Az MSZP elnöke azt fogja javasolni a párt szombaton ülésező országos választmányának, hogy fogadja csak el az elnökség lemondását. Arról azonban még nem döntött Mesterházy Attila, hogy szeretne-e megint elnök lenni. Nem csodálom, igen nagy horderejű kérdés ez.

Ez azt jelenti, hogy azonnali és teljes tiszújítás lesz. Ám a szociknál ez nem megy csak úgy vaktában, az alapszabály szerint alulról, az apró kis sejteknél kell kezdeni, és hetekbe telik, mire eljutnak az országos elnökségig és az elnökig. Addig még fel is lehet mérni, merről fúj a szél. Az Origo egyébként ma reggel azt írta, okos és fontos párttagok szerint elképzelhető, hogy Mesterházy bedurcizik, és az erős parlamenti frakció vezetői posztját megtartva figyeli majd – kajánul –, hogyan boldogul a romokkal az utóda.

A Népszabadság még ezt is feszegeti:

A pártelnök kitért arra is, hogy helytelenül járnak el azok a politikusok, akik nyilvánosan fogalmazzák meg bírálatukat. „A jövő és a változás üzenetét szerintem nem Lendvai Ildikó és Kovács László hordozza" – mondta.

Kovács László korábbi pártelnök egy szerda reggeli tévéinterjúban azt mondta, átmenetileg egy testületre bízná az MSZP vezetését, amelyben – az egyéniben győztes képviselők és például a választmányt vezető Botka László mellett – helyet kapnának a korábbi pártelnökök, így ő is. Mesterházy ezt úgy kommentálta: Kovácsnak egykori pártelnökként ismernie kellene a párt alapszabályát, ám láthatóan nem ismeri. „Csak olyan megoldást szabad választani, ami alapszabályszerű, ez nem ilyen, ezért ebben a formában egészen biztosan nem valósul meg" – fűzte hozzá.

Advertisement

Szerintetek ki hordozza az MSZP-ben a jövő üzenetét? Egyáltalán, mi a jövő üzenete?

Kovács Lászlóról menet közben eszembe jutott egy érdekes. Talán 1997-ben történt, hogy csak így ácsorogtunk a parlament folyosóján, és ott sustorgott mellettünk Horn Gyula és ez a Kovács. És akkor egy újságíró kolléga – aki később sokra vitte, államtitkár is volt egy ideig – azt mondta, nem is gondolnám, hogy ez a Kovács László milyen okos és tehetséges, egészen biztos, hogy ő lesz majd egyszer Horn utóda. Meg minden.

Sic transit gloria mundi! Sőt: az idő oly gyorsan száll!

Fotó: Kovács Attila/MTI