A KDNP-s minisztereln√∂k-helyettes az MTI-nek adott interj√ļt a hat√°ron t√ļli magyarok helyzet√©rŇĎl ‚Äď azt mondta, 2014-ben a k√∂rnyezŇĎ orsz√°gokban tartott v√°laszt√°sokon minden√ľtt megerŇĎs√∂d√∂tt a magyars√°g ‚Äď, √©s kb. ezek voltak a legerŇĎsebb √°ll√≠t√°sok:

  1. Egyes √°llamoknak nem tetszik, hogy ter√ľlet√ľk√∂n sok magyar van, akiket siker√ľl "a f√©lig-meddig asszimil√°ci√≥s √°llapotb√≥l" visszahozni √©s identit√°s√°t megerŇĎs√≠teni. Az ellen√©rdekelt politika sok esetben titkosszolg√°lati eszk√∂z√∂kkel √©l, dezinform√°l, de ezzel egy√ľtt sokkal kevesebb a vissza√©l√©s, mint amire ennek figyelembev√©tel√©vel sz√°m√≠tani lehetett. Kiemelte: akinek tudom√°sa van vissza√©l√©sekrŇĎl, annak feljelent√©si k√∂telezetts√©ge van, ha ezt elmulasztja, ŇĎ is bŇĪncselekm√©nyt k√∂vet el.
  2. Semj√©n Zsolt arra a legb√ľszk√©bb, hogy a h√°rom nemzetpolitikai k√©rd√©sben teljes a n√©zetazonoss√°g az √∂sszes magyarorsz√°gi p√°rt √©s a t√°rsadalom k√∂r√©ben: a hat√°ron t√ļli magyars√°gnak j√°r az √°llampolg√°rs√°g, a szavazati jog √©s az auton√≥mia.
  3. Magyarországnak hasonlóan kell cselekednie, mint Izraelnek, meg kell védenie a diaszpóráját bárhol a világon.
  4. A sokszor csak parázsló magyar identitás és magyar élet lángra lobbant.

A vasárnapi zárva tartásról nem esett szó, de a netadós tiltakozásokról igen. Semjén szerint a tiltakozást komolyan kell venni, de az legalább annyira szól az életképtelen ellenzék ellen is, az internetadóból meg nem kell presztízskérdést csinálni.

via MTI, fotó: Baranyi Ildikó/MTI