Ma vajon ki csinál rendes futballmeccset a világbajnokságon?

Tegnap pont azoknak nem sikerült (Olaszország, Uruguay), akiktől a leginkább vártuk, ehhez képest azoknak igen (Görögország, Elefántcsontpart), akiktől szinte egyáltalán nem.

Advertisement

Nyitva van még mind a két mai csoport valamennyire – az E és az F is –, de már csak úgy tessék-lássék. Az argentinok és a franciák továbbjutottak, várják ellenfelüket, és még ha matematikailag nem is biztos, több mint valószínű, hogy el fogják kerülni egymást a tizenhat között. Az eddig látottak alapján Messiéknek van több okuk, hogy örüljenek ennek, de egy vb nem két meccsből áll, úgyhogy ne szaladjunk előrébb a kelleténél.

Nigéria–Argentína délután hattól. Eddig minden afrikai kiesett a nyavalyába, Nigéria az utolsó fecskék egyike, és neki van a legtöbb esélye, hogy lemossa a szégyenfoltot. (Ghánát simán ki fogják golyózni a németek és az amerikaiak, és Algériának sem lesz, ráadásul a francia-arab futball amúgy is más, mint a fekete-afrikai.) Könnyen lehet azonban, hogy muszáj lesz pontot szerezni ehhez, ami az eddig összehozott egy gól és a mutatott teljesítmény alapján sem lesz leányálom. Előfordulhat persze, hogy vereséggel is meglesz, de abban az esetben imádkozni is kell, hogy a másik meccsen úgy alakuljanak a dolgok.

Irán–Bosznia-Hercegovina délután hattól. Irán lesz-e vajon az új Görögország, ez itt a kérdés. Az ázsiaiak hajszálraúgy állnak, mint a tegnapi csodatévők az Elefántcsontpart elleni csatájuk előtt. Egy pontot szereztek eddig, gólt nem lőttek. Csináltak egy 0-0-t Nigériával, aztán az utolsó pillanatokban szerzett Messi-találat folytán 0-1-re kikaptak Argentínától. Ha bevernek a már kiesett Boszniának kettőt, úgy, hogy Nigéria kikap. továbbmennek. Ahogy a görögökben sem bízott senki, úgy az irániakban sem. Nincs is rá okunk, annyira erőtlenek voltak támadásban eddig. Minden párhuzam áll. Egyelőre.

Honduras–Svájc este tíztől. Innen még mindenki továbbmehet. Elvben. Ehhez ugyanis Hondurasnak el kell kalapálnia Svájcot – nem kicsit, nagyon –, és ki kell szurkolnia, hogy Franciaország lemészárolja Ecuadort. Az esetleges 3 hárompontosos végkifejlet esetén nem ez a két csapat az esélyes, az fix, hiszen a franciáktól egyaránt 3 góllal kaptak ki, ami nem sok jót ígér. De különben is, itt az ideje, hogy Európa oda tegye magát Dél- és Latin-Amerikával szemben, meg is van hozzá mindene, úgyhogy inkább Svájcra tennék.

Advertisement

Franciaország–Ecuador este tíztől. Már csak azért is, mert a franciák eddigi ellenfeleikhez hasonlóan nem lesznek kíméletesek mai áldozatukkal szemben sem. Amit Benzemáék eddig csináltak, az atomfutball, és muszáj menniük, hajtaniuk tovább, ha nem akarnak kiesni a ritmusból. Nincs annál veszélyesebb, mint ilyen kezdés után lelassítani. Nem is teszik meg ezt. Legfeljebb a negyeddöntőben, de az is lehet, hogy még akkor sem.

Fotó: David Vincent/AP

Share This Story