Orb√°n Viktor a Kossuth R√°di√≥ban besz√©lt ma a devizahitelekrŇĎl meg a be- √©s kiv√°ndorl√≥kr√≥l. Az al√°bbi gondolatok hangzottak el.

  • A korm√°ny megoldotta a deviz√°ban felvett ingatlanhitelek k√©rd√©s√©t, a fogyaszt√°si hitelekben viszont m√°r csak k√∂zvet√≠tŇĎk√©nt vehet r√©szt. Azt a b√≠r√≥s√°gok is kimondt√°k: az √°rfolyamkock√°zatot a hitelt felvevŇĎnek kell viselnie.
  • Ilyenkor kell szer√©nynek lenni, mint az ibolya ‚Äď ez volt a v√°lasz a felvet√©sre, hogy a devizahiteles d√∂nt√©seket kor√°bban kritiz√°l√≥ nyugati lapok most dics√©rt√©k a magyar korm√°nyt. Nem lenne helyes, ha a korm√°ny dics√©rgetn√© mag√°t, elismer√©s a v√°laszt√≥polg√°roknak j√°r, akik bizalmat szavaztak nekik 2010-ben √©s 2014-ben is.
  • Matolcsy Gy√∂rgy √©s az MNB ugyanakkor dics√©retet √©rdemelnek, mert egy nagyon b√°tor l√©p√©ssel a be√°lltak a parlament forintos√≠t√°si d√∂nt√©se m√∂g√©, √©s deviz√°t biztos√≠tottak a magyar bankoknak.
  • Abszurd, hogy olyanr√≥l besz√©lnek, hogy Magyarorsz√°gr√≥l kiv√°ndorolnak N√©metorsz√°gba vagy Londonba. Az EU egy k√∂z√∂s akarattal l√©trehozott gazdas√°gi t√©r, amelyen bel√ľl szabadon lehet munkav√°llal√≥k√©nt mozogni. Az EU-n bel√ľl nincs be- √©s kiv√°ndorl√°s.
  • Ha valaki az EU-n k√≠v√ľlrŇĎl √©rkezik, az m√°r bev√°ndorl√≥, √©s ha felmutat egy pap√≠rt √©s bejelenti, hogy politikai menek√ľlt, akkor m√°r nem is lehet √ļgy kezelni ‚Äď ami egy√©bk√©nt a val√≥s√°gnak megfelelne ‚Äď, hogy ŇĎ egy meg√©lhet√©si bev√°ndorl√≥. R√°ad√°sul ma m√°r √ľgyv√©dek √©s jog√°szok k√©sz√≠tik fel ezeket az embereket.
  • Ez egy kereszt√©ny orsz√°g, van a sz√≠v√ľnkben irgalom, aki √ľld√∂z√∂tt, annak seg√≠ts√©get kell ny√ļjtani ‚Äď mondta a minisztereln√∂k, majd hozz√°tette, a meg√©lhet√©si bev√°ndorl√≥knak nemet kell mondani, vil√°goss√° kell tenni sz√°mukra, hogy itt nem fogj√°k megtal√°lni a meg√©lhet√©s√ľket. Itt Magyarorsz√°gnak az Eur√≥p√°ban szok√°sos politikai korrekts√©gtŇĎl elt√©rŇĎen vil√°gosan √©s egyenesen kell besz√©lnie, meg kell mondani az igazat: nem akarjuk, hogy a meg√©lhet√©si bev√°ndorl√≥k c√©lorsz√°ga legyen Magyarorsz√°g.
  • Br√ľsszel nem fogja megv√©deni Magyarorsz√°got ezzel szemben, √ļgyhogy nek√ľnk kell harcolnunk, hogy az √©letidegen szab√°lyokat megv√°ltoztass√°k, ne erŇĎltess√©k r√°nk.

via MTI