Pontosan öttől a gyülekezés a Dob utcában, fél hatkor indul a vonulás az Origo-székháztól a Kossuth térre. A Kettős Mérce szervezi az elmúlt hetekben támadott civil szervezetek, az Origo elbocsátott főszerkesztője, Sáling Gergő és az Origo munkatársai iránti szolidaritásból.

Az Origo egy kínosan magyarázkodó közleményben ugyan visszautasította a vádakat, miszerint politikai okok húzódnak a háttérben, azt állítva, hogy a hírportál tartalom-előállítási stratégiájának megújulása kedvéért volt szükséges Sáling elküldése, mégis elég egyértelmű, hogy nem pusztán szakmai okok vannak. Hanem többek között az bizonyos ügy okozta sérelem, amely során az Origo a Miniszterelnökséggel szemben megnyert per után betekinthetett a képviselők külföldi kiküldetéseinek költségeibe. A dokumentumokból kitűnt, hogy a kritikákat legendásan rosszul viselő Lázár János kiugróan több pénzt költött szállásra, mint a többi képviselő. Ezt erősíti meg a szerkesztőség körlevélben intézett közleménye, amelyben leírják, hogy nem értenek egyet Sáling leváltásával.

A Kettős Mérce történelmi analógiával Fekete Hétfőt kiáltó, egyúttal mégis kimértségre intő felhívása így szól:

Hétfő este Lázár János a 444 híre szerint egyszerűen kirúgatta az Origo főszerkesztőjét, ugyanaz a Lázár János, aki hetek óta folytat támadást a magyarországi civil szervezetek ellen. Úgyhogy kedden délután 5 órakor találkozzunk a Dob utcánál, az Origo székháza előtt. Gyertek el, és ha gondoljátok feketében. Mert a tegnapi nap ennek az országnak a gyásznapja. Fekete hétfő. És fél 6-kor pontban vonuljunk át a Kossuth térre a Parlament elé. Ne hangos szónokokkal. Ne értelmetlen jelszavakkal. Ne saját magunk számára is tarthatatlan, ezért hazug ígéretekkel. Ma este annak kell jelét mutatnunk, hogy létezünk. Fejezzük ki a szolidaritásunkat az Origo munkatársai felé, a megtámadott civil szervezetek felé. Legyünk szolidárisak velük, és ezzel magunkkal. Mert most ez a dolgunk - és tudjuk hogy jelenleg ez sem kevés.

Advertisement

A fenti kép a 444-ről van. Mára virradóra rövid ideig ez a tiltakozás volt olvasható az Origo főoldalán.