Azzal a hat ponttal, amit a magyar j√©gkorong-v√°logatott a koreai div√≠zi√≥ 1/A-s j√©gkorong-vil√°gbajnoks√°gon szerzett, teljesen el√©gedettek lehet√ľnk. H√°rommal t√∂bb ez, mint amit minim√°lisan elv√°rhattunk, √©s b√°r a feljut√°s nem volt igaz√°n k√∂zel, nincs mi√©rt nyavalyogni.

Magyarorsz√°g‚ÄďJap√°n 5-4. √ögy kalap√°ltuk el szeg√©ny ellenfel√ľnket, hogy sz√°munkra semmi t√©tje nem volt m√°r az eg√©sznek, ŇĎk viszont a feljut√°s√©rt mentek. Ha b√°rhogyan, ak√°r hosszabb√≠t√°sban vagy r√°vezet√©sekkel nyernek, t√≠z √©v ut√°n ism√©t A csoportosak. Nem nyertek, sehogyan sem, hi√°ba vezettek percekkel a v√©ge elŇĎtt 4-3-ra, Vas M√°rton egy kapuslehozatalos g√≥llal egyenl√≠tett, azt√°n h√°romb√≥l h√°rom b√ľntetŇĎt bevert. Fix, hogy napjaink legjobb magyar hokisa nem lesz d√≠szpolg√°r Toki√≥ban. Hi√°ba √°llt elŇĎr√©bb a t√°bl√°n √©s volt a torn√°n meggyŇĎzŇĎbb Jap√°n, v√©gig uraltuk a meccset, domin√°ltunk, t√°madtunk, t√∂bbet lŇĎtt√ľnk, sokkal hat√°rozottabbak voltunk. Kifejezetten klasszul j√°tszottunk.

Azt √≠rtam a vb elŇĎtt, hogy fogalmam sincs, mit v√°rjak most a csapatt√≥l. Mi√≥ta 2002-ben az utols√≥ meccsen m√ļlt, hogy csod√°k csod√°j√°ra felkevered√ľnk-e a legjobbak k√∂z√© ‚Äď nem keveredt√ľnk, sim√°n le√ľt√∂ttek benn√ľnket a d√°nok, ŇĎk az√≥ta nem estek ki egyszer sem ‚Äď, az√≥ta rendre √ļgynevezett titkos es√©lyesk√©nt szeret√ľnk gondolni magunkra. SŇĎt: a 2008-as szappor√≥i siker √©s az azt k√∂vetŇĎ sv√°jci kies√©s ut√°n a titkos jelzŇĎt kirad√≠roztuk a sz√≥kapcsolatb√≥l, √°ltal√°ban az lenne a feladat, hogy megcsin√°ljuk megint. Nem elv√°r√°s ez, de √ļgy benne van a levegŇĎben.

Advertisement

Csakhogy idŇĎk√∂zben szinte teljesen kicser√©lŇĎd√∂tt a csapat, az aranygener√°ci√≥ 70-es √©vek k√∂zep√©n-v√©g√©n sz√ľletett tagjai ki√∂regedtek ‚Äď Ocskay G√°bor f√°jdalmasan kor√°n elhunyt ‚Äď, √©s b√°r a keret tavalyig nem gyeng√ľlt, az id√©n ez a tendencia megszakadt. Rich Chernomaz, a kanadai sz√°rmaz√°s√ļ sz√∂vets√©gi kapit√°ny t√∂bb√©ves mand√°tumot kapott 2013-ban, √©s t√©nyleg hozz√°l√°tott a radik√°lis fiatal√≠t√°shoz, azzal, hogy nem a feljut√°s, hanem a j√∂vŇĎ v√°logatottj√°nak az √©p√≠t√©se az elsŇĎdleges teendŇĎ. √ćgy maradt ki a csapatb√≥l az ikon Lad√°nyi Bal√°zs ‚Äď vitathat√≥ k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt ‚Äď, √©s ker√ľlt be p√©ld√°ul a 19 √©ves SebŇĎk Bal√°zs, aki m√©g soha nem lŇĎtt g√≥lt felnŇĎttcsapatban, egy√©bk√©nt a finn juniorbajnoks√°gban j√°tszik.

Advertisement

A minim√°lis c√©l a bent marad√°s volt, ezt a k√∂r√ľlm√©nyek pap√≠rformaszerŇĪ alakul√°sa eset√©n a h√°zigazda D√©l-Korea legyŇĎz√©s√©vel lehetett el√©rni. A k√∂telezŇĎt hozt√°k Vas M√°rton√©k, ha nem is j√°tszottunk igaz√°n j√≥l a 7-4-es nyit√≥meccsen, a besepert h√°rom pont √∂nmag√°√©rt besz√©lt. Ut√°na egy siralmas 0-3-at csin√°ltunk a feljut√≥ Ukrajn√°val, majd egy sokkal v√°llalhat√≥bb 0-2-t a szupererŇĎs Szlov√©ni√°val. K√©tszer nem lŇĎtt√ľnk g√≥lt, kongtak a v√©szharangok a szurkol√≥i berkekben, temett√©k a kapit√°nyt √©s a j√°t√©kosokat szorgalmasan.

Advertisement

Advertisement

Nemcsak ut√≥lag nagy az arcom, m√°r akkor azt mondtam, a magyar j√©gkorong nem volt, hanem lesz. √ögy tartottam, semmi sz√©gyenletes nincs abban, ha egy csapat, aminek jelen √°ll√°s szerint m√©g nincs √©s nem is lehet magja, vez√©re, rutinja, kibillen az egyes√ļly√°b√≥l, amikor n√°la kem√©nyebb ellenfelekkel tal√°lja szemben mag√°t.

Azzal ellenben nyilv√°n ut√≥lag vagyok el√©gedett, hogy a folytat√°s ilyen sz√©pre siker√ľlt. ElŇĎbb kis h√≠j√°n elkaptuk az az√≥ta m√°r feljutott Ausztri√°t ‚Äď ott a rendes j√°t√©kidŇĎs 4-4 ut√°n sajnos az ellenf√©l h√ļzta be a pluszpontot ‚Äď, majd j√∂tt a mai Jap√°n-ver√©s. √Ėsszess√©g√©ben hat pontot hoztunk, annyit, mint k√©t √©ve Szlov√©ni√°ban ‚Äď akkor egy sokkal massz√≠vabb kerettel ‚Äď, √ļgy, hogy volt egy j√≥ (D√©l-Korea), k√©t m√©g jobb (Ausztria, Jap√°n), egy v√°llalhat√≥ (Szlov√©nia) √©s egy pocs√©k (Ukrajna) meccs√ľnk. Ami klassz ebben, az az ir√°ny: a k√©t legjobb a k√©t utols√≥ volt.

Advertisement

Mindazon√°ltal t√©nyleg az volt a k√©rd√©s az id√©n, hogy l√°tjuk-e felvillanni azokat az √ļj arcokat, akik a magyar j√©gkorongot szinten tarthatj√°k vagy ak√°r feljebb emelhetik az elk√∂vetkezendŇĎ √©vekben. Azt nem √°ll√≠tom, hogy mind megvannak, de valami pisl√°kol. Het√©nyi Zolt√°n kapusnak nem lett t√ļl menŇĎ a statisztik√°ja ‚Äď 90 sz√°zal√©k alatt maradt a v√©d√©si hat√©konys√°ga ‚Äď, de volt rengeteg brav√ļrja, sokszor tartotta a csapatot. A v√©delemben az √©lete kor√°bbi szakasz√°ban centerk√©nt kiv√°l√≥ Vas M√°rton egyszerŇĪen isten, hogy Varga Arnold √©s a t√∂bbiek k√∂z√ľl ki lesz hasonl√≥ oszlop, azt az idŇĎ majd megmutatja. El√∂l meg a v√©g√©re csak √∂sszekapta mag√°t Sofron Istv√°n, v√©gig j√≥ szinten nyomta Bartalis, √©s b√°r a v√°rakoz√°sokhoz k√©pest nem csillogott, √≠g√©retesnek tŇĪnt H√°ri J√°nos. A m√°r eml√≠tett SebŇĎk Bal√°zs pedig nemcsak elsŇĎ, m√°sodik tal√°lat√°t is abszolv√°lta a nagyok k√∂zt, az osztr√°kok elleni pontszerz√©sbŇĎl ŇĎ v√°llalta a legnagyobb oroszl√°nr√©szt.

Konkl√ļzi√≥. B√°r a k√©t null√°s meccs√ľnk ut√°n magam is megijedtem csak pislogtam bamb√°n, hogy na hova a fen√©be tŇĪnt az ext√°zis ‚Äď szokatlan, furcsa √©rz√©s volt, nem eml√©kszem hasonl√≥ra kb. 2006 √≥ta ‚Äď, a v√©g√©re megnyugodhattam. Ebben a sportban a magyar v√°logatott k√©ptelen tart√≥san nem erŇĎn fel√ľl teljes√≠teni, slussz, passz. Hogy hogy lehet ilyen gyakran a maximumot hozni ‚Äď √©s nemritk√°n m√©g t√∂bbet, ami, ak√°rhogy n√©zem, elvi nonszensz ‚Äď, azt √©n nem tudom, de √∂r√ľl√∂k neki, mint majom a fark√°nak.

Advertisement

M√°r most mondom, j√∂vŇĎre megint jobbak lesz√ľnk. Egyfajta titkos es√©lyesek.

Fotó: Mudra László/MJSZ