Enn√©l se lesz ma rajabb a magyar tudom√°nyban: saj√°t mag√°t k√∂zponti vez√©rl√©s n√©lk√ľl csoportba rendezŇĎ dr√≥nsereget k√©sz√≠tett az ELTE-n Vicsek Tam√°s kutat√≥csoportja.

Galambrajok r√∂pt√©bŇĎl indultak ki, egyes galambokra szerelt GPS-ekkel r√∂gz√≠tett adatokb√≥l. A csoportban, de vezetŇĎ n√©lk√ľl rep√ľlŇĎ madarak modellez√©s√©vel k√©sz√≠tett√©k dr√≥njaikat; egyszerŇĪ, a kereskedelemben kaphat√≥ kvadkoptereket (n√©gyrotoros minihelikoptereket) szereltek fel a galambraj √°ltal inspir√°lt algoritmust futtat√≥ vez√©rlŇĎvel. A munk√°nak errŇĎl a r√©sz√©rŇĎl a csod√°latos szak√°llat viselŇĎ V√°s√°rhelyi G√°bor besz√©l a dr√≥nrajt bemutat√≥ vide√≥ban:

A dr√≥nok k√∂zponti ir√°ny√≠t√°s n√©lk√ľl k√©pesek csoportba rendezŇĎdni √©s alakzatban rep√ľlni, k√∂rt form√°lnak, sorba rendezŇĎdnek. Vicsek √©s koll√©g√°i r√©g√≥ta foglalkoznak ezzel az ELTE Biol√≥giai Fizika Tansz√©k√©n, 2010-es, Hierarchical group dynamics in pigeon flocks c√≠mŇĪ dolgozatukat a c√≠mlapon hozta a Nature, a vil√°g egyik legrangosabb tudom√°nyos foly√≥irata. A dr√≥nok r√°di√≥n kommunik√°lnak, helyzet√ľket GPS-szel m√©rik be. A raj akkor kezdett megb√≠zhat√≥an mŇĪk√∂dni, amikor a dr√≥nok kellŇĎen gyorsan tudt√°k pillanatnyi helyzet√ľket meghat√°rozni.

A r√°di√≥jelek n√©ha √∂ssze tudnak zavarodni, kamer√°k felszerel√©s√©vel folytat√≥dik majd a dr√≥nraj fejleszt√©se. ‚ÄěNem v√©letlen, hogy a madarak kitŇĪnŇĎen l√°tnak,‚ÄĚ mondta Vicsek Tam√°s a Nature-nek. ‚ÄěA k√∂vetkezŇĎ nagy l√©p√©s az lesz, hogy a dr√≥nok l√°ss√°k egym√°st.‚ÄĚ