni kezdtem, mint L√°z√°r J√°nos a Rolex-nagykerben. Az az 5,136 milli√°rd font, vagyis durv√°n 2137 milli√°rd forint, amit a Premier League a Sky Sportst√≥l √©s a BT Sportst√≥l √∂sszesen kap a PL-meccsek nagy-britanniai k√∂zvet√≠t√©si jog√°√©rt a 2016-ban kezŇĎdŇĎ h√°rom√©ves idŇĎszakra, t√©nyleg elk√©pesztŇĎ p√©nz. (Ez teh√°t r√°ad√°sul m√©g csak a hazai t√©v√©s piac, a PL ezen fel√ľl kassz√≠roz majd a k√ľlf√∂ldi sug√°rz√°si jogok√©rt.)

Az a paksi szerzŇĎd√©s, ami konszenzus szerint k√©t gener√°ci√≥n √°t hat√°ssal lesz a magyarok √©let√©re az irdatlan orosz hitel√∂sszeg miatt, 10 milli√°rd eur√≥s, vagyis aktu√°lis √°rfolyamon k√°b√© 3088 milli√°rd forintos √©rt√©kŇĪ.

A k√©t t√©v√©t√°rsas√°g a p√©nz fej√©ben szezononk√©nt 168 meccset ad √©lŇĎben.

Az angol bajnoks√°g t√©nyleg fergeteges √ľzlet, p√©ld√°ul mert a k√∂zvet√≠t√©si d√≠j az ut√≥bbi √©vekben is ŇĎr√ľlt nagy ugr√°sokkal emelkedett:

Advertisement

  • a 2010 √©s 2013 k√∂z√∂tti idŇĎszakra m√©g 1,7 milli√°rd fontot fizettek a t√©v√©t√°rsas√°gok
  • a most √©rv√©nyes szerzŇĎd√©s szerint, ami 2013-tŇĎl 2016-ig sz√≥l, m√°r 3 milli√°rdot k√∂h√∂gnek ki
  • a k√∂vetkezŇĎ etapban meg 5,1 milli√°rdot

A PL √°rver√©st tart, a t√©v√©t√°rsas√°gok k√∂z√∂tt kem√©ny a verseny, ez√©rt is emelkedhettek √≠gy az √°rak. Erre az √∂tmilli√°rd f√∂l√∂tti √∂sszegre a cikkeket eln√©zve az angolok maguk sem sz√°m√≠tottak, m√°ris megy a rosszm√°j√ļskod√°s, hogy az undor√≠t√≥an magas p√©nzhegyek, amiknek f√°jdalmasan nagy r√©sze ker√ľl nyilv√°n a gyan√ļs menedzserek zseb√©be, hogy meg fogj√°k l√≥d√≠tani a Ferrari-keresked√©sek forgalm√°t.

Advertisement

Ha m√°r √≠gy belelend√ľltem a sz√°mbŇĪv√©szked√©sbe: a BBC kisz√°molta helyettem, hogy a PL-meccsek darabj√°√©rt a t√©v√©k √°tlagosan 10,19 milli√≥ fontot, vagyis 4,24 milli√°rd forintot fizetnek majd. Az MTVA √©s a Chello 3,54 milli√°rd forintot fizet egy √©vre a teljes magyar elsŇĎ- √©s m√°sodoszt√°ly√ļ bajnoks√°g√©rt + az √∂sszes kup√°√©rt.

De persze az eg√©sz magyar bajnoks√°g elt√∂rp√ľl Bajner B√°lint, vagyis Bajner B√°lint csod√°s magyar rajong√≥t√°bora mellett.