Illustration for article titled Macska-egér játékot játszanak a magyar rendőrök a bevándorlókkal

Erről ír hosszabb riportot a Vice magazin, kitérve az ásotthalmi rendőrökre, akik attól félnek, a koszovóiaktól kapják el az ebolát.

Advertisement

Daniel Nolan és Tóth Csaba Tibor a cikkben végigkövetik egy koszovói menekült útját a tiltott határátlépéstől kezdve a budapesti szállodán át egészen addig, hogy autóval hagyja el a határt Ausztria felé.

A cikk rendkívül riasztó képet fest Koszovóról, amely másfél évtizede nem tud felépülni a háborúból, és ahonnét napi ezer bevándorló lépi át a szerb–magyar határt. Szeptember óta 30 ezer határsértőt fogtak a magyar rendőrök, míg 2013-ban még összesen csak hatezret.

Advertisement

A koszovóiak többsége nem tudja, hogy ellentétben a 90-es évekkel már nem számítanak politikai menekültnek az EU-ban, és könyörtelenül visszatoloncolják, akiket elkapnak. A nyírbátori menekülttáborba kerülnek, onnan pár hét után küldik haza őket Koszovóba, ahol már nem sok mindenük maradt, hiszen minden pénzüket a kivándorlásra költötték.

A Vice cikke nem mulasztja el megemlíteni Rogán Antal tegnapi sajtótájékoztatóját sem, és azt, hogy tüntetők azt kérdezték tőle, mikor fog sajtótájékoztatót tartani a Magyarországról kivándorlókról is.

Advertisement

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Share This Story

Get our newsletter