Peter Thiel milliárdos, a PayPal alapítója, a Facebook első befektetője 350 ezer dollárt adott két amerikai magyar cégének, amelyik laborban tenyésztett, majd 3D-printerrel kinyomtatott húson dolgozik.

A Forgács Gábor, és fia, András által alapított Modern Meadow (MM) a család második hasonló profilú cége. Organovo nevű vállalkozásuk csinált a világon először szövetek nyomtatására alkalmas 3D-s bioprintert. Az Organovo beültethető emberi szerveket és szöveteket tervez előállítani. A két éve létező MM célja, hogy kereskedelmileg értelmezhető mennyiségben tudjanak különböző húsokat gyártani, csökkentve ezzel mindenféle környezeti károkozást, amire a tehetős kaliforniai vásárlók érzékenyek.

Az egyik kulcskérdés a nyomtatott hús állaga. Az első lépés egy fóliaszerű réteg nyomtatása a laborban szaporított állati sejtekből. Ezeket a rétegeket kell utána valamilyen edzésmódszerrel ehető vastagságú izomrétegekké fejleszteni. Kísérleteznek elektromos ingerléssel és mechanikai nyomással is.

Advertisement

Reddites felhasználóknak válaszolva Forgács András elmesélte hogy ő már kóstolt a saját műhúsukból, amit olivaolajban kisütött és sóval-borssal fűszerezett. Nem volt rossz ízű, de még nem igazán hasonlított húsra - vallotta be. Egy másik kérdésre azt mondta, nem biztos abban, hogy 10 éven belül bárki képes lesz műsteak nyomtatására, mert az túl összetett feladat. Ha a technológia igazán működni fog, először hamburgert, darált húsféléket, májpástétomot és tengerihal-húst nyomtatnak majd, a konkrét, klasszikus vöröshús-szeletek csak jóval később jönnek.

Advertisement

A hús gasztronómiai értéke egy rakás szemponton múlik, például a vértartalmán. Itt is több irányú a kutatás, próbálkoznak egyfelől azzal, hogy a vér ízét meghatározó anyagokat, például vasat vigyenek be a printelt húsba, de vizsgálják valamiféle mesterséges vér gyártásának lehetőségét is.

Ha a dolog tényleg működik, igazán elszabadulhat a fantázia. Akkor majd elvileg ki lehet próbálni a veszélyeztetett-, cuki-, sőt akár a kihaltállat-steaket is. Sőt, ha az adott országban nem tiltják majd, elvileg pont ugyanúgy gyártható majd ember-, mint marhahátszín.