Magyarországnak világosan kell beszélnie, mondta Orbán Viktor

Illustration for article titled Magyarországnak világosan kell beszélnie, mondta Orbán Viktor

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban beszélt ma a devizahitelekről meg a be- és kivándorlókról. Az alábbi gondolatok hangzottak el.

Advertisement
  • A kormány megoldotta a devizában felvett ingatlanhitelek kérdését, a fogyasztási hitelekben viszont már csak közvetítőként vehet részt. Azt a bíróságok is kimondták: az árfolyamkockázatot a hitelt felvevőnek kell viselnie.
  • Ilyenkor kell szerénynek lenni, mint az ibolya – ez volt a válasz a felvetésre, hogy a devizahiteles döntéseket korábban kritizáló nyugati lapok most dicsérték a magyar kormányt. Nem lenne helyes, ha a kormány dicsérgetné magát, elismerés a választópolgároknak jár, akik bizalmat szavaztak nekik 2010-ben és 2014-ben is.
  • Matolcsy György és az MNB ugyanakkor dicséretet érdemelnek, mert egy nagyon bátor lépéssel a beálltak a parlament forintosítási döntése mögé, és devizát biztosítottak a magyar bankoknak.
  • Abszurd, hogy olyanról beszélnek, hogy Magyarországról kivándorolnak Németországba vagy Londonba. Az EU egy közös akarattal létrehozott gazdasági tér, amelyen belül szabadon lehet munkavállalóként mozogni. Az EU-n belül nincs be- és kivándorlás.
  • Ha valaki az EU-n kívülről érkezik, az már bevándorló, és ha felmutat egy papírt és bejelenti, hogy politikai menekült, akkor már nem is lehet úgy kezelni – ami egyébként a valóságnak megfelelne –, hogy ő egy megélhetési bevándorló. Ráadásul ma már ügyvédek és jogászok készítik fel ezeket az embereket.
  • Ez egy keresztény ország, van a szívünkben irgalom, aki üldözött, annak segítséget kell nyújtani – mondta a miniszterelnök, majd hozzátette, a megélhetési bevándorlóknak nemet kell mondani, világossá kell tenni számukra, hogy itt nem fogják megtalálni a megélhetésüket. Itt Magyarországnak az Európában szokásos politikai korrektségtől eltérően világosan és egyenesen kell beszélnie, meg kell mondani az igazat: nem akarjuk, hogy a megélhetési bevándorlók célországa legyen Magyarország.
  • Brüsszel nem fogja megvédeni Magyarországot ezzel szemben, úgyhogy nekünk kell harcolnunk, hogy az életidegen szabályokat megváltoztassák, ne erőltessék ránk.
Advertisement

via MTI

Share This Story

Get our newsletter