Magyar grafikus rajzolta a New Yorker címlapját

A nyolcvanas évek óta Amerikában élő Bányai István New York egyik legrégebbi kocsmáját, a McSorley’s-t rajzolta meg a hetilap legújabb számához. A kocsmában már Lincoln elnök is ivott, Bányai pedig már 12 éve rajzol a New Yorker-nek.

Advertisement

Az 1854 óta álló East Village-i kocsmában a korsók fenekére néző Micimackót hazakísérő Malacka sajnos csak vázlat, nem a tényleges címlap – már csak azért sem, mert gifet még a New Yorker sem tud nyomtatni –, az egy zenészt és egy pultoscsajt ábrázol:

Illustration for article titled Magyar grafikus rajzolta a New Yorker címlapját
Advertisement

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett, Ist-One néven alkotó Bányai a 2001. szeptember 10-i (!) szám címlapját tervezte először a New Yorker-nek, a mostani a nyolcadik címlapja.

„Nagyon szerettem a McSorley’s-ba járni, amikor még New York-ban éltem, mielőtt kiköltöztem vidékre, Connecticutba” – mesélte a magazin blogjának a 64 éves művész. „Pompás hangulata van, jól el lehet beszélgetni idegenekkel (1970 óta nőkkel is!) és lejönni a netről. Tud zajos lenni, tud magányos lenni, de nagyon szeretem a bútorokból áradó sörszagot…és a faforgácsot a padlón.”

Share This Story

Get our newsletter