Magyar drónrajoktól retteghet a világ

Ennél se lesz ma rajabb a magyar tudományban: saját magát központi vezérlés nélkül csoportba rendező drónsereget készített az ELTE-n Vicsek Tamás kutatócsoportja.

Advertisement

Galambrajok röptéből indultak ki, egyes galambokra szerelt GPS-ekkel rögzített adatokból. A csoportban, de vezető nélkül repülő madarak modellezésével készítették drónjaikat; egyszerű, a kereskedelemben kapható kvadkoptereket (négyrotoros minihelikoptereket) szereltek fel a galambraj által inspirált algoritmust futtató vezérlővel. A munkának erről a részéről a csodálatos szakállat viselő Vásárhelyi Gábor beszél a drónrajt bemutató videóban:

A drónok központi irányítás nélkül képesek csoportba rendeződni és alakzatban repülni, kört formálnak, sorba rendeződnek. Vicsek és kollégái régóta foglalkoznak ezzel az ELTE Biológiai Fizika Tanszékén, 2010-es, Hierarchical group dynamics in pigeon flocks című dolgozatukat a címlapon hozta a Nature, a világ egyik legrangosabb tudományos folyóirata. A drónok rádión kommunikálnak, helyzetüket GPS-szel mérik be. A raj akkor kezdett megbízhatóan működni, amikor a drónok kellően gyorsan tudták pillanatnyi helyzetüket meghatározni.

Advertisement

A rádiójelek néha össze tudnak zavarodni, kamerák felszerelésével folytatódik majd a drónraj fejlesztése. „Nem véletlen, hogy a madarak kitűnően látnak,” mondta Vicsek Tamás a Nature-nek. „A következő nagy lépés az lesz, hogy a drónok lássák egymást.”

Share This Story

Get our newsletter