Magyar arany a téli olimpián

Annyira elsodortak a sajnálatos események, hogy elfelejtettem megírni: Kanada nyerte csütörtökön Szocsiban a női jégkorongtornát. Ez egyebek közt azért érdekes, mert a kanadai válogatott kapusát Shannon Szabadosnak hívják.

Advertisement

A címem nyilván szenzációhajhász: Shannon ugyan magyar származású - még szép -, de a nyelvet nem beszéli, a dédszülei vándoroltak a tengerentúlra régen. Ezzel együtt érdeklődő, olyat is mondott egyszer a Jégkorongblognak, hogy tud a magyar férfiválogatott A csoportos kalandjáról: "Természetesen meg is néztem a tévében a meccset, fantasztikus hírük volt a magyar szurkolóknak, a buzdításon magam is meglepődtem." Meg hogy fel akarja keresni a dédszülők hazáját okvetlenül. Lehet, azóta meg is tette, nem tudom. A blog egyébként egy korábbi szövegében is foglalkozott már a csodakapus pályafutásával.

Szabados védett a szocsi női döntőben is, amit nem akárhogy nyert meg Kanada. Az Egyesült Államok 2-0-ra vezetett, Kanada szépített, a legvégén kapusát lehozva próbált egyenlíteni. Az amerikaiak korongot szereztek, a kapustalan kapura lőttek, vasat találtak - szembejött erről egy elég szexista poén a twitteren -, Kanada ezután egyenlített, és a hosszabbítás kilencedik percében beverte a győztes találatot. És így lett immár másodszor olimpiai bajnok Szabados, a válogatott pedig zsinórban negyedszer.

Videót nem tudok mutatni, nem találtam, a NOB keményen odafigyel, pillanatok alatt lekapkodják a dolgokat az internetről.

Címlapfotó: Doug Pensinger/Getty

Share This Story

Get our newsletter