A Dothraki n√©prŇĎl van sz√≥, ŇĎk azok a szupererŇĎszakos emberek, akik a lovagl√°s mellett a gyilkol√°sban, a rabl√°sban √©s a nemi erŇĎszakban is verhetetlenek. Valami√©rt m√©gis sokkal szimpatikusabbak, mint sok m√°sik szereplŇĎ, akik hasonl√≥ dolgokat csin√°lnak, csak k√∂zben alakoskodnak is.

Most az io9 k√©sz√≠tett egy brut√°lisan hossz√ļ interj√ļt George R. R. Marinnal, A tŇĪz √©s j√©g dala ‚Äď azaz a Tr√≥nok harca ‚Äď c. k√∂nyvsorozat szerzŇĎj√©vel, amibŇĎl egy csom√≥ minden kider√ľl, p√©ld√°ul az is, hogy a fent emlegetett Dothraki nom√°dok alapj√°ul a mongolok √©s a hunok szolg√°ltak, illetve az olyan sztyeppei n√©pek, mint a magyarok, illetve az avarok. (Az eredeti sz√∂vegben Avars helyett Alvars szerepel, de mivel √©n ut√≥bbira azt a defin√≠ci√≥t tal√°ltam, hogy egy d√©l-indiai n√©pcsoport k√∂ltŇĎ-szentjei, ez√©rt felt√©telezem, hogy csak el√≠rt√°k a nevet.)

A cikkbŇĎl m√°s √©rdekes dolgok is kider√ľlnek, p√©ld√°ul Martin eredetileg tartott att√≥l, hogyha hasonl√≥ kezdŇĎbetŇĪs karakterneveket haszn√°l, akkor az emberek √∂ssze fogj√°k keverni a szereplŇĎket, de v√©g√ľl k√©nytelen volt, mert 26-n√°l j√≥val t√∂bb figura van a t√∂rt√©netben ‚Äď mondjuk √©n keverem is ŇĎket rendesen. Eredetileg az idŇĎ is gyorsabban telt volna, sŇĎt, sz√≥ba ker√ľl egy √∂t√©ves ugr√°s is a cselekm√©nyben.

Bevallom, nem olvastam v√©gig a 38 ezer karakteres sz√∂veget, de h√°tha van olyan k√∂z√∂ttetek, akit √©rdekel a dolog a magyarokra val√≥ utal√°son t√ļl is.