Az Eg√©szs√©g√ľgyi Vil√°gszervezet kihozott egy Eur√≥pa 35 orsz√°g√°t vizsg√°l√≥ jelent√©st az alkohol eg√©szs√©gk√°ros√≠t√≥ hat√°s√°r√≥l. Mit ne mondjak, a magyarok nincsenek a helyzet magaslat√°n az alkohol okozta megbeteged√©sek ar√°ny√°ban.

A jelent√©st itt tudj√°tok elolvasni, szerencs√©re a nyugat.hu √ļjs√°g√≠r√≥ja m√°r v√©gigny√°lazta a tanulm√°nyt, √ļgyhogy k√∂nnyebben ki tudom emelni belŇĎle a r√©szleteket. P√©ld√°ul ilyeneket:

  • A WHO szerint az alkohol a harmadik legnagyobb eg√©szs√©gk√°ros√≠t√≥ t√©nyezŇĎ Eur√≥p√°ban, ezen a kontinensen h√°romszor annyit pi√°lunk, mint a vil√°g √°tlagfogyaszt√°sa.
  • 15 √©s 64 √©v k√∂z√∂tt 2004-ben minden h√©t f√©rfihal√°lb√≥l egy√©rt a pia volt a felelŇĎs, nŇĎkn√©l minden tizenh√°romb√≥l egyet okozott az alkohol.
  • 2010-ben az EU lakosai √°tlagosan 10,2 liter tisztaszeszt ittak meg 2010-ben.
  • Olaszorsz√°gban, Spanyolorsz√°gban, Portug√°li√°ban, G√∂r√∂gorsz√°gban, Cipruson √©s M√°lt√°n 28 sz√°zal√©kot cs√∂kken az alkoholfogyaszt√°s 1990 √©s 2010 k√∂z√∂tt.
  • A k√∂z√©p-kelet eur√≥pai orsz√°gokban ugyanennyi idŇĎ alatt 7,3 sz√°zal√©kkal nŇĎtt. ErrŇĎl van egy j√≥ √°bra is:
  • A h√°rom orsz√°g, ahol a legnagyobb az ar√°nya az alkohol okozta megbeteged√©seknek az Litv√°nia, Rom√°nia √©s Magyarorsz√°g. Sz√°zezer emberre √°tlagosan 70-102 megbeteged√©s jut.
  • Az alkoholra visszavezethetŇĎ daganatos megbeteged√©sek ar√°ny√°n√°l m√°r nincs dobog√≥. Magyarorsz√°g vezet. 16-20 daganatos megbeteged√©s sz√°zezer emberre.

Advertisement

A nyugat.hu id√©zi Zacher G√°bor toxikol√≥gust, aki tavaly a magyar alkoholist√°k sz√°m√°t olyan 800 ezerre becs√ľlte. √Čs teljesen jogosan azt is felvetik, hogy mekkora marhas√°g m√°r b√°rmilyen form√°ban a f√ľvez√©st √ļgy tiltani, hogy egy sz√≠v√°st√≥l m√°r b√∂rt√∂nbe lehet ker√ľlni, amikor a pi√°l√°sba magyar f√©rfiak √©s asszonyok halnak bele. Word.

Fotó: AP