A minisztereln√∂k-jel√∂lti vita a demokr√°cia √ľnnepe. Vagy azok a v√°laszt√°sok? Vagy nincs is mit √ľnnepelni a demokr√°ci√°n? Vagy nincs is demokr√°cia? Vagy mi van?

√ögy bozsognak a n√©pek napjainkban a f√∂l√∂tt a kardin√°lis k√©rd√©s f√∂l√∂tt, hogy lesz-e minisztereln√∂k-jel√∂lti vita, vagy nem lesz, mintha az √©let√ľk, sŇĎt az orsz√°g (Eur√≥pa! a vil√°g!) sorsa m√ļlna rajta. H√°t vita term√©szetesen nem lesz (lenne megh√∂kken√©s, ha m√©gis), √©s nem is m√ļlik rajta semmi (mi a b√°nat m√ļlhatna?). Pedig kih√≠v√≥ annyi van, hogy Dun√°t lehetne vel√ľk rekeszteni, Mesterh√°zy Attila, Vona G√°bor, Schiffer Andr√°s, mindenki bejelentkezett, √©s ott van m√©g Gyurcs√°ny Ferenc is (csak Bajnai Gordon nincs sehol), nem csod√°lkozn√©k, ha Schmuck Andor is besz√°llna, lehet, jelezte is, csak nem figyeltem. Orb√°n Viktor, Magyarorsz√°g minisztereln√∂ke ek√∂zben azonban a f√ľle bojtj√°t sem mozd√≠tja, majd ha bolond lenn√©k, gondolja mag√°ban, √©s √©szbont√≥ temp√≥ban kereszt√ľlrohan az orsz√°gon.

A k√∂vetkezŇĎ a helyzet. Orb√°n Viktor m√°r a 2002-es v√°laszt√°si pofon ut√°n elemelkedett a talajszinttŇĎl, √©s a konzervat√≠v oldal spiritu√°lis vezetŇĎj√©v√© v√°lt. Napjainkra akkor√°ra nŇĎtt, hogy k√©ptelens√©g, hogy b√°rkit maga mell√© emeljen. Ha le√°llna vit√°zni ezekkel, egybŇĎl t√∂p√∂r√∂dne n√©h√°ny s√ļlycsoportnyit. Persze joggal vethetitek fel, hogy spiritu√°lis vezetŇĎ ide vagy oda, 2006-ban ki√°llt Gyurcs√°ny ellen, sŇĎt a t√∂bbjel√∂ltes okoskod√°st is v√°llalta, amikor ott √ľlt m√©g az asztaln√°l D√°vid Ibolya √©s Kuncze G√°bor is. Igen, de akkor √©lesebb volt a helyzet, billegett minden, √≥ri√°si volt a t√©t. √ögy l√°tszott, h√°tr√°nyban van a Fidesz (h√°tr√°nyban is volt), √©s minden es√©lyt meg kellett ragadni. Minden mindegy alapon. Hogy azt√°n a lubickol√≥ Gyurcs√°ny l√°rif√°riz√°s√°t meggyŇĎzŇĎbbnek tal√°lt√°k a kedves emberek, mint a zavarodott Orb√°n rosszabbul√©l√ľnkmintn√©gy√©vez√©s√©t (n√©h√°ny h√©ttel Ňźsz√∂d elŇĎtt, vetem k√∂zbe cinikusan), m√°s k√©rd√©s.

Advertisement

A nullahatos p√©lda pont nem ezt mutatja, de meg kell jegyezni, hogy a minisztereln√∂k-jel√∂lti vit√°kb√≥l az esetek t√∂bbs√©g√©ben (h√°romb√≥l k√©tszer) a kih√≠v√≥k j√∂ttek ki jobban. 1998-ban Horn Gyula sehogy sem akart le√ľlni Orb√°nnal, v√©g√ľl megtette (mintha a fog√°t h√ļzn√°k), √©s nem j√°rt j√≥l. Nem √°ll√≠tom, hogy ez√©rt nyert a Fidesz (h√°la Torgy√°n J√≥zsef hozz√°vetŇĎleg 82 jel√∂ltj√©nek is, akiket a k√©t fordul√≥ k√∂z√∂tt visszal√©ptettekl), de biztosan hozz√°tett a dologhoz. Miszerint az, hogy Orb√°n kih√ļzta mag√°t √©s kieresztette a hangj√°t, Horn ellenben g√∂rnyedten √ľld√∂g√©lt √©s motyogott. EbbŇĎl a nagynehezen √∂sszehozott k√∂zg√°zos alkalomb√≥l lett azt√°n a h√≠res hagyom√°ny. A Fidesz-vezetŇĎ n√©gy √©vre r√° m√°ris megb√°nhatta, hogy lett ilyen. (Mint a kutya, amelyik hetet k√∂lykedzett.) ElŇĎre kacagott mindenki, hogy mit akar az a mulya, besz√©dk√©ptelen Medgyessy P√©ter (pedig akkor m√©g az √ļtel√°zsgazskod√≥d√°s elŇĎtt voltunk), erre tess√©k, hozta az ikszet, majd az SZDSZ-szel az oldal√°n sz√©pecsk√©n beseperte a mand√°tumok t√∂bbs√©g√©t, hi√°ba volt minden k√©t fordul√≥ k√∂z√∂tti orb√°ni erŇĎfesz√≠t√©s.

Advertisement

2010-ben nem volt t√©t. M√°rmint, √©vekkel elŇĎtte eldŇĎlt, ki√© lesz a parlamenti t√∂bbs√©g √©s a korm√°ny, a Fidesznek kamp√°nyolnia sem kellett, mi√©rt seg√≠tett volna kamp√°nyolni ellenfeleinek? Semennyit sem k√ľl√∂nb√∂zik a helyzet most sem. Orb√°n Viktor nagy bar√°tja az √©rzelmi politiz√°l√°snak, de ez nem z√°rja ki, hogy racion√°lisan gondolkodjon, amikor a taktika ker√ľl elŇĎt√©rbe.

Ezt azok is pontosan tudj√°k, akik naponta biztatj√°k, hogy √°lljon ki ellen√ľk, k√ľl√∂nben gy√°va szar. Mindenki teszi a dolg√°t. Az egyik kiab√°l, a m√°sik elengedi a f√ľle mellett a szir√©nhangokat. Az egyiknek azt kell bizony√≠tania, hangoztatnia (ha tudja), hogy ugyanazon a p√°ly√°n futballoznak, a m√°siknak √ļgy kell tennie (sz√≥ n√©lk√ľl, a kutya halad, a karav√°n ugat alapon), mintha evidencia lenne, hogy errŇĎl sz√≥ sincs. Orb√°n sz√°m√°ra minden sz√≥, amit az ellenfelei forgat√≥k√∂nyv√©t k√∂vetve k√©ne kimondania, vesztes√©g.

Advertisement

Akkor is, ha egy√©bk√©nt nem nagyon van vesz√≠tenival√≥ja. Az id√©n tal√°n m√°r az is mindegy, meglesz-e a k√©tharmad, vagy sem. (Ennek a szeg√©ny, ezer zsebbŇĎl v√©rzŇĎ orsz√°gnak nem mindegy, de most nem ez a k√©rd√©s forog fenn a ter√≠t√©ken.) A demokr√°ci√°t meg majd meg√ľnnepelj√ľk 2018-ban. Hacsak be nem vezetik addig az egyp√°rtrendszert!!