Nekem √°ltal√°nosban nem adatott meg, hogy az √°llamp√°rt ideol√≥gi√°j√°t t√ľkr√∂zŇĎ repiaj√°nd√©kot kapjak egy komcsit√≥l. Borisznak √∂sszej√∂tt, 2013-ban.

F√©rfi vagyok, a napilapot is h√°tur√≥l olvasom, ennek is egybŇĎl az alj√°ra t√©vedt a szemem, hogy megbizonyodjak r√≥la, t√©nyleg Hoffmann R√≥zsa √≠rta-e. √Čs t√©nyleg!

Megpihent a szemem egy pillanatra, ezalatt meg√°llap√≠tottam, hogy az al√°√≠r√°sa egy titkos √∂t√°g√ļ csillaggal √©r v√©get, ez sem lepett meg annyira.

Advertisement

Az m√°r ann√°l ink√°bb, amikor enyh√©n balra szemszkrollozva kider√ľlt, Hoffmann a "h√ľly√©n" id√©zŇĎjelezŇĎk klubj√°ba tartozik.

Advertisement

Most m√°r ideje volt felugrani a tetej√©re, √©s v√©gigolvasni. Az √∂t√∂dikesek √©s nyolcadikosok kapt√°k a levelet R√≥zsa asszonyt√≥l, az aj√°nd√©kk√∂nyv k√≠s√©rŇĎjek√©nt. A kisebbek egy nemzeti hitvall√°st, a nagyobbak egy komplett alkotm√°nyt kaptak. A "dat√°l√°s" ellen√©re a lev√©l √©s az aj√°nd√©k csak most p√©nteken futott be.

Advertisement

M√°r az elsŇĎ mondaton √©rzŇĎdik, hogy Hoffmann, minden ŇĎt √©rt t√°mad√°ssal szemben, igazi, v√©rbeli, √∂szt√∂n√∂s pedag√≥gus. √ögy szabta meg ugyanis a sort√°vot, hogy a t√°j√©kozottabb 5/8-dikos vagy valamelyik sz√ľlŇĎje k√©nyelmesen oda√≠rhassa az elsŇĎ mondat al√° pirossal, mintegy annak folytat√°sak√©nt, hogy "√Čs m√©g √©n is az idegen hatalmat szolg√°ltam, az elnyom√≥ MSZMP tagjak√©nt, 3 √©vig munkahelyi p√°rttik√°rk√©nt."

Advertisement

A lev√©l m√°sodik bekezd√©se megismerteti a gyermekekkel √©s d√∂bbent sz√ľleikkel R√≥zsa asszonyt, az alkotm√°nyjog√°szt. Dr Hoffmann az alkotm√°nyt olyan idŇĎs, b√∂lcs tan√≠t√≥mesternek tekinti, aki megtan√≠tja a puly√°kat, hogy tisztelj√©k a szabads√°g√©rt √°ldozatot v√°llal√≥ hŇĎseinket. √Čn speciel t√∂k m√°st v√°rok egy alkotm√°nyt√≥l, de ez a patetikus b√°csi-figura se rossz, pusztuljanak a technokrat√°k! FŇĎleg, hogy aki t√©nyleg tiszteli a szabads√°g√©rt √°ldozatot v√°llal√≥kat, az okszerŇĪen nem tiszteli az olyan iskolai p√°rttik√°rokat, mint H. R√≥zsa. Aki r√°ad√°sul akkor volt p√°rtfunkcion√°rius, amikor m√°r t√©nyleg csak a legh√ľly√©bbek, az utols√≥ csatl√≥sok, meg a legnagyobb seggnyal√≥k v√°llaltak ilyesmit. Amikor a lenti laktany√°ban 1988 nyar√°n a politikai tiszt megk√©rdezte, hogy "van maguk k√∂z√∂tt MSZMP-tag?", √©s egy fi√ļ jelentkezett, m√©g maguk a komcsi katon√°k is h√ľledeztek, √©s odah√≠vt√°k sustorogva a koll√©g√°kat, hogy n√©zd ezt a szerencs√©tlent.

Advertisement

A z√°r√≥ bekezd√©s m√°r nem tud sokat hozz√°adni az elsŇĎ kettŇĎ √°ltal ny√ļjtott sz√≥rakoz√°shoz.

Advertisement

Amikor √©n voltam √°ltis, t√∂kre megt√∂rt√©nhetett volna, hogy az √°llamp√°rt ideol√≥gi√°j√°t t√ľkr√∂zŇĎ repiaj√°nd√©kot kapok valami odvas komcsit√≥l. De sosem t√∂rt√©nt ilyen. M√©g a jutalomk√∂nyveim is norm√°lis reg√©nyek voltak. Boldog vagyok, hogy a Borisznak ez 2013-ban megadatott.