Az ENSZ ÉlelmezĂ©sĂŒgyi Ă©s MezƑgazdasĂĄgi VilĂĄgszervezete (FAO) legĂșjabb jelentĂ©se szerint a rĂ©giĂłban csak CsehorszĂĄgban Ă©s OroszorszĂĄgban több az elhĂ­zott lakos.

A FAO egĂ©sz vilĂĄgot vizsgĂĄlĂł jelentĂ©sĂ©t itt lehet letölteni. A statisztikĂĄk szerint MagyarorszĂĄg felnƑtt lakossĂĄgĂĄnak 24,8 szĂĄzalĂ©ka volt elhĂ­zott 2008-ban, a tĂ©rsĂ©gben harmadikak vagyunk a 28,7 szĂĄzalĂ©kkal vezetƑ CsehorszĂĄg Ă©s a 24,9 szĂĄzalĂ©kos OroszorszĂĄg mögött.

A jelentĂ©s szerint a magyar gyerekek 18,8 szĂĄzalĂ©ka szenved vĂ©rszegĂ©nysĂ©gben, 7 szĂĄzalĂ©ka A-vitamin hiĂĄnyban Ă©s 65,2 szĂĄzalĂ©kuk jĂłdelĂ©gtelensĂ©gben. Az elsƑ kettƑ statisztikĂĄban elĂ©g jĂłl ĂĄllunk, a harmadikban viszont a mĂĄsodikak vagyunk FehĂ©roroszorszĂĄg utĂĄn.

Advertisement

A jelentés még egy alkalommal említi Magyarorszågot, amikor a bizonyos élelmiszerekre kivetett adókról ír. Idézem:

A DĂĄniĂĄban, FranciaorszĂĄgban, MagyarorszĂĄgon, az EgyesĂŒlt Államokban Ă©s mĂĄshol tapasztaltak szerint ezeket a fajta adĂłkat nehĂ©z bevezetni Ă©s politikailag nem nĂ©pszerƱek.

A FAO jelentĂ©sĂ©nek a nagy vilĂĄgpolitikai tanulsĂĄga az, hogy mĂĄr nem az EgyesĂŒlt Államok a legelhĂ­zottabb orszĂĄg a vilĂĄgon, a vezetĂ©st ugyanis a nĂ©pessĂ©gre vetĂ­tve ĂĄtvette MexikĂł, ahol a lakossĂĄg 31,8 szĂĄzalĂ©ka elhĂ­zott.