Durv√°n l√°tv√°nyosra, st√≠lusosra, akci√≥d√ļsra siker√ľlt a Mad Max adrenalinnal √©s benzingŇĎzzel fŇĪt√∂tt folytat√°sa-felt√°maszt√°sa. Egy l√°ngsz√≥r√≥git√°ron z√ļz√≥ mut√°ns is van benne! Mire el√©g ez?

Tele van az internet a Harag √ļtj√°t √©ltetŇĎ kritik√°kkal √©s a mindef√©le filmes emberek elismerŇĎ tweetjeivel. Ezek ut√°n el√©g nagy elv√°r√°sokkal √ľltem be a moziba, fŇĎleg, hogy kicsit elfogult is vagyok: im√°dom a d√≠zeles posztapokaliptikus l√°tv√°nyvil√°got. Az elsŇĎ f√©l-egy √≥ra teljesen lenyŇĪg√∂z√∂tt, George Millernek ism√©t siker√ľlt hangulatos nukle√°ris pusztas√°got teremtenie, ahol a benzin az ambr√≥zia, az istent pedig V8-nak h√≠vj√°k (t√©nyleg √≠gy h√≠vj√°k a filmben). Aki pedig ŇĎt im√°dja √©s dicsŇĎs√©gre v√°gyik, az sz√°guld, harcol, robbant, meghal.

Ez a vil√°g tele van lŇĎszerekbe, aut√≥alkatr√©szekbe √©s ipari hullad√©kba √∂lt√∂z√∂tt, karikat√ļraszerŇĪ mut√°ns torzsz√ľl√∂ttel. A cs√ļny√°k √©s betegek rosszak, a sz√©pek √©s eg√©szs√©gesek j√≥k, egyszerŇĪ ez. A leg√°rtatlanabb √©s legromlatlanabb teremt√©seket modellek alak√≠tj√°k, a sztori szerint ŇĎket akarja Mad Max √©s a Charlize Theron √°ltal alak√≠tott Furiosa banditavez√©r megmenteni egy gonosz had√ļrt√≥l, Halhatatlan Joe-t√≥l, aki teny√©sz√°llatnak haszn√°ln√° a nŇĎket, hogy eg√©szs√©ges ut√≥dot sz√ľljenek neki. A t√∂rt√©netrŇĎl t√∂bbet k√°r besz√©lni, a l√©nyeg √ļgyis az, hogy a szereplŇĎk mennek a sivatagban mindenf√©le aut√≥sz√∂rnyeken, √©s a legelmebetegebb m√≥don z√ļzz√°k egym√°st.

Advertisement

√Ėr√∂m volt, hogy a filmben a nŇĎk nemcsak mint megmentendŇĎ hercegnŇĎk szerepeltek, sŇĎt gyakran kem√©nyebben harcoltak, mint a sz√≥fukar Mad Max, aki c√≠mszerepe ellen√©re ink√°bb m√°sodhegedŇĪs volt Furiosa ut√°n. SŇĎt, az egyetlen j√≥indulat√ļ banda egy nŇĎkbŇĎl √°ll√≥, egyfajta motoros amazoncsoport volt. A Fury Road nem egyszerŇĪen √°tment a Bechdel-teszten, de hasba r√ļgta √©s sz√©t is z√ļzta azt egy m√©retes, g√©polajt√≥l fekete csavarkulccsal.

Nagyon j√≥ volt l√°tni egy olyan st√≠lusos √©s hangulatos fantasztikus akci√≥filmet, ami nem akar t√∂bb lenni, mint ami, viszont remek√ľl mŇĪk√∂dik ‚Äď a sok szempontb√≥l hasonl√≥ Sucker Punch √≥ri√°sit bukott. Viszont a Harag √ļtj√°b√≥l, ak√°rmennyire is l√°tv√°nyos √©s sz√≥rakoztat√≥, hi√°nyzik a kor√°bbi Mad Maxek b√°ja. Ez a mostani egy nagy k√∂lts√©gvet√©sŇĪ amerikai blockbuster.

Advertisement

Az elk√©pesztŇĎ effektek √©s kell√©kek, a hihetetlen√ľl megkoreograf√°lt akci√≥jelenetek √©s kaszkadŇĎrmutatv√°nyok brut√°lis l√°tv√°nyorig√°t k√≠n√°lnak, de a csillog√°s m√∂g√∂tt a Harag √ļtja is pont annyira lelketlen √©s √©rdektelen t√∂megfilm, mint p√©ld√°ul a legut√≥bbi Bossz√ļ√°ll√≥k. Ez nem azt jelenti, hogy rossz lenne, egyszerŇĪen csak nem ny√ļjt semmi maradand√≥t, √ļjdons√°got, amitŇĎl olyan kultfilmm√© v√°lhatna, mint az elŇĎzŇĎ r√©szek. George Miller nagy k√∂lts√©gvet√©sŇĪ hommage-t √°ll√≠t kor√°bbi munk√°ss√°g√°nak, de jelentŇĎset hozz√°tennie, √ļgy √©rzem, nem siker√ľlt.

Advertisement

A film sok elmebeteg √∂tlete √©s karikat√ļraszerŇĪ eleme k√∂z√ľl Doof Warrior a legviccesebb, aki a gonosz sereg bulikamionj√°n z√ļzta a met√°lt l√°ngsz√≥r√≥s git√°rj√°val. Ahogy sok minden m√°s, ez sem sz√°mt√≥g√©pes tr√ľkk, t√©nyleg √©p√≠tettek egy ilyen git√°rt a filmhez.

A m√°sodik √≥r√°ra m√°r az akci√≥jelenetek is f√°raszt√≥v√° v√°lnak, a folyamatos p√∂rg√©s miatt es√©ly sincs ak√°r csak formai katarzisra sem. Mintha k√©t √≥r√°ra valami adrenalin-benzin drogot fecskendeztek volna a karomba, amihez sz√©p lassan hozz√°szoktam, elvesztette a hat√°s√°t, √©s mire ki√©rtem a mozib√≥l, m√°r nem is √©rdekelt az eg√©sz. De az elsŇĎ l√∂ket, az t√©nyleg nagyon j√≥ volt.