Belv√°rosi lak√≥k√©nt-dolgoz√≥k√©nt erŇĎs d√≥zisban √©r a nemzeti utca√°tnevez√©si l√°z, de a K√°rolyi utc√°ra √°tnevezett K√°rolyi Mih√°ly utca sark√°n m√©g nekem is meg kellett √°llnom. Itt t√©nyleg mi az √ļristen t√∂rt√©nik?

Szily fŇĎszerkesztŇĎ megjegyezte, hogy az egyszeri j√°r√≥kelŇĎ √≠gy r√∂gt√∂n asszoci√°lhat ak√°r K√°rolyi S√°ndorra is, aki r√∂vid, nem √ľgyess√©g√©rŇĎl eml√©kezetes karriert futott be az FTC futballist√°jak√©nt, vagy ak√°r tetszŇĎleges, m√°s K√°rolyira is, nem arra a nyilv√°n gyŇĪl√∂lt gr√≥fra, akinek a szobr√°t gyorsan ki kellett r√∂p√≠teni tavaly az Orsz√°gh√°z szomsz√©ds√°g√°b√≥l. Sim√°n lehet, hogy valakinek p√©ld√°ul K√°rolyi Tibinek h√≠vj√°k a v√≠zvezet√©k-szerelŇĎj√©t. Vagy nincsenek ellen√©re az iskol√°sl√°nyok a K√°rolyi-kertben.

De valahol az√©rt m√©lyen dadaista az eg√©sz. √Ātnevezni a Roosevelt teret sim√°n csak √≥ri√°si bunk√≥s√°g legnagyobb katonai sz√∂vets√©ges√ľnkkel szemben. √Ātnevezni az √∂t√∂dik ker√ľleti Sziv√°rv√°ny utc√°t Pilinszky J√°nos utc√°ra, az √©rthetŇĎ, a sziv√°rv√°nyr√≥l az egyszeri j√°r√≥kelŇĎ a v√©g√©n m√©g nem a l√©gk√∂ri jelens√©gre vagy az andoki n√©pek sz√≠npomp√°s z√°szl√≥j√°ra, hanem a buzikra gondol, buzulni pedig nem t√ļl alkotm√°nyos. De ez? Ez mi? Ez t√©nyleg mi?

N√©h√°ny h√≥nappal ezelŇĎtt egy, a bŇĪn√ľld√∂z√©ssel intim √©s magas szintŇĪ kapcsolatban √°ll√≥ k√∂zeli ismerŇĎs√∂mmel besz√©lgettem az utca√°tnevez√©sekrŇĎl. √ČrintŇĎlegesen megeml√≠tette azt a jellegzetes bet√∂rŇĎi modus operandit, hogy az elk√∂vetŇĎ az akci√≥ v√©g√©n letolja a gaty√°j√°t √©s a konyha k√∂zep√©re szarik, megjel√∂lve √©s szimbolikusan birtokba v√©ve √≠gy a kirabolt lak√°st.