Tegnap pont azoknak nem siker√ľlt (Olaszorsz√°g, Uruguay), akiktŇĎl a legink√°bb v√°rtuk, ehhez k√©pest azoknak igen (G√∂r√∂gorsz√°g, Elef√°ntcsontpart), akiktŇĎl szinte egy√°ltal√°n nem.

Nyitva van m√©g mind a k√©t mai csoport valamennyire ‚Äď az E √©s az F is ‚Äď, de m√°r csak √ļgy tess√©k-l√°ss√©k. Az argentinok √©s a franci√°k tov√°bbjutottak, v√°rj√°k ellenfel√ľket, √©s m√©g ha matematikailag nem is biztos, t√∂bb mint val√≥sz√≠nŇĪ, hogy el fogj√°k ker√ľlni egym√°st a tizenhat k√∂z√∂tt. Az eddig l√°tottak alapj√°n Messi√©knek van t√∂bb okuk, hogy √∂r√ľljenek ennek, de egy vb nem k√©t meccsbŇĎl √°ll, √ļgyhogy ne szaladjunk elŇĎr√©bb a kellet√©n√©l.

Nig√©ria‚ÄďArgent√≠na d√©lut√°n hatt√≥l. Eddig minden afrikai kiesett a nyavaly√°ba, Nig√©ria az utols√≥ fecsk√©k egyike, √©s neki van a legt√∂bb es√©lye, hogy lemossa a sz√©gyenfoltot. (Gh√°n√°t sim√°n ki fogj√°k goly√≥zni a n√©metek √©s az amerikaiak, √©s Alg√©ri√°nak sem lesz, r√°ad√°sul a francia-arab futball am√ļgy is m√°s, mint a fekete-afrikai.) K√∂nnyen lehet azonban, hogy musz√°j lesz pontot szerezni ehhez, ami az eddig √∂sszehozott egy g√≥l √©s a mutatott teljes√≠tm√©ny alapj√°n sem lesz le√°ny√°lom. ElŇĎfordulhat persze, hogy veres√©ggel is meglesz, de abban az esetben im√°dkozni is kell, hogy a m√°sik meccsen √ļgy alakuljanak a dolgok.

Ir√°n‚ÄďBosznia-Hercegovina d√©lut√°n hatt√≥l. Ir√°n lesz-e vajon az √ļj G√∂r√∂gorsz√°g, ez itt a k√©rd√©s. Az √°zsiaiak hajsz√°lra√ļgy √°llnak, mint a tegnapi csodat√©vŇĎk az Elef√°ntcsontpart elleni csat√°juk elŇĎtt. Egy pontot szereztek eddig, g√≥lt nem lŇĎttek. Csin√°ltak egy 0-0-t Nig√©ri√°val, azt√°n az utols√≥ pillanatokban szerzett Messi-tal√°lat folyt√°n 0-1-re kikaptak Argent√≠n√°t√≥l. Ha bevernek a m√°r kiesett Boszni√°nak kettŇĎt, √ļgy, hogy Nig√©ria kikap. tov√°bbmennek. Ahogy a g√∂r√∂g√∂kben sem b√≠zott senki, √ļgy az ir√°niakban sem. Nincs is r√° okunk, annyira erŇĎtlenek voltak t√°mad√°sban eddig. Minden p√°rhuzam √°ll. EgyelŇĎre.

Advertisement

Honduras‚ÄďSv√°jc este t√≠ztŇĎl. Innen m√©g mindenki tov√°bbmehet. Elvben. Ehhez ugyanis Hondurasnak el kell kalap√°lnia Sv√°jcot ‚Äď nem kicsit, nagyon ‚Äď, √©s ki kell szurkolnia, hogy Franciaorsz√°g lem√©sz√°rolja Ecuadort. Az esetleges 3 h√°rompontosos v√©gkifejlet eset√©n nem ez a k√©t csapat az es√©lyes, az fix, hiszen a franci√°kt√≥l egyar√°nt 3 g√≥llal kaptak ki, ami nem sok j√≥t √≠g√©r. De k√ľl√∂nben is, itt az ideje, hogy Eur√≥pa oda tegye mag√°t D√©l- √©s Latin-Amerik√°val szemben, meg is van hozz√° mindene, √ļgyhogy ink√°bb Sv√°jcra tenn√©k.

Franciaorsz√°g‚ÄďEcuador este t√≠ztŇĎl. M√°r csak az√©rt is, mert a franci√°k eddigi ellenfeleikhez hasonl√≥an nem lesznek k√≠m√©letesek mai √°ldozatukkal szemben sem. Amit Benzem√°√©k eddig csin√°ltak, az atomfutball, √©s musz√°j menni√ľk, hajtaniuk tov√°bb, ha nem akarnak kiesni a ritmusb√≥l. Nincs ann√°l vesz√©lyesebb, mint ilyen kezd√©s ut√°n lelass√≠tani. Nem is teszik meg ezt. Legfeljebb a negyedd√∂ntŇĎben, de az is lehet, hogy m√©g akkor sem.

Fotó: David Vincent/AP