Az a helyzet, hogy a média csak akkor foglalkozik egy szoborral, ha azt kettévágják vagy kettéesik magától, esetleg áthelyezik. Na de nem a Cink!

FŇĎleg nem akkor, ha mind√∂ssze k√©t sarokra a szerkesztŇĎs√©g√ľnktŇĎl √°ll√≠tj√°k fel a szobrot, mert akkor ak√°r k√©t nappal az avat√°s ut√°n m√°r ripsz-ropsz ott is vagyunk √©s klikkoljuk.

Advertisement

Persze egy Liszt Ferenc mellszoborban nincs nagy k√ľl√∂nlegess√©g - teljesen rendben van ez is. A romantikus zeneszerzŇĎk glamrockszt√°rok voltak, hihetetlen√ľl megkompon√°lt imidzsel, √ļgy im√°dta ŇĎket az ecset √©s a v√©sŇĎ, mint David Bowie-t a lencse. A szobr√°sz, GerŇĎ Katalin sem ny√ļlt mell√©.

Liszt-szoborral mondjuk el√©g j√≥l el vagyunk l√°tva orsz√°gos √©s fŇĎv√°rosi szinten is, de √©n egy cseppet sem b√°nom, hogy bet√∂lt√∂tt√©k ezt a f√ľlk√©t vele Lip√≥tv√°rosban, a Duna-palota sark√°n.

A szobor sztorija am√ļgy m√°r most el√©g kusza, mert k√∂zadakoz√°sb√≥l k√©sz√ľlt egy a budav√°ri √∂nkorm√°nyzat felk√©r√©s√©re Lengyelorsz√°gban fel√°ll√≠tott szobor m√°solatak√©nt p√°rban egy belgr√°dival. Itt bogozhatj√°tok ki.

Advertisement

Ami miatt kifejezetten √∂r√ľl√∂k neki az a helysz√≠nv√°laszt√°s. Nem Budapesten bel√ľl (Liszt elsŇĎ pesti lakhelye a N√°dor utca volt, a Szent Istv√°n bazilika meg√©p√ľlt√©t pedig adom√°nyokkal seg√≠tette), hanem az √©p√ľleten.

A m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ ut√°n ugyanis a megmaradt √©p√ľletek negyon megv√°ltoztak. A legt√∂bbrŇĎl eltŇĪntek a kupol√°k √©s tornyok: vagy nem √©p√≠tett√©k vissza vagy lebontott√°k ŇĎket, mint haszontalan cifras√°gokat. Hasonl√≥ sors v√°rt az √©p√ľletszobrokra, fali csobog√≥kra stb. is. Vagy elfelejtette√©k p√≥tolni ŇĎket, vagy mint klerik√°lis-burzsuj sz√∂rnyŇĪs√©geket t√°vol√≠tott√°k el.

Advertisement

A kupol√°k vissza√©p√≠t√©s√©re vagy stiliz√°lt p√≥tl√°s√°ra is vannak tervek √©s p√©ld√°k, de a szobrokat sz√°zszor egyszerŇĪbb lenne vissza√°ll√≠tani vagy √ļjakkal helyettes√≠teni. Tele van a v√°ros √°s√≠t√≥z√≥ szoborf√ľlk√©kkel. √Ėr√ľl√∂k, amikor kit√∂ltik valamelyiket!

M√©g akkor is, ha ezt konkr√©tan nem hagyt√°k √ľresen az elvt√°rsak. A cifra talapzathoz illeszkedŇĎ szer√©ny, de b√°tor munk√°sŇĎr szobra kifejezetten j√≥ v√°laszt√°s volt. Nem?

Advertisement

[Arch√≠v k√©p egy 89-es ellenz√©ki akci√≥ ut√°n: BetekintŇĎ via V√°rosj√°r√≥, via: Sadia.]