Zseni√°lis sz√∂veges aj√°nl√≥val k√≠n√°lt√°k eddig a 4300 forintos Hitler-falmatric√°t. A "t√∂rt√©nelem √©s az irodalom egyik legkiemelkedŇĎbb embere" "j√≥l mutat otthoni k√∂nyvt√°rszob√°ban". De kipr√≥b√°ltam, √©s svarcban tov√°bbra is kaphat√≥ Hitler!

Advertisement

Igen, a konszolid√°ltnak, sŇĎt cukinak tŇĪnŇĎ Katicamatrica, ahol mindenf√©le klassz dekor√°ci√≥t √©s matric√°t lehet kapni eg√©szen norm√°lis √°ron, rakt√°ron tartotta Adolf Hitlert.

De ez nem volt el√©g, komoly bevezetŇĎ sz√∂veg is szerepelt a nemr√©g hirtelen leszedett Hitler-oldalon. Krisztina szerencs√©re lementette nek√ľnk. EbbŇĎl az a zavarbaejtŇĎ k√©p der√ľl ki, hogy az aj√°nl√≥ √≠r√≥ja minimum nagy tisztelŇĎje Hitlernek.

Az eleje sz√°raz t√∂rt√©nelmi kiselŇĎad√°s, mintha valami porosz tucatt√°bornokr√≥l, nem pedig a t√∂rt√©nelem egyik leggonoszabb t√∂meggyilkos√°r√≥l lenne sz√≥. A maga nem√©ben brav√ļr 5 mondatot le√≠rni HitlerrŇĎl √ļgy, hogy t√∂rt√©n√©szked√ľnk, de a Holokauszt sz√≥ba sem ker√ľl.

Adolf Hitler arck√©p√©vel kiv√°l√≥ t√∂rt√©nelmi k√©pet lophat be otthon√°ba.... Adolf Hitler az a szem√©ly, az a n√©v, amely nem ig√©nyel sok bevezetŇĎt. 1889-ben sz√ľletett N√©metorsz√°gban, ŇĎ lett a vezetŇĎje a Nemzeti Szocialista N√©met Munk√°sp√°rtnak, n√©met kancell√°r volt 1933-ban, √©s 1934-ben az abszol√ļt uralkod√≥ja volt N√©metorsz√°gnak. Ňź volt az a szem√©ly, aki elind√≠totta a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļt. Minden t√©ren nagy gyŇĎzelmeket √©rt el a h√°bor√ļ korai √©veiben, de Hitler √©s a n√©met katonai vezet√©s elk√∂vette azt a nagy hib√°t, hogy al√°becs√ľlte ellens√©geit, Nagy-Britannia √©s a Szovjetuni√≥ pedig k√©tfrontos h√°bor√ļt bonyol√≠tott le a n√©metekkel.

Advertisement

A k√∂vetkezŇĎ mondat v√°ratlan abszurdit√°s√°val billent ki a t√∂ri√≥rai szuny√≥k√°l√°sb√≥l:

Mivel a t√∂rt√©nelem √©s az irodalom egyik legkiemelkedŇĎbb ember√©rŇĎl besz√©l√ľnk, aj√°nljuk, hogy olyan sz√≠neket haszn√°ljunk, amelyek s√∂t√©tebbek.

Advertisement

Hogy a r√°k√∂vetkezŇĎ a f√©lrebesz√©l√©s, illetve a rendŇĎr-, b√ľrokrata- √©s vir√°gnyelv kever√©n pr√≥b√°lja megfogalmazni a "szkinhedklub" sz√≥t:

Jó mutat otthoni könyvtárszobában, vagy olyan klubokban, ahol történelmi eseményeket, történelemmel kapcsolatos tevékenységeket folytatnak.

Advertisement

Hogy mesteri pr√≥z√°hoz illŇĎen az utols√≥ mondat szinte robbanjon:

Ajándékba nem igazán ajánljuk, mert Hitler neve összefonódott számos negatív gondolattal, értelemmel is.

Advertisement

T√©nyleg el√©g rizik√≥s lehet Eszter n√©ninek √©s Man√≥ b√°csinak vir√°gos tap√©ta helyett hirtelen √∂tletbŇĎl Hitler-matric√°t venni!

Fogtam magam, √©s felh√≠vtam a Katicamatrica oldal√°n megadott k√∂z√∂ns√©gszolg√°lati sz√°mot. Piros pont, hogy p√©nteken n√©gy ut√°n is felvett√©k. A bejelentkezŇĎ l√°nynak azt mondtam, hogy Hitler-matric√°t szerettem volna venni, mert egy bar√°tom elk√ľldte a linket, de most l√°tom, hogy a cuccot idŇĎk√∂zben mintha leszedt√©k volna az oldalr√≥l. Igen, mondta ŇĎ, mert sok negat√≠v hozz√°sz√≥l√°s √©rkezett. Majd √≥vatosan megk√©rdezte, hogy j√≥l √©rti-e, hogy Hitler-matric√°t szeretn√©k venni. J√≥l - v√°laszoltam, esetleg megoldhat√≥ lenne? Persze, mondta, csak nem a web√°ruh√°zban kell pr√≥b√°lkozni, √≠rjak nekik mailt a rendel√©semmel, √©s k√ľldik Adolfot.

Advertisement

Hitler már majdndem olyan, mint valami diszkódrog!