Illustration for article titled Magyarország legmenőbb strandja Budapest közepén található

Ilyen kánikulában halál lejutni a Balatonra? Rosszul vagy a velencei Eurodubaj tömegétől? A folyókban félsz, hogy elsodor a víz? Az a hipszter vagy, aki szerint a lángosszag nem kúl? Akkor a város szívében található bulistrandot neked találták ki.

Advertisement

Amióta csak átadták, az Erzsébet tér érdekes és megosztó központja a közösségi életnek. Hosszasan lehetne értekezni külön-külön is a Design Terminálról, az óriáskerékről, a deszkásokról, a szerelemlakatfáról, a folyamatosan kikoptatott fűről, az Akváriumról, a Hamurabbi fesztivál-törvényoszlopáról, a 16-os buszról, és még ki tudja miről. Viszont ami engem teljesen lenyűgöz, az az Akvárium fölött található medence elbalatonosiasodása.

Lehet, hogy csak nekem nem tűnt fel eddig ez a dolog, de tényleg egyre inkább hasonlít a medence és a környéke egy strandhoz. Mostanában nem tudok úgy elmenni oda, hogy ne üljenek körülötte emberek, akik a lábukat a vízbe lógatják. Bikinis lányok és félmeztelen fiúk napoznak törülközőkön fetrengve, a naptejes tubus és a dobozos sör a táska mellett. A párok gyakran a medence partján, egymáson fekve enyelegnek, és néha több, néha kevesebb kisgyermekes család is felbukkan. Hiába járőröznek marcona biztonsági őrök a környéken, csomóan belegázolnak a vízbe. De többször hallottam már olyanról is, hogy volt, aki belevetette magát a medencébe!

Advertisement
Illustration for article titled Magyarország legmenőbb strandja Budapest közepén található

Szóval a valaha méltóságteljes 5. kerületi buszpályaudvarból szépen lassan szabad strand lesz, vagy talán már az is lett. De lássuk, miért érdemes, illetve miért nem érdemes az M7-esen való araszolás helyett inkább az Erzsébet térre látogatni.

Advertisement

Íme pár indok, miért ez lehetne a tökéletes budapesti Siófok:

Sokkal könnyebben megközelíthető, mint bármelyik vidéki strand

Persze annak is megvan a maga hangulata – és ezt most tök komolyan mondom –, amikor az ember több száz társával együtt órákat vár a hőségben a késő, minden állomáson és megállóhelyen megálló, régi MÁV-szerelvényekre, hogy aztán vagy a tapadós műbőr ülésen cuppogva, vagy a kocsi előterében, a cuccán ücsörögve, csillogóra izzadva a testét zakatoljon a naplementével ellentétes irányba, vissza Budapestre, majd a kelenföldi hűvös alkonyatba kiszabadulva tényleg azt érezze, hogy az élet végső soron gyönyörű.

Advertisement

De azért annak is vannak előnyei, ha az ember a kedvenc strandjánál három metróvonal is megáll, és ki tudja, hány másik BKV-járat. A városból bármikor és bárhonnan viszonylag könnyű idejutni, hajnalban is vannak járatok, adott esetben taxit is lehet hívni. Nem kell órákat várni félálomban, hogy elinduljon az első vonat. A Balatonról vagy a Velencei-tóról nem ugrik csak úgy haza az ember, és két órára sem szalad át a Kálvinra, hogy találkozzon valakivel.

Budapest egyik legnépszerűbb koncertes szórakozóhelye fölött található

Kint strandolsz, aztán konkrétan lemész a strand alá bulizni. Mi van a Balaton alatt? Semmi!

Advertisement

Nincsen hülye lángos, palacsinta, hekk meg jégkrém

Legalábbis a strandon közvetlenül. Ha te az a fajta ember vagy, aki rosszul van az ilyen szocialista strandfinomságoktól, akkor az Erzsébet téri pancsoldát neked találták ki. Itt aztán nincsenek kétezer forintos gumilasztik, borzalmas, gicces fotókból összemontázsolt, wordartos tipográfiával feliratozott képeslapok, na meg hattyúalakú vízibiciklik. Ezek tűnjenek csak el a törtélem mocsarában!

Advertisement

Viszont a csúcsgasztronómia, illetve a nem túlárazott boltok csak egy köpésre vannak

A Madách tér öt perc, a bulinegyed tíz. A környék tele van remek street fooddal, ahogy Budapest legjobb éttermei közül sok szintén errefelé található. Mondjuk a strandpapucsban és izompólóban izzadó embereket úgy kidobják a közeli Michelin-csillagos helyekről, hogy öröm nézni, de hazamenni átöltözni sem egy kihívás, lásd első pont.

Advertisement

Van párafürdő

Illustration for article titled Magyarország legmenőbb strandja Budapest közepén található
Advertisement

Ilyen sincs minden második balatoni partszakaszon. A medence mellett néha valami gyanús eredetű pára tör elő a földből, amit imádnak a strandolók.

Tök ingyen van

Ez egy szabad strand. Mondjuk olyan állapotok is uralkodnak rajta, a nemrég újrafüvesített részek is kikoptak már és tele vannak szeméttel, de egy tiszta strandon az igazi magyar fürdőző úgyis csak feszengene.

Advertisement
Illustration for article titled Magyarország legmenőbb strandja Budapest közepén található

Sok a fiatal

Lehet ismerkedni, berúgni, egymásba szeretni, túlagyalni a dolgokat, drámázni, felejteni, aztán kezdeni az egészet előröl.

Advertisement

Nincsen gyanús dolgok a vízben, legalábbis nem maradnak rejtve

Egyszer a Velencei-tóban ráléptem egy halra, ami ficánkolt a talpam alatt, borzasztóan meglepődtem. De sokan iszonyodnak a mindenféle siklóktól, piócáktól és egyéb élőlényektől, amiket a Velencei-tó baljóslatú fekete vize jótékonyan elrejt a szemünk elől. És mondjuk ki: a tavakba rengeteg pisilnek és kakilnak. És lassan a használt óvszer is az őshonos állatfajok közé tartozik.

Advertisement

Homok

Nincs hülye, forró, szétterülő, mindenhova beférkőző, szélfútta, rohadt homok.

Most pedig pár indok, hogy miért nem annyira jó strand azért:

Nincsen hülye lángos, palacsinta, hekk meg jégkrém

Ez már az előző listában is szerepelt, de ez egy borzasztóan megosztó kérdés, nekem például csak úgy teljes a strandolás, ha palacsintát meg lángost tolhatok a képembe, miközben izzadva hörgök, hogy belehalok a zabálásba. És néha bizony egy epres Calippo sokkal jobban esik, mint bármilyen kézműves pisztácia- vagy vörösboros tokaji aszús cukkinínis gojibogyófagyi.

Advertisement

Ja, és a lasztiárusokkal sincs semmi bajom.

Sekély

Ez mondjuk a Balaton déli partjára is igaz, de ez még annál is sekélyebb (nem sokkal). És kicsi. De így talán tényleg nem lepik el annyian, mint mondjuk a velencei plázst.

Advertisement
Illustration for article titled Magyarország legmenőbb strandja Budapest közepén található

Nem is szabad fürdeni

Még nem voltam ilyennek szemtanúja, de állítólag túl sokáig senki nem élvezheti a vizet, mert a biztonságiak kiparancsolják, sőt, elvileg gyakran hatalmaskodó közteresek is járőröznek. Így az éjszakai meztelen fürdőzés is ki van zárva, legalábbis problémás.

Advertisement

Fertőzésveszély! A csövesek is ebben fürdenek!

Legalábbis sokan ezt pletykálják. Én még nem láttam hajléktalanokat mosakodni a medencében, de sokan hivatkoznak erre, hogy miért nem hajlandóak bedugni a lábukat sem a vízbe.

Advertisement

Homok

Nincsen édes, simogató, tengerpartokat idéző, finom, finom homok.

A belváros közepén az ember nem menekül sehova

Persze, vidéken is van mobilnet, de azért Velencén vagy a Balaton partján a munka tényleg távolibbnak tűnik. Az Erzsébet tér közel van az ember munkahelyéhez, de ez fordítva is igaz :(

Advertisement

A listát még a végtelenségig lehetne folytatni, de talán ezek a leglényegesebb pontok. Ha pedig kihagytam valamit, hát írjátok meg kommentben!

Disclaimer: a fényképek kedden készültek, péntek este és hétvégén sokkal brutálisabb a tömeg.

Share This Story

Get our newsletter