Azt √≠rja az MTI, hogy a hossz√ļ h√©tv√©ge miatt egyes k√∂z√©piskol√°kban m√°r ma d√©lut√°n elballagnak a di√°kok. Feltolult minden eml√©k az √©n ballag√°somr√≥l.

Azt tudj√°tok egy√°ltal√°n, hogy honnan sz√°rmazik a ballag√°s szok√°sa? Megmondja az MTI azt is:

A http://jelesnapok.oszk.hu oldal szerint a ballag√°s kifejez√©s a latin eredetŇĪ valetans (b√ļcs√ļz√≥) sz√≥b√≥l sz√°rmazik, maga a szok√°s pedig a felvid√©ki Selmecb√°ny√°r√≥l, ahol az 1870-es √©vekben az erd√©szeti √©s b√°ny√°szati akad√©mia hagyom√°nyak√©nt a hallgat√≥k a Ballag m√°r a v√©n di√°k‚Ķ kezdetŇĪ dal √©nekl√©s√©vel b√ļcs√ļztak el iskol√°jukt√≥l.

√Čs azt is megtudhatjuk, hogy:

N√©pszerŇĪ szok√°ss√° v√°lt az is, hogy a ballag√°s elŇĎtti √©jszak√°n a v√©gzŇĎs di√°kok szeren√°ddal k√∂sz√∂ntik tan√°raikat. A ballag√°s napj√°n az iskola z√°szl√≥j√°t k√∂vetve s√©t√°lnak v√©gig az iskolai folyos√≥kon a di√°kok, v√°llukra akasztva egy kis tariszny√°t, amelybe az als√≥bb oszt√°lyokba j√°r√≥ t√°rsaik pog√°cs√°t, f√∂ldet, s√≥t, apr√≥p√©nzt √©s egy k√©pet tettek az iskol√°r√≥l.

√Čn a ballag√°somr√≥l csak arra eml√©kszem, hogy irt√≥zatosan m√°snapos voltam, izzadtam mint egy l√≥ a zak√≥ alatt, a rokonok meg csak pakolt√°k r√°m a vir√°gokat. Azt√°n nagyon nyomaszt√≥ volt az is, hogy mondjuk senki nem √©nekelhette a Rock Around The Clockot vagy mondjuk valamit a Buzzcockst√≥l, hanem ezeket a sz√∂rnyŇĪ, temet√©si menetbe illŇĎ Ballag m√°r a v√©n di√°kot, meg az Elmegyek, elmegyeket kellett, amitŇĎl t√©nyleg olyan volt az eg√©sz, mintha valami √∂r√∂k√∂s mas√≠roz√°sban lenn√©nk a dantei pokol egyik szintj√©n. A szeren√°dr√≥l meg jobb, ha nem is besz√©lek, annyira egy szem√©t oszt√°ly voltunk, hogy egy tan√°r, vagyis ink√°bb a f√©rja kifejezetten megtiltotta, hogy elmenj√ľnk hozz√°.

Advertisement