This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ma kezdődnek a ballagások. Milyen volt a tiéd?

Azt írja az MTI, hogy a hosszú hétvége miatt egyes középiskolákban már ma délután elballagnak a diákok. Feltolult minden emlék az én ballagásomról.

Azt tudjátok egyáltalán, hogy honnan származik a ballagás szokása? Megmondja az MTI azt is:

A http://jelesnapok.oszk.hu oldal szerint a ballagás kifejezés a latin eredetű valetans (búcsúzó) szóból származik, maga a szokás pedig a felvidéki Selmecbányáról, ahol az 1870-es években az erdészeti és bányászati akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák… kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól.

Advertisement

És azt is megtudhatjuk, hogy:

Népszerű szokássá vált az is, hogy a ballagás előtti éjszakán a végzős diákok szerenáddal köszöntik tanáraikat. A ballagás napján az iskola zászlóját követve sétálnak végig az iskolai folyosókon a diákok, vállukra akasztva egy kis tarisznyát, amelybe az alsóbb osztályokba járó társaik pogácsát, földet, sót, aprópénzt és egy képet tettek az iskoláról.

Advertisement

Én a ballagásomról csak arra emlékszem, hogy irtózatosan másnapos voltam, izzadtam mint egy ló a zakó alatt, a rokonok meg csak pakolták rám a virágokat. Aztán nagyon nyomasztó volt az is, hogy mondjuk senki nem énekelhette a Rock Around The Clockot vagy mondjuk valamit a Buzzcockstól, hanem ezeket a szörnyű, temetési menetbe illő Ballag már a vén diákot, meg az Elmegyek, elmegyeket kellett, amitől tényleg olyan volt az egész, mintha valami örökös masírozásban lennénk a dantei pokol egyik szintjén. A szerenádról meg jobb, ha nem is beszélek, annyira egy szemét osztály voltunk, hogy egy tanár, vagyis inkább a férja kifejezetten megtiltotta, hogy elmenjünk hozzá.

Share This Story

Get our newsletter