Idén két rövidfilmmel és egy játékfilmmel szerepelnek a magyarok Európa legmenőbb filmfesztiválján.

Most posztolta a cannes-i filmfesztivál hivatalos facebookja a fenti videót, amin végre leggördítik a filmes mustra legfontosabb elemét, amin a filmipar apraja-nagyja felvonul majd a Palais előtt.

Az Un Certain Regard válogatásban fog bemutatkozni Mundruczó Kornél legújabb filmje, a Fehér isten, ráadásul most szombaton, ami állítólag egyik leglátogatottabb nap mindig. Én nem tudom, még egyszer sem voltam Cannes-ban.

Aztán még Szőcs Petra rendezése, A kivégzés a legjobb cannes-i rövidfilmet illető Arany Pálmáért indul, itt muszáj megjegyeznem, hogy a rendező Szőcs Géza egykori kultúrállamtitkár lánya, bár ez teljesen jelentéktelen információ igazából. A rövidfilm főszereplője Orsi és Örsi, a testvérpár újra meg újra eljátssza a Ceauşescu házaspár kivégzését, miközben szüleik házassága romokban hever.

A másik magyar rövidfilm a fesztiválon a Provincia lesz Kárpáti György Mórtól, ezt a Cinéfondation szekcióban, a filmfőiskolák legjobbjainak versenyében fogják vetíteni. A 20 perces alkotás egy áruszállító sofőrről, Ottóról szól, akinek az autója lerobban egy vidéki állomáson, így véletlenül egy ókori római település régészeti ásatására kerül.