Olyat tett Lázár János, amit én sem tennék soha: elismerően beszélt Gyurcsány "Könnyező Madonna" Ferenc gazdaságpolitikájáról! Persze nem mondta ki a nevét, de az utalás teljesen egyértelmű volt, a hvg.hu riportere még vissza is kérdezett, hogy jól hallotta-e. Lázár frappáns, vezető fideszestől szinte sosem hallható válaszokat kevert szovjet típusú, a társadalom átalakítását célzó fideszes tervekkel és homályos utalásokkal.

A nagy, monolitikus uralkodó párt megszületésével átalakult a politika nyelve, mivel különvéleményt igen kevesen mernek megfogalmazni, így a korábbi rendszer gyakorlatának megfelően újra meg kell tanulnunk megérteni a rejtvényszerű utalásokat, vagy a megfogalmazások finom árnyalatait. Ezt próbáltam meg a gyakorlatban Lázár HVG-beli interjújával, amiben a Kreml-stílus tobzódása közben azért markáns megfogalmazásokat is el-elcsöppentett.

Advertisement

A havas hosszú hétvégétől elrugaszkodó beszélgetés elején azonnal megtudhattuk, milyen vídiakemény fickó is a Hódmezővásárhelyi Putyin: "A langyosban tapicskolás szocialista műfaj. Szabadtéri uszodában úszom. Télen mínuszban is." A hóhelyzet kormányzati menedzselésére fordulva Lázár fantasztikus választ ad arra a kérdésre, hogy elégedett-e a katasztrófavédelem teljesítményével: "Nyilván másképp ítélik meg azok, akik a hó fogságába kerültek, és másképp lehet megítélni szakmai szempontból." Aztán, a szavakon ügyesen egyensúlyozva azt érzékelteti, hogy nem csodálja, hogy sokan felháborodtak a mentés bénaságain, anélkül, hogy elismerné, hogy mennyit ügyetlenkedtek. Árulkodó, ahogy elhatárolódik Pintértől, és azzal a mozdulattal rá is tolja a felelősséget: "Ilyenkor a világban mindenütt – okkal – egy emberen áll a dolog. A katasztrófavédelemért felelős miniszter, azaz nálunk a belügyminiszter feladata az irányítás, ha mindenki beleszól, annak nagyon rossz vége lenne".

Ha jól értem, ez a következő szakasz is Kreml-szintű, ködös fogalmazásba csomagolt Pintér-gyalázás, és a beszélő Pintérre gondol mint nem lelkiismeretes kormánytagra:

hvg.hu: Jól érzékeljük, hogy ez a kormány – nemcsak ebben az ügyben, de egy sor másikban is –, nem képes az önkritikára, nem ismeri el, ha hibázott?

L. J.: A kormányban többségében lelkiismeretes és büszke emberek ülnek.

hvg.hu: Ez most önkritika?

L. J.: Vehetik annak is.

A következő rész alapján nem könnyű eldönteni, hogy Lázár szereti-e Áder elnököt, de minimum létezhet olyan értelmezés, hogy most nem annyira lelkesen tapsolt neki:

hvg.hu: A kereskedelmi médiára vonatkozó részt viszont átpakolták változatlanul az alkotmányba, pedig az Ab alkotmányellenesnek ítélte.

L. J.: Időnként kicsit farizeus a bírálók hozzáállása, mert közben mindenki olcsóbb kampány szeretne.

hvg.hu: A paragrafust alkotmányellenesnek ítélő és az Ab-hoz forduló Áder János is farizeus?

L. J.: Az ellenzék farizeus, az elnök úrra ezt nem mondhatom, nem lenne illendő. A köztársasági elnök úr kikérte az Ab véleményét, és helyes, hogy így tett.

Advertisement

Az interjú jó része persze nem utalgatás, hanem nyílt üzengetés arról, hogy a Fidesz a lehető leghatározottabban le akar számolni az Alkotmánybírósággal, hiszen Magyarország Lázár szerint brit típusú demokrácia, ahol ilyennek helye nincs, és azt is megtudhatjuk, hogy a Fidesz, ha nyer lehgközelebb, visszahozza a választási regisztációt. A legmeghökkentőbb vitán felül ez a szakasz:

hvg.hu: Visszatérve a gazdasági kérdésekre: mikor lesz ebből fellendülés?

L. J.: Azt ne feledjük, hogy az ország egy gazdasági válság sújtotta térségben van, gazdasági értelemben kiszolgáltatott helyzetben vagyunk. Kérdés, hogy ebben a helyzetben hogyan lehet a társadalmi veszteségeket minimalizálni. Szerintem 2008 óta ezt az ország európai összehasonlításban jól kezelte.

hvg.hu: Jól halljuk, hogy 2008-at mondott?

L. J.: Igen. Sokkal nagyobb veszteségeink, sokkal nagyobb társadalmi konfliktusok is lehettek volna.

Advertisement

Bajnai csak 2009 tavaszán lett miniszterelnök, úgyhogy akárhonnan nézzük, ez az elmúlt évek legmarkánsabb Gyurcsány-apoteózisa, Debreczeni József és Vágó István munkásságát nem számítva. És amikor az olvasó esetleg azt hihetné, hogy Lázár maga a kenyérre kenhető fideszes, rátérünk a nagy társadalomátalakításra, aminek az a lényege, hogy a szolgáltató szektor rossz, az ipari termelés és a mezőgazdaság jó, ezért, ha ez fájdalmas lesz is, százezreknek kell átmenniük a gyanús és ellenséges szolgáltatásokból a magyaroknak való termelésbe. Ha a kormány újra felhatalmazást kap 2014-ben, meg is fogja valósítani a tervet, árulja el Lázár. "A hódmezővásárhelyi térségben betonipari, kerámia-ipari munkást, és villanyszerelőt keresnek. Miközben kommunikáció szakos diplomásokból túlkínálat van."

Ha legközelebb haszontalan diplomást látok, köpni fogok.

De amikor azt gondolhatnánk, hogy eszerint Lázár maga Brezsnyev, kiderül, hogy az orosz stílust szereti ugyan, de az oroszokat annál kevésbé. Meglepő különutasság ez az Orbán-vonalhoz képest, amit az is erősíthetett benne, hogy a kérdező előtte együtt emlgetett Moszkvát, és Lázár nagy ellenlábasát, Rogán Antalt:

Hogy ítéli meg a kormány és a Fidesz barátkozási törekvéseit Moszkvával?

L. J.: Reálpolitika. Meggyőződésem, hogy keletről soha nem jött szabadság, gáz viszont igen.

Advertisement

Hát ilyen ezerarcú fickó Lázár János, egyenesen a hagymakupolák alól.

Share This Story

Get our newsletter