This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Magyarország legdrágább szobra épül Felcsúton 3,8 milliárdból

Illustration for article titled Magyarország legdrágább szobra épül Felcsúton 3,8 milliárdból

Te és én 3,8 milliárd forintot adtunk össze arra, hogy Orbán Viktor háza mellé felépítsenek egy teljesen értelmetlen, de lenyűgözően kinéző gigantikus szobrot, ami egy bűvös erdőt ábrázol. És azt tudtad, hogy drágábban épül, mint a Juventus új szuperarénája?

Advertisement

Eddig is a legmegmagyarázhatatlanabb dolog volt az Orbán Viktor házától pár méterre épülő felcsúti focistadion, hiszen a befogadóképessége pont duplája a falu lakosságának, de a klub most kirakta a weboldalára a pálya animált látványtervét is. A stadion belülről gigantikus hatást kelt, ami klassz, de nem a hatalmas üléssoraival, hiszen normális fociarénához képest a 3500 hely elenyésző, hanem a nagyszabású, életfaerdőt formázó tetőszerkezetével.

Egy biztos: a felcsúti Aranycsapat stadion legalább annyira egyedi, összetéveszthetetlen, hatásos alkotás lesz, mint mondjuk a portugáliai Eb-re épület egyes arénák. Élőben minden más persze, de animálva igen jól néz ki az ágas-bogas tetőszerkezet. De még így is jól látni, hogy aránytalan, hiszen alig van, amit lefedjen.

Advertisement

Nyilván ez a tető-lelátó-aránytalanság is okozza, hogy a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia csapatának drágábban építenek stadiont a Cink-olvasók pénzéből, mint amennyiből a Juventus fantasztikus stadionját kihozták, vagy amibe a leendő magyar csúcspálya, az Új Puskás fog kerülni székenként. A 3,8 milliárd forintos költségből és a 3500 fős befogadóképességből kiderül, hogy az egy ülőhelyre jutó költség - ez a bevett mérőszám a nemzetközi stadionépítésben - itt 1 millió 85 ezer forint. A KPMG egyik tanulmányából kiderül, hogy a Juventus pályája ülőhelyenként 3 ezer euróba, vagyis nem egész 900 ezer forintba került, és nagyjából ennyiből jöhet ki a leendő Puskás is.

Az egy dolog, ha egy miniszterelnök annyira imádja a focit és annyira utál gyalogolni vagy autózni, hogy kilobbizza, hogy a faluja tőle 100 méterre eső pontján építsenek pályát a csapatának. De hogy mindezt annyiért, mint a fejlett világ legkorszerűbb arénáit, az azért eléggé példa nélkül álló. Az meg egyszerűen értelmezhetetlen - még a nagyzolási mánia sem igazán magyarázza - hogy miért építették pont négyszer akkorára, mint kellett volna. (Az, hogy nemzetközi eseményeket is fognak itt rendezni, nem érv, mert ezek ritkán vannak plusz a stadion annyira a kicsi, hogy nem igazi sporteseményeket, hanem senki által nem nézett U akárhányas ifjúsági tornákat fognak megrendezni maximum.) A megalomániás méretezést a jelek szerint egyetlen dolog indokolhatja: jó érzékkel féltek attól, hogy az újságírók majd előjönnek a költség/ülőhely hányadossal, és nem akartak olyan szalagcímeket, hogy "A Juvantus-stadion négyszereséért épült csodapálya Orbán Viktornak".

Share This Story

Get our newsletter