A mai nĂ©met–algĂ©riai meccs felvezetĂ©sĂ©nek visszatĂ©rƑ eleme a bosszĂș 1982-Ă©rt. De mi is törtĂ©nt akkor pontosan? Ha tudod, akkor is Ă©rdemes megnĂ©zni ezt az összefoglalĂłt.

A 82-es vĂ©bĂ©nek az NSZK volt az egyik fƑ esĂ©lyese: megnyertĂ©k a 80-as Eb-t, olyan vilĂĄgsztĂĄrjaik voltak, mint Rummenigge, Förster vagy az öreg Paul Breitner, ehhez kĂ©pest mindjĂĄrt az elsƑ meccsen kikaptak az ismeretlen AlgĂ©riĂĄtĂłl.

A hatperces összefoglalĂłt azĂ©rt jĂł lĂĄtni, mert nincs az az Ă©rzĂ©se az embernek, mint mĂĄs, korabeli meccseknĂ©l – vĂ©zna, forrĂłnadrĂĄgos, bajszos faszik vĂĄnszorognak tetƱlassĂșsĂĄggal –, van tempĂł, Ă©rezhetƑ a feszĂŒltsĂ©g. AlgĂ©ria olyan szĂ©lvĂ©szgyors kontrĂĄkat vezet, hogy azok ma is megĂĄllnĂĄk a helyĂŒket.

A jobbhĂĄtvĂ©d Merzekane Ă©lete meccsĂ©t jĂĄtssza, kĂ©t olyan szĂłlĂłja van, amilyet csak MaradonĂĄnak szokĂĄs tulajdonĂ­tani, a nĂ©meteknek meg semmi nem jön össze. Horst Hrubesch, a korszak legjobban fejelƑ csatĂĄra a kaput sem tudja eltalĂĄlni.

Kikapnak, de aztĂĄn a vĂ©gĂ©n csak sikerĂŒlt Ășgy alakĂ­tani, hogy az Ausztria elleni egy-nullĂĄs gyƑzelem mindkĂ©t fĂ©lnek pont megfelel, AlgĂ©ria pedig hiĂĄba nyert kĂ©t meccset (ChilĂ©t is legyƑztĂ©k), nem jutott tovĂĄbb a csoportbĂłl.

Advertisement

Most eljött a bosszĂș ideje, de erre egyrĂ©szt kevĂ©s az esĂ©ly, mĂĄsrĂ©szt mĂ©g van pĂĄr Ăłra, Ă©s lehet kicsit nosztalgiĂĄzni a 82-es vĂ©bĂ©rƑl, amely a modern kor legjobb vilĂĄgbajnoksĂĄga volt. A mostani se rossz, de azĂ©rt attĂłl mĂ©g messze van.