A k√©tezres √©vek nagy √≠vŇĪ v√°rosfejleszt√©si tervei k√∂z√ľl az egyik kedvencem a Csepel-sziget k√∂zvetlen szomsz√©ds√°g√°ba, r√°ckevei Holt-Duna mell√©, a Kvassay zsilip m√∂g√∂tti 32,5 hekt√°ros ter√ľletre 2005-ben meg√°lmodott komplett v√°rosr√©sz terve, az egykor szebb napokat l√°tott Nagyv√°s√°rtelep v√©dett irodah√°za √©s a hozz√° kapcsol√≥d√≥ csarnok √©rtŇĎ meg√≥v√°s√°val √©s hasznos√≠t√°s√°val.

A sz√°zadelŇĎ z√∂lds√©g-gy√ľm√∂lcs nagykereskedŇĎinek ig√©nyei alapj√°n √©p√ľlt Nagyv√°s√°rtelepet a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ ut√°n √°llamos√≠tott√°k. A Z√∂ld√©rttŇĎl a 80-as √©vekben ker√ľlt a Sk√°l√°hoz, majd a rendszerv√°lt√°s ut√°n a Plushoz. A Gropius Zrt. 2003-ban vette meg, hogy az ide meg√°lmodott Duna City-t fel√©p√≠tse. A kicsit sem visszafogott elk√©pzel√©sek szerint itt √©p√ľln√©nek Budapest elsŇĎ felhŇĎkarcol√≥i, ahogy a potenci√°lis nyugati befektetŇĎknek sz√≥l√≥ 2009-es¬†prom√≥vide√≥ban¬†olvashat√≥: "a leading waterfront developement in Europe". Azt hiszem nem lesz durva spoilerez√©s, ha most el√°rulom mirŇĎl tan√ļskodnak az al√°bbi friss fot√≥k: az elm√ļlt nyolc-t√≠z √©vben gyakorlatilag semmilyen ir√°nyba sem t√∂rt√©ntek szemmel l√°that√≥ fejlem√©nyek.

A v√∂r√∂sesbarna klinkert√©gl√°val burkolt, √©s emiatt k√∂zkeletŇĪen ‚ÄěPiros‚ÄĚ-nak h√≠vott, vasbetonv√°zas, 6+1 szintes (pince, f√∂ldszint, n√©gy emelet √©s tetŇĎterasz) iroda√©p√ľlet modern, bauhaus, art deco jegyeit viselŇĎ homlokzat√°t n√©gy teljes alakos klinker szobor d√≠sz√≠ti. A f√∂ldmŇĪves, a hal√°sz, a kert√©sz √©s a kofa k√©t √©s f√©l m√©ter magas szobrait Ohmann B√©la k√©sz√≠tette - jelenleg fekete nejlontakar√≥ alatt v√°rj√°k sorsuk jobbra fordul√°s√°t.¬†

Advertisement

A Budapest IX. ker√ľlet, H√≠d√©p√≠tŇĎ utca √©s Helyi kik√∂tŇĎ √ļt k√∂z√∂tt tal√°lhat√≥ jellegzetes, huszadik sz√°zad eleji √©p√ľletegy√ľttest 2004-ben nyilv√°n√≠tott√°k mŇĪeml√©kk√©. Az√≥ta rohad.

A modern st√≠lus√ļ, 1930-32-ben M√ľnnich Alad√°r tervei szerint emelt csarnok√©p√ľlet lenyŇĪg√∂zŇĎ, 247 m√©ter hossz√ļ, egyetlen hatalmas terme a harmincas √©vekben Magyarorsz√°g legnagyobb fedett tere volt.

Advertisement

A Zeiss-Dywidag rendszerŇĪ vasbeton h√©jtetŇĎrendszer alatt egykor hat-nyolc m√©teres magass√°gig volt zs√ļfolva a t√©r l√°d√°kkal, kont√©nerekkel, benn√ľk szezon√°lis mezŇĎgazdas√°gi, kert√©szeti term√©nyekkel, √©lelmiszerekkel. Ma esŇĎv√≠z √©s szem√©t gyŇĪlik benne, zegzugaiban hajl√©ktalanok, cs√∂vesek h√ļzz√°k meg magukat.

Advertisement

A mŇĪeml√©kv√©delmi rendelet szerint v√©delem alatt √°ll a Nagyv√°s√°rtelep iroda√©p√ľlete (a Piros), annak z√°szl√≥tart√≥ √©p√≠tm√©nyei (a szobrokkal), a hozz√° kapcsol√≥d√≥ csarnok√©p√ľlet, az ahhoz tartoz√≥ r√°mpa, valamint a kik√∂tŇĎ bej√°rati pill√©rei. El sem tudom k√©pzelni, hogy mik√©pp n√©zne ki, ha nem √°llna v√©detts√©g alatt.

A jelenleg bel√ľl sz√©tvert, √∂sszegraffitizett irodah√°zban egykor vend√©glŇĎ, posta, bank, vas√ļti √©s v√°mkirendelts√©g is mŇĪk√∂d√∂tt. Az elsŇĎ emeleten a csarnokfel√ľgyelŇĎs√©g, a m√°sodikon √©s harmadikon a nagykereskedŇĎk √©s bizom√°nyosok irod√°i, a negyediken b√©relhetŇĎ hotelszob√°k voltak. Az √©p√ľlet ajtajait, ablakait √©vekkel ezelŇĎtt kitermelt√©k, √≠gy az idŇĎj√°r√°s akad√°lytalanul kifejtheti rombol√≥ hat√°s√°t.

Advertisement

A Duna City eredeti terveiben az irodah√°zra r√°√©p√≠t√©ssel tov√°bbi emeleteket k√©pzeltek el, a nagycsarnokban pedig loftlak√°sokat, √ľzleteket, k√°v√©z√≥kat terveztek kialak√≠tani.

Advertisement

M√≠g a Nagyv√°s√°rtelep csarnoka volt √°ll√≠t√≥lag Eur√≥p√°ban az elsŇĎ, amit a Zeiss-Dywidag √°ltal 1920-ban szabadalmaztatott tetŇĎrendszer alapj√°n √©p√≠tettek, addig az iroda√©p√ľlet volt elsŇĎ, amiben p√°ternoszter szem√©lyfelvon√≥ mŇĪk√∂d√∂tt. Most √≠gy n√©z ki a felvon√≥ √©s az azt k√∂r√ľl√∂lelŇĎ l√©pcsŇĎh√°z:

A Kultur√°lis √Ėr√∂ks√©gv√©delmi Hivatal m√°r 2009-ben is √ļgy nyilatkozott, hogy a v√©dett mŇĪeml√©k √°llapota nem alakul a legide√°lisabban. Az√≥ta persze a mŇĪeml√©kv√©delem √°llapota sem nevezhetŇĎ ide√°lisnak.

Advertisement

A IX. ker√ľlet 2007 okt√≥ber√©ben terjesztette fel a fŇĎv√°roshoz a ter√ľletfejleszt√©sei terveket, de a v√°rosvezet√©s nem kapkodta el azok j√≥v√°hagy√°s√°t. Az √©p√≠tŇĎ Duna City Kft. ez√©rt csup√°n k√ľl√∂nf√©le infrastrukt√ļra-fejleszt√©seket tudott v√©grehajtani a ter√ľleten, √©rdemi √©p√≠tkez√©s az√≥ta sem kezdŇĎdhetett. A h√°tt√©rben val√≥sz√≠nŇĪleg az √°llt √©s √°ll jelenleg is, hogy a fŇĎv√°ros szeretne min√©l t√∂bbet profit√°lni a becsl√©sek szerint t√∂bb mint 300 milli√°rd forint √©rt√©kŇĪ, az eredeti tervek szerint 2016-ra elk√©sz√ľlŇĎ monstre beruh√°z√°sb√≥l. Ez annak idej√©n f√©lhivatalosan annyit jelentett, hogy szeretn√©k, ha a Gropius nagyobb ar√°nyban j√°rulna hozz√° a ter√ľlet fejleszt√©s√©hez, a kik√∂tŇĎ, az √ļth√°l√≥zat kialak√≠t√°s√°hoz, egy √ļj Duna-h√≠d meg√©p√≠t√©s√©hez. A magyar val√≥s√°g ezzel szemben az hogy.

Fotók: Nagy Attila/cink.hu