This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Magyarul is köszönti az emberiség az idegeneket a Voyager aranylemezein

Illustration for article titled Magyarul is köszönti az emberiség az idegeneket a Voyager aranylemezein

Üdvözletet küldünk magyar nyelven minden békét szerető lénynek a világegyetemen.

Így hangzik az a magyar nyelvű üzenet, ami szerepelt azokon az arany borítású rézlemezeken, amelyeket a Voyager–1 és Voyager–2 űrszondákkal együtt küldtünk ki a világűrbe. Most, közel negyven év utazás valahol a Naprendszer határán járhatnak.

Advertisement

A lemezek tartalmát egy bizottság állította össze, amit Carl Sagan vezetett, ő az a fizikus, akinek a kérésére lefényképezték a halványkék pöttyöt. Ő úgy fogalmazott, az űrszondát és a felvételeket csak akkor találja meg valaki, ha létezik fejlett, űrutazásra képes faj a csillagközi térben. Hogy egy ilyen üveget dobtunk a kozmosz óceánjába, az valami nagyon reményteli dologról árulkodik a Föld kapcsán.

Advertisement

A lemezek egyik fele borítóként funkcionál, amelyen elmagyarázzuk, hogy kell használni a korongot, a másik oldalon maguk a felvételek – és kódolt képüzenetek is – találhatóak. Ezeket így-úgy eddig is el lehetett érni az interneten, most viszont a NASA felpakolta belőlük egy jó adagot – ahogy nézem, a zenék hiányoznak még a válogatásból – a SoundCloudra, ahol bárki meghallgathatja, mit üzentünk az idegeneknek.

Advertisement

via Nerdist

Share This Story

Get our newsletter