This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Letartóztatták az Origo riporterét Romániában

A Greenpeace tüntetői elfoglalták a román parlament előtti teret Bukarestben és jelképes aranytermelésbe fogtak. A rendőrök rajtuk ütöttek, rengeteg tüntetőt letartóztattak, köztük hat magyar aktivistát és az Origo operatőrét is.

Horváth Nóra az Origónak megerősítette, hogy jól van, jelenleg több tucat aktivistával van a rendőrségen, ahol épp az adataikat veszik fel. A Greenpeace vegyianyag-szakértője, Simon Gergely azt mondta a portálnak, hogy ilyenkor általában egy kihallgatás után elengedik a begyűjtötteket, bár most, hogy ennyit elkaptak, lehet, hogy sokáig fog tartani az eljárás.

Advertisement

Az aktivisták a román kormány Verespatakkal kapcsolatos tervezett döntései miatt tüntettek. Az egyik beterjesztett törvény megengedné, hogy bármilyen magánvállalat tetszőleges helyen, tetszőleges erőforrást termeljen ki. Így akár az éppen Verespatakkal szemező Rosia Mondana Gold Corporation is azt művelhet, amit akar.

A Rosia Montana Gold Corporation egy kanadai részvénytársaság, amely egy óriási külszíni aranybánya nyitását tervezi az erdélyi Verespatakon. A vállalat az arany kitermeléséhez mérgező cianidos technológiát használna, ugyanez a módszer okozta a tiszai ciánszennyezést 2000-ben. Ha a verespataki beruházás zöld utat kap, egy falu, négy hegy, templomok, temetők, az ókori Alburnus Maior település maradványai és további római hagyatékok fognak megsemmisülni a cianid miatt a következő 15-17 évben. A bányászati projekt befejeződése után a terület kopár, meddő marad, lehetetlenné téve a fejlesztéseket és az ottani emberek megélhetését.

Advertisement

A beruházás ellen az egész világon felszólaltak ismert emberek, például Woody Harrelson is.

Advertisement

Forrós: Origo, Greenpeace

Share This Story

Get our newsletter