Illustration for article titled Liszttel öntötték le Weöres Sándor frissen felavatott szobrát Pécsen

Egy szobrász tiltakozott a giccsesnek tartott mű és a rengeteg megbízást begyűjtő alkotó ellen.

Advertisement

A Bama.hu cikkéből és a Mecsekalja blog videójából kiderül, hogy a Böszörményi István nevű helyi szobrász kiborult azon, hogy Kligl Sándor giccsszobrára áldozott az állam milliókat, miközben állítólag a kultúrára nincs pénz. (Weöres összesen 18,4 millió forintba került, ebből 5 milliót állt a Nemzeti Kulturális Alap.)

A pécsi Király utcában felállított szobor ünnepélyes felavatását ezért Böszörményi azzal zavarta meg, hogy liszttel öntötte le a szobrot, mire a közterületfenntartók elráncigálták onnét. Kligl annyit mondott csak, hogy "bolondokkal nem foglalkozom".

Advertisement

Kligl Sándorról a Népszabadság írta meg korábban, milyen trükkösen kap megbízásokat: 2012 óta a Nemzeti Kulturális Alap bizottságának tagja, és így nem pályázhat támogatásra, a helyi önkormányzatok viszont szerencsére pályázhatnak olyan szobrokra, amelyeknek Kliglt jelölik meg reménybeli alkotójaként. Így eddig az alkotásai összesen 23,5 millió forint értékben jutottak támogatáshoz az alaptól.

Hogy még szebb legyen a történet, Kligl Sándor felesége nem más, mint Lengyel Györgyi, az NKA feletti rendelkezési jogot gyakorló minisztérium közigazgatási államtitkára.

Share This Story

Get our newsletter