This image was lost some time after publication, but you can still view it here.

A m√°r legal√°bb 12 √©ve az osztr√°k-magyar hat√°rra tervezett megakomplexum, az Eurovegas ism√©t a h√≠rekbe ker√ľlt azzal, hogy √ļj beruh√°z√≥kat kapott. Az egyik a Kimberly Group, ami a fŇĎv√°rosban a Csillagkert lak√≥h√°zat √©p√≠tette, aminek¬†hivatalos honlapja m√°r nincs, de a lak√≥k tanuls√°gos Index f√≥ruma m√©g megvan. A m√°sik pedig feltehetŇĎleg a spanyol Seinco Global al√° tartoz√≥ DKMetro, az√©rt √≠rom hogy feltehetŇĎleg, mert a bejelent√©sn√©l csak annyi √°llt, hogy Juan Carlos Cebrian egy spanyol befektetŇĎi csoportot k√©pvisel, az ŇĎ LinkedIn-profilj√°n pedig ez a legk√©zenfekvŇĎbb lehetŇĎs√©g.

Az Eurovegas messze a legamb√≠ci√≥zusabb beruh√°z√°s Magyarorsz√°gon, amivel hangzatos bejelent√©seken √©s sz√©tphotoshoppolt k√©pek sziv√°rogtat√°s√°n¬†k√≠v√ľl nem t√∂rt√©nik semmi. A mostani, leg√ļjabb sajt√≥k√∂zlem√©ny szerint a komplexumhoz tartozni fog egy 4000 ember befogad√°s√°ra tervezett sz√≥rakoztat√≥ k√∂zpont is, amit a londoni¬†O2 Arena √ľzemeltetŇĎj√©vel egy√ľtt fogj√°k a beruh√°z√≥k mŇĪk√∂dtetni, √©s egy 1200 fŇĎre tervezett diszk√≥ is.¬†Az eg√©sz 5 milli√°rd eur√≥ba ker√ľl, ¬†ebbe tartozik egy 632 szob√°s sz√°lloda, √©tterem √©s egy 5000 fŇĎ befogad√°s√°ra alkalmas kongresszusi k√∂zpont is.

Term√©szetesen a befektetŇĎi bejelent√©seken k√≠v√ľl nem tudni semmit az Eurovegasr√≥l, hivatalos honlapja nincsen, a legk√∂zelebb, ahova juthatunk hozz√° az egy olyan site, ahol egy val√≥sz√≠nŇĪleg angol ember egyszerre akarja eladni az oldalt √©s arra haszn√°lni, hogy inform√°ljon mindenkit a beruh√°z√°sr√≥l. Az egyetlen link, ami mŇĪk√∂dik, egy site√©p√≠t√©si mint√°hoz vezet. √ćrtam neki emailt, v√°rom a v√°lasz√°t.

Azzal √ľltem le, hogy √∂sszeszedem az Eurovegas 12 √©ves t√∂rt√©net√©t, de egy gyors Google-keres√©ssel kider√ľlt, hogy ezt m√°r valaki megtette. Az ittapiros blog, r√©szletesen, 2001-ig visszamenŇĎen foglalkozott a komplexum t√∂rt√©nelm√©vel, onnant√≥l kezdve, hogy Michael Jackson apja, Joe Jackson ind√≠totta, eg√©szen od√°ig, hogy az osztr√°k beruh√°z√≥k beperelt√©k egym√°st √©s az egyik befektetŇĎ 775 milli√≥ forint k√∂tb√©rt fizetett a magyar √°llamnak. A sok kereszt√ľl-kasul cik√°z√≥ c√©g√°tnevez√©st √©s jogi huzavon√°kat sz√©d√≠tŇĎ k√∂vetni, de az eg√©szbŇĎl nagyon j√≥l levonja a tanuls√°gokat:

 
1. Hans Asamer, Alfred Supersberger √©s sokan m√°sok (dr. Muskovszky G√°bor √ľgyv√©d) mezŇĎgazdas√°gilag kev√©ss√© √©rt√©kes f√∂ldeket v√°s√°rol Bezenye k√∂rny√©k√©n.


2. MeggyŇĎzik az √°llamot, hogy v√°ltoztasson a t√∂rv√©nyeken √©s √≠rjon ki koncesszi√≥s p√°ly√°zatot.


3. K√ľl√∂nf√©le kis- √©s nagynevŇĪ c√©geket vesznek r√° arra, hogy m√©regdr√°ga l√°tv√°nyterveket √©s hat√°stanulm√°nyokat k√©sz√≠tsenek.


4. 2005 és 2012 között egyetlen kapavágás sem történt.

Az Eurovegas t√ļl sz√©p, hogy igaz legyen. Egy olyan beruh√°z√°s a gazdag Nyugat-Magyarorsz√°g cs√ľcsk√©ben, ahova rendszeresen lehetne v√°rni a tehetŇĎsebb vend√©geket, egy olyan helysz√≠nre, ahol m√°r az orsz√°g t√∂bbi j√°t√©kterme sem zavarna be az okt√≥berben meghozott √ļj szerencsej√°t√©k t√∂rv√©ny miatt. Csak t√∂bb mint t√≠z √©v alatt sosem lett t√∂bb tervn√©l.