Ma 50 éves a kazetta

Illustration for article titled Ma 50 éves a kazetta

1963. szeptember 13-án a Philips megkezdte a technológia sorozatgyártását az eindhoveni székhelyén. Ma ötven éves az a szabvány, amivel mindenki találkozott, aki az utóbbi 20 évben zenét hallgatott.

Advertisement

A kazettát eredetileg még 1963 augusztusában mutatták be egy berlini kiállításon, de a Philips a szeptemberi dátumot veszi az évfordulónak.

Akárcsak a vinyllemezeket, a kazettákat is kezdik újrafelfedezni a zenegyűjtők és zenekarok, a Record Store Day mintájára szeptember 7-én tartották a Cassette Store Day-t, aminek apropóján egy csomó ismert (Deerhunter, Fucked Up) és kevésbé ismert együttes azott ki ezen a formátumban albumot. Mivel annyira olcsó a technológia, még mindig nagy népszerűségnek örvend a Közel-Keleten, Indiában és Afrikában, de hogy annyira ne menjünk messze, a magyar mulatós szcénában is nagyon pörögtek a kazik az elmúlt évtizedekben. Ha valaki menő afrikai kazettákon megjelent zenét akar hallgatni annak melegen tudom ajánlani az Awesome Tapes of Africa blogot, ahol ritkaságokat lehet letölteni, de új megjelenéseket is lehet vásárolni.

Advertisement

Nem is tudom, mit lehet elmondani a kazettáról? Kicsit nekem olyan ez az egész, mintha az egér évfordulójáról kellene írni valamit, azzal a különbséggel, hogy az egeret nem sikerült kiírtania még semminek. A kazetta bizonyos szempontokból tényleg az ideális formátum volt, egyszerű volt használni, kis helyen elfért, tisztán mechanikus volt. Viszont hamar tönkrement, nyúlt a szalag, a hangminősége pedig messze volt az ideálistól. Nem csoda, eredetileg nem zenéhez találták fel, hanem diktafonokhoz.

Forrás: CNN

Fotó: Shutterstock

Share This Story

Get our newsletter