Illustration for article titled Magyar siker! Dobostortát sütöttek a legmenőbb brit főzős tévéműsorban!

A Great British Bake Off mára az egyik legnézettebb tévéműsor egész Nagy-Britanniában. Kell ennél jobb országimázs?

Advertisement

Jómagam nem szoktam sütni egyébként, annyira, hogy a konyhámban még rendes sütő sincs, viszont ha rendszeresen nézném a Great British Bake Off-ot, lehet, hogy elgondolkodnék ezen.

A műsor épp az ellentéte annak, amivel az RTL próbálkozik főzőshow címén: míg a szintén brit MasterChefre épülő Konyhafőnök nyíltan a versenyzők szívatásáról szól, a Bake Off meglepő módon a sütést és a kajákat helyezi előtérbe. Itthon egyelőre senki sem mer bevállalni egy ilyet, talán nem is véletlenül, a briteknél viszont nagyon ütött.

Advertisement

Az idei már az ötödik évad, és az eredetileg a BBC2-n induló show átkerült a BBC1-re, ahol a tízmilliós nézettséget is elérte, és igazi tévés intézmény lett belőle, ráadásul bizonyíthatóan sokaknak csinált kedvet az otthoni főzőcskézéshez.

Advertisement

A Bake Off egyik titka talán a közreműködők szerencsés kiválasztása: az országosan ismert tévés szakács, Mary Berry és a sztárpék Paul Hollywood alkotják a zsűrit, a műsort pedig a kedvesen hibbant (na jó, néha idegesítő) Mel Giedroyc–Sue Perkins páros vezeti kezdettől fogva. A tényleg amatőr versenyzők a szép dél-angliai mezőn felhúzott sátorban serénykednek, és néha frusztrálóan jó dolgokat művelnek.

Illustration for article titled Magyar siker! Dobostortát sütöttek a legmenőbb brit főzős tévéműsorban!
Advertisement

Persze a show-elemek is megvannak: sok sírás, dráma stb., ami pedig a kettővel ezelőtti epizódban történt, az túlzás nélkül izgalomba tartotta egész Nagy-Britanniát napokig. Az volt, hogy Diane kivette a fagyasztóból Iain fagylaltját, amiért az dühében kisétált a sátorból, és kizárták. A nép Diane fejét követelte, ő meg betegségre hivatkozva kiszállt a versenyből (egyébként már tavasszal leforgatták, szóval nem lehetett népharag).

A mostani adásban európai sütiket kellett készíteni: kuglófot, svéd hercegnő tortát, illetve dobostortát, mely ráadásul pont a látványosságra menő Showstopper Challenge tárgya volt. Vagyis a legfontosabb része a műsornak. Itt a dobostorta szabadon választott verzióját kellett megsütni, a jellegzetességek (csokikrém, karamell) megtartása mellett.

Advertisement

Sajnos nem úsztuk meg a Hungary–hungry szóviccet, de ezt leszámítva semmi kifogásunk nem lehet – mondjuk fogalmam sincs, mi van a külföldiek fejében a magyar konyháról, de most a cukrászművészetünk kapott egy kis reklámot. Pláne, hogy a dobostorta egy szuper találmány (hozzátenném, kiskoromban azt hittem, azért hívják így, mert a tetején a karamell dobszerűen kemény).

Illustration for article titled Magyar siker! Dobostortát sütöttek a legmenőbb brit főzős tévéműsorban!
Advertisement

A versenyzők dobostorta-fantáziáiról nem mindig juthatott volna eszünkbe a cukrászdákból ismert sütemény: volt, aki sakktáblát csinált belőle, volt, aki valami látványos kastélyt varázsolt a torta tetejére. És ami a legjobb – SPOILER! –, a már említett múltkori gebasz miatt senki sem esett ki ebben az epizódban, noha ez csak a legvégén derült ki. Így mindenki boldog volt, és a dráma is megmaradt – mi kell még?

Egyébként nem szoktam nézni ezt a műsort, viszont a barátnőm, ha tehetné, egész életében csak a Great British Bake Off előtt ülne. Úgyhogy ha akarnám se tudnám kivonni magamat ez alól. Ezt az epizódot most azért megnéztem, és tényleg kifejezetten kedves műsor, talán ez benne a legfontosabb. Oké, hogy hazug, hiszen tudjuk, hogy Angliában sosem süt a nap, és mindenki vacak kajákat eszik – de azt meg ki akarná nézni?

Share This Story

Get our newsletter