Magyar kockaház még nem volt ilyen menő

Remekül rekontextualizálta a kommer normcore-t Katharina Roters. Új fotóalbumában elvileg lohasztó kockaházakat mutat be úgy, ahogy még biztosan nem láttad őket sosem.

A német–magyar fotóművész Hungarian Cubes (Magyar kockák) című könyve Amerikában július 15-én fog megjelenni, de itthon már most is lehet kapni a Fuga Budapesti Építészeti Központban (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.). Az Io9-os Vincze Miklós kapott egy példányt a szerzőtől a bemutatón – a beszélgetésekben mindjárt beszámol róla, hogy miről volt szó –, így volt alkalmam végiglapozni.

Advertisement

Fényképei kubista, geometrikus csodákat varázsolnak a szörnyen unalmas házakból, és igazából nem is tudom megfogni, hogy csinálta. A hűvös kompozíciókkal? Hogy kikomponált a képekből mindent, és csak a tiszta geometria és a felhők maradtak? Hogy volt türelme és kitartása Magyarország tízezernyi kockaháza közül megkeresni azt a néhány tucatot, melyek igazán szellemes és érdekes festéssel bírnak?

Akárhogy is, Roters könyvének magyar vidéke szárnyalóan modernista táj, ahol egy ház inkább pixelművészet és csirke, mint 9×9-es vagy 10×10-es betonuniformis.

Advertisement

Az Io9-on és Miklós tumblrén vannak még képek a könyvből, érdemes megnézni őket, már csak azért is, mert mindig jó szórakozás egy nagyon ismerős dolgot nagyon ismeretlen szemszögből szemlélni.

Share This Story