A Greenpeace t√ľntetŇĎi elfoglalt√°k a rom√°n parlament elŇĎtti teret Bukarestben √©s jelk√©pes aranytermel√©sbe fogtak. A rendŇĎr√∂k rajtuk √ľt√∂ttek, rengeteg t√ľntetŇĎt letart√≥ztattak, k√∂zt√ľk hat magyar aktivist√°t √©s az Origo operatŇĎr√©t is.

Horv√°th N√≥ra az Orig√≥nak megerŇĎs√≠tette, hogy j√≥l van, jelenleg t√∂bb tucat aktivist√°val van a rendŇĎrs√©gen, ahol √©pp az adataikat veszik fel. A Greenpeace vegyianyag-szak√©rtŇĎje, Simon Gergely azt mondta a port√°lnak, hogy ilyenkor √°ltal√°ban egy kihallgat√°s ut√°n elengedik a begyŇĪjt√∂tteket, b√°r most, hogy ennyit elkaptak, lehet, hogy sok√°ig fog tartani az elj√°r√°s.

Az aktivist√°k a rom√°n korm√°ny Verespatakkal kapcsolatos tervezett d√∂nt√©sei miatt t√ľntettek. Az egyik beterjesztett t√∂rv√©ny megengedn√©, hogy b√°rmilyen mag√°nv√°llalat tetszŇĎleges helyen, tetszŇĎleges erŇĎforr√°st termeljen ki. √ćgy ak√°r az √©ppen Verespatakkal szemezŇĎ Rosia Mondana Gold Corporation is azt mŇĪvelhet, amit akar.

A Rosia Montana Gold Corporation egy kanadai r√©szv√©nyt√°rsas√°g, amely egy √≥ri√°si k√ľlsz√≠ni aranyb√°nya nyit√°s√°t tervezi az erd√©lyi Verespatakon. A v√°llalat az arany kitermel√©s√©hez m√©rgezŇĎ cianidos technol√≥gi√°t haszn√°lna, ugyanez a m√≥dszer okozta a tiszai ci√°nszennyez√©st 2000-ben. Ha a verespataki beruh√°z√°s z√∂ld utat kap, egy falu, n√©gy hegy, templomok, temetŇĎk, az √≥kori Alburnus Maior telep√ľl√©s maradv√°nyai √©s tov√°bbi r√≥mai hagyat√©kok fognak megsemmis√ľlni a cianid miatt a k√∂vetkezŇĎ 15-17 √©vben. A b√°ny√°szati projekt befejezŇĎd√©se ut√°n a ter√ľlet kop√°r, meddŇĎ marad, lehetetlenn√© t√©ve a fejleszt√©seket √©s az ottani emberek meg√©lhet√©s√©t.

A beruházás ellen az egész világon felszólaltak ismert emberek, például Woody Harrelson is.

Advertisement

Forrós: Origo, Greenpeace