Az osztr√°k sajt√≥b√≥l der√ľlt ki, hogy a magyar korm√°ny egyoldal√ļan felf√ľggeszti a Dublin III. rendeletet, azaz mostant√≥l nem lehet visszatoloncolni azokat a menek√ľlteket, akik rajtunk kereszt√ľl jutottak el az Eur√≥pai Uni√≥ egy√©b tag√°llamaiba.

A d√∂nt√©srŇĎl a b√©csi magyar nagyk√∂vet, Per√©nyi J√°nos t√°j√©koztatta az osztr√°k korm√°nyt ma kora d√©lut√°n, √©s a h√≠rt megerŇĎs√≠tette az Indexnek t√∂bb korm√°nytisztviselŇĎ is, hozz√°t√©ve, hogy Magyarorsz√°g csak √°tmenetileg mondja fel az egyezm√©nyt.

Advertisement

Kov√°cs Zolt√°n korm√°nysz√≥vivŇĎ a Die Press√©nek azzal indokolta a d√∂nt√©st, hogy a cs√≥nak megtelt:

Mindannyian eur√≥pai megold√°st szeretn√©nk, de v√©den√ľnk kell a magyar √©rdekeket √©s a magyar lakoss√°got is.

Hogy eddig h√°ny menek√ľltet toloncoltak vissza Ausztri√°b√≥l vagy N√©metorsz√°gb√≥l Magyarorsz√°gra, ahol bel√©ptek az EU ter√ľlet√©re? N√©met statisztik√°k szerint 2015 elsŇĎ negyed√©v√©ben 2952-t, de ebbŇĎl a Helsinki Bizotts√°g szerint a dublini rendszer gyenges√©ge miatt t√©nylegesen csak 42-t k√ľldtek vissza Magyarorsz√°gra.

K√≥sa Lajos nemr√©g m√°r arr√≥l besz√©lt, hogy potenci√°lisan 200 ezer menek√ľltet kell majd visszafogadnunk, mik√∂zben az idei √©v elsŇĎ n√©gy h√≥napj√°ban eddig √∂sszesen 522 mened√©kk√©rŇĎt fogadtunk vissza m√°s EU-tag√°llamokb√≥l. Ha teh√°t itthon t√ļlzs√ļfolts√°g lenne, az biztosan nem a nyugatr√≥l visszak√ľld√∂tt menek√ľltek miatt van.

Advertisement

Fotó: MTI

(via Index)