Hitlerk√©nt √°br√°zolj√°k Orb√°n Viktort a c√≠mlapon. Olyan k√≠nos, hogy az √ļjs√°gosn√°l bor√≠t√≥val lefel√© ford√≠tottam a lapot. A magyar sajt√≥ valaha volt legfontosabb, legjobb √©s legokosabb produktuma but√°bb √©s cikibb lett, mint egy ostoba kommentelŇĎ.

Szégyenbe hozott ország

Ez a cím szerepel a Magyar Narancs 2015. szeptember 10-i számának borítóján, nagyjából Orbán Viktor bal szájzugánál, sárgával szedve. Azért írom le ilyen aprólékosan, mert ez az utolsó MaNcs-szám, amit életemben vettem.

A c√≠m pedig sokkal ink√°bb √ļgy lenne pontos, hogy

Szégyenbe hozott olvasók

vagy

Sz√©gyenbe hozott egykori szerzŇĎk

Ezt nem valami retorikai alakzatnak sz√°nom. Amikor megvettem a lapot a F√©ny utcai piac oldal√°ban l√©vŇĎ √ļjs√°gosboltban √©s az elad√≥ odacs√ļsztatta el√©m, √©n pedig fut√≥lag r√°pillantottam, azt vettem √©szre, hogy teljesen automatikus mozdulattal megford√≠tom, mert √°llnak m√∂g√∂ttem a sorban. Pont √ļgy, mint amikor az Internet Bej√∂vetele elŇĎtt porn√≥√ļjs√°got vettem, √©s sz√©gyelltem volna, ha a sorban m√∂g√∂ttem √°ll√≥k megl√°tj√°k a Hans stilfoderszerŇĪ p√©nisz√©t egy pezsgŇĎspoh√°rba tunkol√≥ Ulrike fot√≥j√°t. De ezt a sz√∂gesdr√≥tb√≥l k√©sz√ľlt Hitler-bajszot viselŇĎ Orb√°n sokkal v√°llalhatalanabb, mint egy pezsgŇĎbe tunkolt fasz.

Advertisement

Ezzel a c√≠mlappal nem is az a fŇĎ baj, hogy √≠zl√©stelen. N√©ha b√°rki lehet √≠zl√©stelen, a fejben szenz√°ci√≥snak k√©pzelt po√©n alkalmank√©nt szarul s√ľl el.

De ez a c√≠mlap majdnem mindent mag√°ba sŇĪr√≠t, ami miatt sokszor annyira nyomaszt√≥ hely Magyarorsz√°g meg ami√©rt olyan borzaszt√≥ manaps√°g kommenteket olvasni, √©s abszol√ļte mindent megcs√ļfol √©s megtagad abb√≥l, ami√©rt a Magyar Narancs megalakult.

Advertisement

Aki az elm√ļlt t√≠z-tizen√∂t √©vben ismerte csak meg, el sem tudja k√©pzelni, hogy a Narancs milyen fontos lap a rendszerv√°lt√°s ut√°ni szabad magyar sajt√≥ t√∂rt√©net√©ben. Hogy mennyire, arr√≥l p√©ld√°ul ebben a 2010.-es posztomban √≠rtam.

Minden gonz√≥n√°l, vicces kuty√°s cikkn√©l √©s szellemes besz√≥l√°sn√°l fontosabb volt az az attit√ľd, hogy hi√°ba van mark√°ns - liber√°lis - vil√°gn√©zete, a Narancs fel√ľlemelkedik az √°porodott, unalmas bal-jobb, n√°ci-zsid√≥ befesz√ľl√©sen, no meg a p√°rtos √ļjs√°g√≠r√°son, mert szabad √©s okos. Akik meg befesz√ľlve √°tkozz√°k egym√°st, azon sosem lehetnek sem szabadok, sem okosak.

Ezt a pomp√°s hozz√°√°ll√°st persze m√°r eg√©szen hamar feladta a lap, a legnagyobb, a szerkesztŇĎs√©g sz√©trobban√°s√°val j√°r√≥ belsŇĎ botr√°ny p√©ld√°ul egy SZDSZ-rŇĎl sz√≥l√≥ cikksorozat miatt robbant ki, amikor a lapvezet√©s m√°r akkora elk√∂telezett szadis lett, mint egy h√°z. De a cikksorozat akkor az√©rt m√©g megjelenhetett. A szabads√°gt√≥l √©s okoss√°gt√≥l is eg√©szen hamar siker√ľlt megszabadulni, √≠gy a lap, amire egykor olyan √°mulattal gondoltam, mint Ottlik G√©za a Nyugatra, √©s majdnem el√°jultam, hogy a szerzŇĎje lehettem, Gyurcs√°ny Ferenc utols√≥ csatl√≥sa √©s √∂nk√©ntes seggnyal√≥ja lett, hogy a 2010-es v√°laszt√°sok elŇĎtt vez√©rcikkben buzd√≠tson az MSZP-re val√≥ szavaz√°sra. Ekkoriban m√°r l√©nyeg√©ben nem olvastam √©s ennek megfelelŇĎen igen-igen ritk√°n vettem meg a MaNcsot.

Advertisement

Ami ekkor m√°r r√©g nem volt meghat√°roz√≥ vagy st√≠lusteremtŇĎ, hanem a f√©nykor√°hoz k√©pest ink√°bb √∂nmaga par√≥di√°ja. De m√©gis egy √©rtelmezhetŇĎ lap.

Ez az √©rtelmezhetŇĎ laps√°g szŇĪnt meg ma az Orb√°n mint Hitler-es bor√≠t√≥val. Ami ut√°n a vez√©rcikk elej√©n egy√©bk√©nt √ļgy elmebetegezik-le√©p√ľltezik a minisztereln√∂k√∂t, mint a H√≠rh√°tt√©r Multim√©dia a legszebb napjaiban.

Az eg√©sz menek√ľltv√°ls√°g eddig legkellemetlenebb k√∂vetkezm√©nye, hogy az ember hiszterobalos √©s hiszterofideszes ismerŇĎsei teljesen begerjedtek. Az egyik f√©l t√∂k term√©szetesnek tartja, ha sz√°zezrek-milli√≥k √∂z√∂nlenek be Eur√≥p√°ba csak √ļgy lend√ľletbŇĎl, √©s len√°ciznak mindenkit, aki nem √∂r√ľl ennek hangosan, az ut√≥bbiak vall√°sh√°bor√ļs hangulatban sz√≠tanak gyŇĪl√∂letet a muzulm√°nok √©s a n√°lunk s√∂t√©tebb bŇĎrŇĪek ellen √©s undor√≠t√≥ sejtet√©sekkel Tudjukkik √°ltal sz√°nd√©kosan szevezett n√©pv√°ndorl√°sr√≥l delir√°lnak. Csak √ļgy r√∂pk√∂dnek az ‚Äúezek nem emberek‚ÄĚ-ez√©sek, mindk√©t oldalr√≥l, egym√°sra √©rtve. Na de ezek legal√°bb ismerŇĎs√∂k, haverok, bar√°tok, kommentelŇĎk, facebookoz√≥k. √Čs m√©g tŇĎl√ľk is elviselhetetlen ez a rettenetes k√∂pk√∂d√©s. Na de a Magyar Narancs p√©ld√°ul az√©rt lenne √ļjs√°g, hogy okosabb legyen, mint a legseggfejebb kommentelŇĎje. De Orb√°nt elmebetegezve n√°cizni, ami√©rt m√°st gondol a bev√°ndorl√≥kr√≥l, mint ŇĎk, az a legrosszabb trolltemp√≥.

Advertisement

Itt a Cinken sz√©lsŇĎs√©gesen liber√°lis a kommentmoder√°l√°s, de a Magyar Narancs nevŇĪ felhaszn√°l√≥t egy ilyen hitlerez√©s ut√°n √ļgy dobn√°m ki, hogy azt se tudn√° kimondani, hogy ‚Äún√°c‚ÄĚ. √Čs pontosan ennek a val√≥ √©letbeli megfelelŇĎj√©t fogom vel√ľk tenni mostant√≥l. Ha elborult agy√ļ seggfejek n√°ciz√°s√°t akarom olvasgatni, ingyen megkapom kommentben m√°shol, √©s nem leszek tŇĎle t√∂k szomor√ļ sem.

Hogy vil√°gos legyen: nem leck√©ztetni akarom √©n a MaNcsot a nemv√°s√°rl√°ssal, √©s nem is tiltakozom ezzel semmi ellen, fel sem vagyok h√°borodva, egyszerŇĪen borzaszt√≥ unalmasnak tartom, hogy itt is ez megy.

Csak azt nem értem, ha már nácizták és elmebetegezték, miért nem cigányozták is le Orsós Adolfot.

Advertisement

De tudom is m√°r.

Tal√°n meghagyt√°k a lehetŇĎs√©get a Kurucinf√≥ nevŇĪ testv√©rlapnak.