Gyors√©tterempar√≥di√°val √ľzen a hajl√©ktalans√°got kriminaliz√°l√≥ korm√°nynak Jani Leinonen. Konkr√©tan p√©nzt fognak osztani a szeg√©nyeknek a Haj√≥s utc√°ban.

Szerd√°n hatkor ny√≠lik meg a Haj√≥s utca 12-ben Jani Leinonen ismert finn mŇĪv√©sz provokat√≠v √©s nagyszab√°s√ļ politz√°l√≥ mŇĪalkot√°sa, ami egy komplett, berendezett kamu gyors√©tterem lesz. A koncepci√≥ l√©nyege, hogy az √©rdeklŇĎdŇĎk eld√∂nthetik, a "gazdag" vagy "szeg√©ny" sorba √°llnak be, √©s ha az ut√≥bbiba, akkor a pultn√°l hamburger helyett egy gyors√©ttermi dobozba csomagolt p√©nzt kapnak.

Leinonen a mŇĪvet a hajl√©ktalans√°got bŇĪncselekm√©nny√© nyilv√°n√≠t√≥ magyar korm√°ny provok√°l√°s√°ra sz√°nja. A mŇĪv√©szt felh√°bor√≠totta, hogy m√≠g egy √ļj belv√°rosi bolt megnyit√°s√°n√°l szok√°sos dolog, hogy a vevŇĎk sorban √°lljanak a helyis√©g elŇĎtt az utc√°n, Magyarorsz√°gon a hajl√©ktalanok ezt leg√°lisan nem tehetik meg. Itt viszont nyugodtan √°lldog√°lhatnak majd.

A politiz√°l√≥ mŇĪalkot√°shoz a Haj√≥s utc√°ban berendezett √©ttermen k√≠v√ľl tartozik egy weboldal is, ez itt, ahonnan p√©ld√°ul el lehet twitelni a korm√°nynak az elŇĎre meg√≠rt √ľzenetek egyik√©t. Magyarul √≠gy hangzik az √ľzenet:

Advertisement

Tájékozottabb olvasóink sajnos már tudják, hogy a címzett Kumin Ferenc megbizatását nem hosszabbították meg, így mostantól már nem a magyar kormány angolul tudó kádere tartja a kapcsolatot a nyugati sajtóval.

Leitonen eredetileg nem ide tervezte a Hunger Kinget. A mŇĪ eredeti, b√≥d√© form√°tum√ļ v√°ltozat√°t egy helsinki bev√°s√°rl√≥k√∂zpontban √°ll√≠totta fel. √ćme:

Advertisement

A b√≥d√©ban vagy "take away" vagy "give away" men√ľt lehetett rendelni. ElŇĎbbi igazi √©tel volt, ut√≥bbival egy √©hezŇĎt seg√≠thetett a mŇĪ√©lvezŇĎ.

Mint az alábbi képen is látható, a budapesti Hunger King egészen más, a helyi viszonyokra szabott, eredeti alkotás lett:

A mŇĪh√∂z a mŇĪv√©sz arr√≥l sz√≥l√≥ sz√∂vege is hozz√°tartozik, ezt most kaptam meg lev√©lben, az igaz√°n kitart√≥k kedv√©√©rt teljes eg√©sz√©ben idem√°solom. A r√∂vid ideje n√°lunk tart√≥zkod√≥ finn m√°ris szembes√ľlt a mai magyar val√≥s√°g egyik ijesztŇĎ von√°s√°val: az emberek egy r√©sze nem mert ny√≠ltan besz√©lni vele, a retorzi√≥kt√≥l val√≥ f√©lelm√©ben:

Mi az a Hunger King?

www.hungerking.hu

Kocsis M√°t√©, a nyolcadik ker√ľlet polg√°rmestere √≠gy fogalmazott: "ha nem szor√≠tjuk ki a hajl√©ktalanokat, v√©g√ľl majd ŇĎk szor√≠tanak ki minket". Ez a mondat r√°vil√°g√≠t arra a szeg√©nyekhez val√≥ √ļjfajta hozz√°√°ll√°sra, amit nemcsak itt, Magyarorsz√°gon, hanem sz√°mos m√°s olyan orsz√°gban is tapasztalhatunk, amelyek azt √≠g√©rt√©k, megv√©dik a magukat megv√©deni k√©pteleneket. Ugyanakkor m√°s dolgokra is r√°vil√°g√≠t.

ElŇĎsz√∂r is a magyar korm√°nynak a hajl√©ktalanok kriminaliz√°l√°sra ir√°nyul√≥ sz√©les k√∂rŇĪ kamp√°nya val√≥j√°ban az √°llamnak a rendszerv√°lt√°s √≠g√©reteinek bev√°lt√°s√°ban mutatott kudarcair√≥l pr√≥b√°lja elvonni a figyelmet. Ma Magyarorsz√°g gazdas√°gi helyzete rosszabb, mint a szocializmus alatt: t√∂bb mint egymilli√≥ ember, azaz a lakoss√°g 12 sz√°zal√©ka a szeg√©nys√©gi k√ľsz√∂b alatt √©l (Ferge, 2012), egymilli√≥ magyar nem tudja rendesen fŇĪteni a lak√°s√°t, √©s a kihŇĪl√©ses hal√°lesetek sz√°ma t√≠zszerese a t√∂bbi fejlett orsz√°g adat√°√©nak (Habitat for Humanity Magyarorsz√°g 2012:10).

M√°sodszor azok, akik elutas√≠tj√°k a hajl√©ktalanokat √©s a kiszolg√°ltatott helyzetben l√©vŇĎket, mondv√°n, hogy parazit√°k, val√≥j√°ban nem √©rtik a gazdas√°g √©s a parazita l√©t l√©nyeg√©t. A sikeres parazita olyan, akit a gazdaszervezet nem ismer fel, aki √ļgy dolgoztatja a gazdaszervezetet, hogy az ezt nem √©rzi tehernek. Ilyen az uralkod√≥ oszt√°ly a kapitalista t√°rsadalomban.

A magyar helyzet egy glob√°lis probl√©m√°t t√°r el√©nk. A politikai √©s gazdas√°gi elit elsz√ļrta a dolgokat, most pedig foggal-k√∂r√∂mmel ragaszkodik a hatalm√°hoz, pedig a v√°ltoz√°s elker√ľlhetetlen. El lehet adni az elnyom√°st emancip√°ci√≥k√©nt, az elszeg√©nyed√©st meggazdagod√°sk√©nt √©s a d√∂nt√©shozatalban val√≥ form√°lis r√©szv√©telt val√≥di demokr√°ciak√©nt, de csak egy ideig, am√≠g az emberek r√° nem j√∂nnek.

Az uralkod√≥ rendszer megpr√≥b√°l mindent, hogy ne tudjunk alternat√≠v√°kban gondolkodni. Hab√°r a magyarok t√∂bbs√©ge azt gondolja, hogy a dolgok rossz ir√°nyba mennek, ugyanakkor azt hiszik, nem tehetnek semmit a politika ir√°ny√°nak megv√°ltoztat√°s√°√©rt. √Čn csup√°n egy r√©sz√©t l√°tom a dolgoknak, de meglepŇĎdtem, mennyi √°llami finansz√≠roz√°s√ļ int√©zm√©nyben dolgoz√≥ √ļjs√°g√≠r√≥, √©rtelmis√©gi √©s szoci√°lis munk√°s, akikkel besz√©lgettem, nem merte nyilv√°nosan v√°llalni a v√©lem√©ny√©t, mert f√©ltek az √°ll√°suk vagy a finansz√≠roz√°suk elveszt√©s√©tŇĎl. Nem azt mondom, hogy a Hunger King fog sz√≥lni helyett√ľk is, de legal√°bb r√°ir√°ny√≠tja a figyelmet az egyik leg√©getŇĎbb magyarorsz√°gi probl√©m√°ra.

MŇĪv√©szk√©nt feladatom az embereket alternat√≠v politkai √©s t√°rsadalmi megold√°sok keres√©s√©re √∂szt√∂n√∂zni. A Hunger King felh√≠v√°s a t√°rsadalmi √©s politikai elk√∂telezŇĎd√©sre, felh√≠v√°s a v√°ltoz√°sra. Ak√°r szereti, ak√°r gyŇĪl√∂li ŇĎket, a Hunger Kingben mindenki elk√ľldheti √ľdv√∂zlet√©t Magyarorsz√°g vezetŇĎinek. Mi k√©zbes√≠teni fogjuk az √ľzeneteket.

Budapest, 2014. j√ļnius 6.

Jani Leinonen

PS. K√∂sz√∂net Udvarhelyi √Čva Tessz√°nak, Jason Readnek √©s Slavoj Zizeknek.