1963. szeptember 13-án a Philips megkezdte a technológia sorozatgyártását az eindhoveni székhelyén. Ma ötven éves az a szabvány, amivel mindenki találkozott, aki az utóbbi 20 évben zenét hallgatott.

A kazettát eredetileg még 1963 augusztusában mutatták be egy berlini kiállításon, de a Philips a szeptemberi dátumot veszi az évfordulónak.

Ak√°rcsak a vinyllemezeket, a kazett√°kat is kezdik √ļjrafelfedezni a zenegyŇĪjtŇĎk √©s zenekarok, a Record Store Day mint√°j√°ra szeptember 7-√©n tartott√°k a Cassette Store Day-t, aminek aprop√≥j√°n egy csom√≥ ismert (Deerhunter, Fucked Up) √©s kev√©sb√© ismert egy√ľttes azott ki ezen a form√°tumban albumot. Mivel annyira olcs√≥ a technol√≥gia, m√©g mindig nagy n√©pszerŇĪs√©gnek √∂rvend a K√∂zel-Keleten, Indi√°ban √©s Afrik√°ban, de hogy annyira ne menj√ľnk messze, a magyar mulat√≥s szc√©n√°ban is nagyon p√∂r√∂gtek a kazik az elm√ļlt √©vtizedekben. Ha valaki menŇĎ afrikai kazett√°kon megjelent zen√©t akar hallgatni annak melegen tudom aj√°nlani az Awesome Tapes of Africa blogot, ahol ritkas√°gokat lehet let√∂lteni, de √ļj megjelen√©seket is lehet v√°s√°rolni.

Nem is tudom, mit lehet elmondani a kazett√°r√≥l? Kicsit nekem olyan ez az eg√©sz, mintha az eg√©r √©vfordul√≥j√°r√≥l kellene √≠rni valamit, azzal a k√ľl√∂nbs√©ggel, hogy az egeret nem siker√ľlt ki√≠rtania m√©g semminek. A kazetta bizonyos szempontokb√≥l t√©nyleg az ide√°lis form√°tum volt, egyszerŇĪ volt haszn√°lni, kis helyen elf√©rt, tiszt√°n mechanikus volt. Viszont hamar t√∂nkrement, ny√ļlt a szalag, a hangminŇĎs√©ge pedig messze volt az ide√°list√≥l. Nem csoda, eredetileg nem zen√©hez tal√°lt√°k fel, hanem diktafonokhoz.

Forr√°s: CNN

Fotó: Shutterstock