Az Egészségügyi Világszervezet kihozott egy Európa 35 országát vizsgáló jelentést az alkohol egészségkárosító hatásáról. Mit ne mondjak, a magyarok nincsenek a helyzet magaslatán az alkohol okozta megbetegedések arányában.

A jelentést itt tudjátok elolvasni, szerencsére a nyugat.hu újságírója már végignyálazta a tanulmányt, úgyhogy könnyebben ki tudom emelni belőle a részleteket. Például ilyeneket:

  • A WHO szerint az alkohol a harmadik legnagyobb egĂ©szsĂ©gkárosĂ­tĂł tĂ©nyezĹ‘ EurĂłpában, ezen a kontinensen háromszor annyit piálunk, mint a világ átlagfogyasztása.
  • 15 Ă©s 64 Ă©v között 2004-ben minden hĂ©t fĂ©rfihalálbĂłl egyĂ©rt a pia volt a felelĹ‘s, nĹ‘knĂ©l minden tizenhárombĂłl egyet okozott az alkohol.
  • 2010-ben az EU lakosai átlagosan 10,2 liter tisztaszeszt ittak meg 2010-ben.
  • Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban, Cipruson Ă©s Máltán 28 százalĂ©kot csökken az alkoholfogyasztás 1990 Ă©s 2010 között.
  • A közĂ©p-kelet eurĂłpai országokban ugyanennyi idĹ‘ alatt 7,3 százalĂ©kkal nĹ‘tt. ErrĹ‘l van egy jĂł ábra is:
  • A három ország, ahol a legnagyobb az aránya az alkohol okozta megbetegedĂ©seknek az Litvánia, Románia Ă©s Magyarország. Százezer emberre átlagosan 70-102 megbetegedĂ©s jut.
  • Az alkoholra visszavezethetĹ‘ daganatos megbetegedĂ©sek arányánál már nincs dobogĂł. Magyarország vezet. 16-20 daganatos megbetegedĂ©s százezer emberre.

Advertisement

A nyugat.hu idézi Zacher Gábor toxikológust, aki tavaly a magyar alkoholisták számát olyan 800 ezerre becsülte. És teljesen jogosan azt is felvetik, hogy mekkora marhaság már bármilyen formában a füvezést úgy tiltani, hogy egy szívástól már börtönbe lehet kerülni, amikor a piálásba magyar férfiak és asszonyok halnak bele. Word.

Advertisement

FotĂł: AP