Magyar Dubajnak is nevezik a projektet, ami évekre használhatatlanná tette a Velencei-tó egyik legjobb strandját. Meglepetés történt: szkeptikusan érkeztem, pozitívan csalódtam.

Ny√°ron t√∂bbsz√∂r is j√°rtam az √ļj korz√≥n, majd most az egyik legmelegebb h√©tv√©gre idŇĎz√≠tettem a tesztet ‚Äď kit √©rdekel, hogy egy keddre virrad√≥ hajnalban milyen √°llapotok uralkodnak az orsz√°g egyik leg√ļjabb strandj√°n?

Parkolni hal√°l, vonatozni nem

Az elsŇĎ probl√©ma, amivel az ember tal√°lkozik, az a parkol√°s. Ha nem √©rkez√ľnk idŇĎben, nem lesz hely. K√©t lehetŇĎs√©g marad: vagy t√°vol √°llunk meg, √©s s√©t√°lunk a tŇĪzŇĎ napon, vagy csatlakozunk aut√≥st√°rsaink lass√ļ keselyŇĪt√°nc√°hoz a k√∂zelben, mik√∂zben a semmivel sem t√∂rŇĎdŇĎ gyalogosokat ker√ľlgetj√ľk. Nek√ľnk szerencs√©nk volt, csak h√ļsz percig szenvedt√ľnk, mire tal√°ltunk egy helyet a szocializmus b√ľszke b√°sty√°jak√©nt omladoz√≥ Ifi Sz√°ll√≥ elŇĎtt. Az elsŇĎ pozit√≠v csal√≥d√°s itt √©rt. Ingyenes a parkol√°s. Ahogy az eg√©sz strand is. Bent besz√©lgettem p√°r emberrel, √©s ennek nagyon √∂r√ľlt mindenki ‚Äď p√©nzt kiadni szar dolog. Annak viszont nem, hogy ‚Äěkev√©s a hely". Persze nem a hely kev√©s, az aut√≥ sok.

Advertisement

Aki meg akarja k√≠m√©lni mag√°t a szenved√©stŇĎl, vonatozzon. Kiv√°l√≥ alternat√≠va, sokan dics√©rt√©k, √©n is szeretem. BudapestrŇĎl h√°romnegyed √≥ra alatt itt az ember (ezt neked, Balaton), √©s a k√©nyelmes, l√©gkondis piros vonatokon nem kell a szok√°sos m√°vos neh√©zs√©gekkel k√≠nl√≥dni. Egy felsŇĎvezet√©k-szakad√°s persze b√°rhol, b√°rmikor befigyelhet.

Emberek mindenhol

Aki mag√°nyra v√°gyik, rossz helyen j√°r. A t√∂megnyomor a m√°sodik probl√©ma. Cs√ļcsidŇĎben t√©nyleg rengetegen vannak a strandon √©s a majdnem balatoni sek√©lys√©gŇĪ v√≠zben. N√©zzetek a k√©pekre. √Čs van, aki szerint most m√©g emberi √°llapotok uralkodtak, mert ‚Äěvolt, amikor annyi hely nem akadt, hogy a t√∂r√∂lk√∂zŇĎmet letegyem". Olyan sr√°ccal is besz√©ltem viszont, aki nem b√°nta a t√∂meget: ahol sok az ember, sok a j√≥ csaj!

Advertisement

Homok

De mi√©rt jobb ez a hely a t√∂bbi strandn√°l? Nyilv√°n az elsŇĎ, ami feltŇĪnik az eg√©szbŇĎl, ami h√≠ress√©, n√©pszerŇĪv√© √©s k√ľl√∂nlegess√© teszi a helyet, az a homok. ‚ÄěV√©gre van homokos tengerpartja Magyarorsz√°gnak", rajongott egy h√∂lgy. Egy helyb√©li viszont panaszkodott, hogy ‚Äěgiccs az eg√©sz, sz√©pen meg van csin√°lva, de m√°r eddig is t√ļl sok volt a beton". Meg hogy r√©gen jobb volt. Most kev√©s a fa √©s a fŇĪ. Akadt, akinek az volt a baja, hogy a forr√≥ homok √©geti a talp√°t ‚Äď de a legt√∂bb embert az√©rt mag√°val ragadta a ‚Äětengerparti √©let√©rz√©s". Pedig se hull√°mok, se sir√°lyvijjog√°s, se s√≥s levegŇĎ, csak a t√≥ szok√°sos-feket√©s vize.

Advertisement

A homok maga engem sem nyŇĪg√∂z√∂tt le. Persze, kellemes v√°ltozatoss√°g a magyar strandok ki√©gett gyep√©hez k√©pest, de √∂nmag√°ban nem annyira √©rdekes. Ugyan√ļgy tele van eldob√°lt cigarettacsikkekkel, mint a fŇĪ, sok a kavics, √©s t√∂k√©letesen √©rzi az ember, hogy mennyire mesters√©ges az eg√©sz. M√©g homokv√°rat sem √©p√≠tett senki, pedig ann√°l kev√©s dolog adja jobban a tengerparti feelinget.

Lehetett olvasni r√≥la, hogy a k√∂zeli utc√°kat szeles idŇĎben belepi az ott lak√≥k legnagyobb b√°nat√°ra, de most sem ilyen utc√°val, sem olyan emberrel nem tal√°lkoztam, aki ezt l√°tta volna.

Advertisement

Az √©p√ľletkomplexum

Ami pozit√≠vuma a Velencei-t√≥ kapuj√°nak, az a ki√©p√≠tetts√©g. Sokan lelkendeztek, hogy milyen sz√©pen √©s j√≥l meg van csin√°lva az eg√©sz, r√°ad√°sul ingyen (ingyen = a mi ad√≥forintjainkb√≥l √©s EU-s p√©nzekbŇĎl), √©s igazuk van, b√°r ez m√©g csak az elsŇĎ szezon. A padok, a zuhanyz√≥k √©s a s√©t√°ny egyelŇĎre √©p. Volt, aki kicsit sokallta a betont, √©s nem gyŇĎzte meg, hogy az most divat.

Advertisement

Van egy Spar, √©s ez szerintem az egyik legjobb dolog, ami egy ilyen parttal t√∂rt√©nhet. Megkapunk b√°rmit, amire sz√ľks√©ge lehet a legfelk√©sz√ľletlenebb strandol√≥nak is, tal√°n a f√ľrdŇĎruh√°t lesz√°m√≠tva. K√≠s√©rletk√©pp h√°rom dolgot tal√°ltunk ki, amit ‚Äěotthon felejtett√ľnk" √©s itt akarunk megvenni: vizet, tampont, naptejet. Mind volt.

Maga a pl√°za jobb√°ra √ľresen √°ll, csak a teraszra telepedtek le n√©h√°nyan. A betonra ter√≠tett t√∂r√ľlk√∂zŇĎ nem tŇĪnt a legk√©nyelmesebb helynek. Itt legal√°bb √°rny√©k volt a part nagy r√©sz√©vel ellent√©tben. Bent t√∂bb ‚Äěitt hamarosan ez √©s ez ny√≠lik" felirattal tal√°lkoztam, mint √ľzlettel, de igaz√°b√≥l hidegen hagyott az eg√©sz, mert az√©rt j√∂ttem, hogy f√ľr√∂djek √©s napozzak. Amire sz√ľks√©gem lesz, azt √ļgyis megveszem a Sparban.

Ha meg enni akar az ember, sz√°mos lehetŇĎs√©g k√∂z√ľl lehet v√°lasztani. Egy√©bk√©nt itt k√ļszik vissza a magyar strandkult√ļra √©s a balatoni feeling legink√°bb a Velencei-t√≥ kapuj√°hoz, a kaj√°l√≥s helyeken, ahol palacsint√°t, fagyit, hekket √©s l√°ngost kapni. Mondjuk √©n az itthoni strandol√°st el sem tudom k√©pzelni m√°s men√ľvel.

Advertisement

Pénz

√Ėssze√≠rtam egy list√°t, mennyibŇĎl j√∂nne ki egy nap a strandon, ha k√©nyelmesen mulatok, √©s mindent a ‚Äěpl√°zson" veszek meg. Bele√©rtve az √©rt√©kmegŇĎrzŇĎt is. √Čn mindig ideges vagyok, amikor a tradicion√°lis strandsz√©fet kell haszn√°lnom: azaz a t√∂r√ľlk√∂zŇĎ al√° dugott strandt√°sk√°ba rejtett szem√ľvegtokomba rakom a telefonomat √©s a t√°rc√°mat. Mintha onnan nem lophatn√° ki b√°rki.

Advertisement

A lista:

  • naptej: 2200 ft
  • sajtos tejf√∂l√∂s l√°ngos: 550 ft
  • hotdog: 500 ft
  • 2 palacsinta: 2√ó200 ft
  • √©rt√©kmegŇĎrzŇĎ eg√©sz napra: 300 ft
  • nyugsz√©k, nyug√°ny, napernyŇĎ eg√©sz napra + 1 kors√≥ aj√°nd√©k s√∂r: 2000 ft
  • 3,5 l √°sv√°nyv√≠z: 225 ft
  • labda: 500 ft
  • BudapestrŇĎl vonatjegy, BKSZ b√©rlettel: 2√ó560 ft

Sz√≥val vonatozva √©s minden f√∂ldi j√≥val, amire sz√ľks√©gem volt, k√°b√© 7800 forintot k√∂lt√∂ttem. Ez az √∂sszeg m√°ris lecs√∂kken 3600 forintra, ha valaki megel√©gszik a t√∂r√∂lk√∂zŇĎ k√©nyelm√©vel, √©s hoz mag√°val naptejet. Vagy nem is haszn√°l.

Advertisement

Az √°rakkal egy√©bk√©nt √≥ri√°si meglepet√©semre mindenki el√©gedett volt, akit megk√©rdeztem ‚Äď √©s √©n is. A legs√ļlyosabb kritik√°val egy feh√©rv√°ri l√°ny √©lt: a v√°roshoz k√©pest minden dr√°g√°bb, de egy strandon m√©g ok√©.

Szolg√°ltat√°sok

ElsŇĎseg√©ly, √ľgyelet √©s √©letmentŇĎk is vannak a parton, reggel kilenctŇĎl este h√©tig. Noha vannak t√°bl√°k, amelyek mutatj√°k, mi merre, az elsŇĎseg√©ly-√°llom√°st csak az egyik √°rus instrukci√≥i alapj√°n tal√°ltam meg: az egyik √©p√ľlet oldal√°ba van eldugva. A v√©c√©vel k√∂nnyebben boldogultam, t√∂bb is van belŇĎle, √©s a t√∂meghez, illetve a magyar √°tlaghoz k√©pest meglepŇĎen emberi k√∂r√ľlm√©nyek uralkodtak bent. Pedig ez is ingyenes. A nŇĎi mosd√≥n√°l azonban mindig sor √°llt, r√°ad√°sul √©pp akkor volt dugul√°s, amikor arra j√°rtam. A mozg√°skorl√°tozottak r√©sz√©re is volt k√ľl√∂n helyis√©g.

Advertisement

Egy kedves, de szigor√ļ nŇĎi hang d√©lut√°n t√∂bbsz√∂r figyelmeztetett, hogy hagyjuk el a vizet, mert vihar v√°rhat√≥. Ez is t√∂k hasznos szolg√°ltat√°s, k√°r, hogy vakl√°rma volt.

Advertisement

Akik a strandon nem a homokban d√∂gl√©sre, hanem izgalmakra v√°gynak, azoknak van egy ugr√°l√≥v√°rszerŇĪ t√ľnem√©ny a v√≠zben, haj√≥√°llom√°s, minigolf-, illetve r√∂plabdap√°lya, bring√≥hint√≥, elektromos kisbusz, p√°r karnev√°li j√°t√©k. SŇĎt, zen√©lŇĎ sz√∂kŇĎkutat is √©p√≠tettek a pl√°z√°hoz, amibŇĎl most valami keringŇĎ sz√≥lt, de hallottam √©n m√°r a Time to say goodbye-ra spriccelni, amin√©l giccsesebb dolgot nehezen tudok elk√©pzelni.

A tanuls√°g

K√©tf√©le strandol√≥t szok√°s megk√ľl√∂nb√∂ztetni. Az egyik, aki √≥r√°kon √°t d√∂glik a parton, a m√°sik, aki lemegy f√ľrdeni, azt√°n lel√©p. √Čn vil√°g√©letemben a m√°sodik kateg√≥ria voltam, √©s tov√°bbra is a kev√©sb√© zs√ļfolt, nyugisabb strandokat fogom prefer√°lni. Nekem nem kellenek azok a szolg√°ltat√°sok, amiket a strand k√∂rny√©k√©n ny√ļjtanak: egyszerŇĪen nem maradok addig, hogy sz√ľks√©gem legyen r√°juk (kiv√©ve tal√°n az √©rt√©kmegŇĎrzŇĎt). Aki viszont az elŇĎbbi csoportba tartozik, √©s b√≠rja a t√∂meget, azzal a Velencei-t√≥ kapuja a legkir√°lyabb dolog, ami t√∂rt√©nhetett. R√°ad√°sul a helyiek k√∂z√ľl is t√∂bben kifejezetten √∂r√ľltek, hogy az √ļj strand elsz√≠vja az embereket a kisebb partszakaszokr√≥l.

Advertisement

Egy sz√≥, mint sz√°z, egy t√ļl√°razott, rosszul megcsin√°lt, √ľres √ľzlethelyis√©gekkel oper√°l√≥ l√°tv√°nyprojektre sz√°m√≠tottam, amikor a Velencei-t√≥ kapuj√°t megn√©ztem, √©s kellemesen csal√≥dtam. A tengerpart v√°gy√°b√≥l √©s a Velencei-t√≥ val√≥s√°g√°b√≥l siker√ľlt egy t√©nyleg j√≥ balatoni strandot √©p√≠teni a fŇĎv√°rost√≥l egy √≥r√°ra.