A New York-i Metropolitan Opera bejelentette, elhalasztja a Klinghoffer halála című kortárs opera novemberi bemutatóját (a MüPa is élőben közvetítette volna), mert az felerősítené a nemzetközi antiszemitizmust.

Advertisement

Az operát John Adams szerezte, és a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Front terroristái által eltérített Achille Lauro óceánjáró, valamint egy zsidó származású amerikai utas, Leon Klinghoffer meggyilkolásának történetét dolgozza fel. Eddig kétszer, 1992-ben és 2011-ben mutatták be teljes terjedelmében, és úgy tűnik, egyelőre nem is lesz több előadás.

A reakciók értetlenek, és különösen az indoklás furcsa: ha egyszer egy opera maga nem antiszemita, akkor hogyan szíthat antiszemita érzelmeket? Peter Gelb, a Metropolitan ügyvezetője arra hivatkozik, hogy a nemzetközi zsidó közösség szerint ebben a történelmi helyzetben, amikor újra növekszik az antiszemitizmus Európában, csak rontana a helyzeten a bemutató élő közvetítése. A Guardian kommentárja szerint kár, hogy ez lett, mert sokakat foszt meg attól, hogy a 20. század végének egyik legfontosabb operáját láthassák.

Share This Story

Get our newsletter