This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Magyarok kaptak Oscar-díjat!

Illustration for article titled Magyarok kaptak Oscar-díjat!

Madjar Tibor, Kőhegyi Csaba és Major Imre kapta az elismerést a hétvégi technikai gálán egy 3D-modellező szoftver fejlesztéséért.

Advertisement

Nem, nem azon a gálán, ahol ott van egy csomó sztár meg az ő csókosaik, hanem azon, ahol szakemberek ülnek össze és megünneplik a filmipar legnagyobb technológiai vívmányait. Madjar, Kőhegyi és Major ugyanis technikai Oscar-díjat kapott a Mudbox nevű, professzionális 3D-modellező szoftver fejlesztéséért.

A díjazottakat még januárban bejelentették, csak éppen nem vette észre senki. Mi is csak most. A díjat nem kizárólag ők kapták, hanem Andrew Camenisch és David Cardwell is. A fenti képen balról jobbra látható Camenish, Cardwell, aztán Kőhegyi és Madjar.

Advertisement
Illustration for article titled Magyarok kaptak Oscar-díjat!

Ha jól értem, akkor a Mudbox az az Autodesk óriáscég egyik terméke, amivel sokkal durvábban és precízebben, gyakorlatilag készre modellezni három dimenziós grafikákat. A hivatalos honlapon már olyan szakkifejezések vannak, hogy én is csak a fejemet vakarom, de az biztos, hogy most már az akadémia szerint is sokkal jobb, mint bármi más.

Advertisement

A technikai Oscar-díjak amúgy is mindig mostoha helyzetben vannak, a nagy gálán kapnak egy nagyjából 2 perces összeállítást, de az a világ sose fog eljönni, amikor a saját jogukon kapnak egy tévéközvetítést. És most nem akarok igazi nyugdíjas lenni, de megérdemelnék ebben a világban, ahol például a gyakorlatilag szinte számítógéppel renderelt Avatar kaphat Oscar-díjat a legjobb operatőri munkáért.

Ha végignézitek az 52 technikai díj listáját, csak három az, amit valódi, kézzelfogható fejlesztésért adtak (két kamerahordozó helikopter, egy pneumatikus dobogó az autók felborításához), a többi az mind szoftver.

Advertisement

Fotó: The Academy of Motion Picture Arts and Sciences/ The Oscars

Share This Story

Get our newsletter