Ezt ĂĄllapĂ­totta meg legalĂĄbbis az OrszĂĄgos GyĂłgyszerĂ©szeti Ă©s ÉlelmezĂ©s-egĂ©szsĂ©gĂŒgyi IntĂ©zet ĂĄllapotvizsgĂĄlata. Ezek elĂ©g kemĂ©ny adatoknak tƱnnek. De mit szĂłljanak az Ă­rek, ahol 15 Ă©v mĂșlva MINDENKI kövĂ©r lesz?!

Tavaly a nƑk 62 szĂĄzalĂ©kĂĄnak, a fĂ©rfiak 67 szĂĄzalĂ©kĂĄnak, összesen mintegy 5 milliĂł embernek volt sĂșlytöbblete - derĂŒlt ki az orszĂĄgos tĂĄplĂĄlkozĂĄsi Ă©s tĂĄplĂĄltsĂĄgi ĂĄllapotvizsgĂĄlatbĂłl,

Az ezer felnƑtt lakos adatait elemzƑ vizsgĂĄlat azt mutatta, hogy az Ă©letkorral nƑ a tĂșlsĂșlyosak Ă©s az elhĂ­zottak arĂĄnya: “A fiatal nƑk több mint harmada, a közĂ©pkorĂșak kĂ©tharmada, az idƑsek több mint hĂĄromnegyede sĂșlyfelesleggel kĂŒzd. A fiatal fĂ©rfiak kĂ©tötöde, a közĂ©pkorĂșak hĂĄromnegyede, az idƑsek több mint nĂ©gyötöde tĂșlsĂșlyos vagy elhĂ­zott.”

De nehogy azt higgyĂŒk, hogy ez kizĂĄrĂłlag magyar problĂ©ma: Ă©pp ma kerĂŒlt napvilĂĄgra a WHO vizsgĂĄlata, mely szerint Nagy-BritanniĂĄban 2030-ra a fĂ©rfiak 74, a nƑknek pedig 63 szĂĄzalĂ©ka lesz tĂșlsĂșlyos. Ugyanez az arĂĄny az Ă­reknĂ©l mĂ©g durvĂĄbb: 89 Ă©s 85 szĂĄzalĂ©k. A Guardian ĂĄltal ismertetett tanulmĂĄny meg sem emlĂ­t bennĂŒnket, mint az elhĂ­zĂĄs ĂĄltal kĂŒlönösen veszĂ©lyeztetett eurĂłpai orszĂĄgot, ellenben a görögöket, az osztrĂĄkokat, a spanyolokat Ă©s a cseheket igen.

De ez ne nyugtasson meg senkit, ålljon itt az ållapotvizsgålat tovåbbi része:

A tĂĄplĂĄltsĂĄgi ĂĄllapot mĂĄsik jellemzƑje a haskörfogat, ha ez az Ă©rtĂ©k a nƑknĂ©l 88 centimĂ©ternĂ©l, a fĂ©rfiaknĂĄl pedig 102 centimĂ©ternĂ©l több, akkor a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri betegsĂ©gek kialakulĂĄsĂĄnak kockĂĄzata is nagyobb.

A 2014-es felmĂ©rĂ©s szerint egy ĂĄtlagos felnƑtt magyar nƑnek 91, egy fĂ©rfinak 98 centimĂ©ter volt a haskörfogata. MĂ­g a fiataloknĂĄl mĂ©rt Ă©rtĂ©kek a normĂĄl tartomĂĄnyba esnek, addig egy ĂĄtlagos közĂ©pkorĂș nƑ mĂĄr hasi elhĂ­zottnak szĂĄmĂ­t. UgrĂĄsszerƱ a növekedĂ©s a közĂ©pkorĂșak körĂ©ben: a 35-64 Ă©ves magyar nƑknek ĂĄtlagosan 11 centimĂ©terrel, a magyar fĂ©rfiaknak 13 centimĂ©terrel nagyobb a haskörfogatuk. Ehhez 65 Ă©v felett a nƑknĂ©l plusz 7 centimĂ©ter, a fĂ©rfiaknĂĄl 4 centimĂ©ter adĂłdik.

MagyarorszĂĄgon az 1980-as Ă©vek utĂĄn a sovĂĄny Ă©s a normĂĄl testalkatĂșak arĂĄnya 45 szĂĄzalĂ©krĂłl 35 szĂĄzalĂ©kra csökkent, vagyis ugyanennyivel nƑtt a tĂșlsĂșlyosak Ă©s az elhĂ­zottak arĂĄnya. De mĂ­g 1988-ban a felnƑtteknek csak 16 szĂĄzalĂ©ka volt elhĂ­zott, addig 2014-re az arĂĄnyuk megduplĂĄzĂłdott: hĂĄrombĂłl egy felnƑtt elhĂ­zott Ă©s egy tĂșlsĂșlyos. A vizsgĂĄlat cĂ©lja az volt, hogy megismerjĂ©k a felnƑttek tĂĄplĂĄlkozĂĄsi szokĂĄsait, tĂĄpanyag-ellĂĄtottsĂĄgĂĄt, Ă©s ĂșjbĂłli mĂ©rĂ©sekkel hatĂĄrozzĂĄk meg a tĂșlsĂșly, az alultĂĄplĂĄltsĂĄg Ă©s a hasi elhĂ­zĂĄs elƑfordulĂĄsĂĄt, hogy nyomon kövessĂ©k ezek idƑbeli vĂĄltozĂĄsĂĄt.

Advertisement

(via MTI)

FotĂł: AP Images