This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ma van a nagy februári furmintolás, kóstoljátok meg mindet helyettem is

Illustration for article titled Ma van a nagy februári furmintolás, kóstoljátok meg mindet helyettem is

Mert én nem tudok elmenni a buliba sajnos. A furmintfebruárt hat-hét évvel ezelőtt találták fel, akkortájt szökkent igazán szárba a szárazborozás Tokajban, és igen ügyesen terelték mederbe ezt a jelenséget a szervezők. Aztán egy ilyen hagyomány lett belőle, ahogy mondani szokás.

Advertisement

A rendezvény a Mezőgazdasági Múzeum ódon falai között lesz, nem olcsó mulatság, viszont ha úgy nézzük, hogy ezek az igazán jó magyar furmintok eleve sokba kerülnek, akkor nyilvánvaló, hogy a bolondnak is megéri. Vagy nem, ezt el lehet dönteni önállóan. (Infók a link alatt.)

Én egyébként még mindig nem tudom, hogy a száraz tokaji – ezen belül különösen a furmint – képezi-e a magyar borok felemelkedésének zálogát, és távolmaradásomból kifolyólag a mai napon nem is válok okosabbá ebben a kérdésben. Több mint egy évtizedes dilemma immár ez, minden adandó alkalommal szívesen polemizálnak róla az úgynevezett borbuzik. Akkortájt kezdődött, amikor Szepsy István piacra tette a Királyudvar-féle 2000-es Úrágya furmintot, majd kisvártatva programot hirdetett. (Képzeljétek el, azt a bort én még hordóból kóstoltam először Tarcalon, és majd elájultam a gyönyörűségtől.) Ami tény: sok tucatnyi borászat mutatta meg magát azóta a műfajban, kiváló termékekkel, a forradalom mindazonáltal inkább csak lokális jelleget mutat. Vagy maximum országosat. Ilyenek ezek a borforradalmak napjainkban!

Advertisement

De most látom, hogy jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, és javasolták azok előzetes megvásárlását, mert előfordulhat, hogy a helyszínen már nem lesz lehetőség erre. Remélem, hogy azért vannak még, és senkit sem insztekeltem fel fölöslegesen.

Share This Story

Get our newsletter