This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Lesz miből visszacsorgatni a nagyobb trafikosoknak

Évi több milliárd forintot szedhet ki a trafikügyből a Fidesz, ha akar.

Szombathelyen egy trafik átlagos havi nyeresége 1,5 millió forint lesz, ha csak cigarettaeladással számolunk - kalkulálta ki a nyugat.hu. Tehát a maximális, 5 darab koncessziót elnyert szerencsések havi 7,5, évi 90 millió forint profitra számíthatnak. És ebben még nincsenek benne az energiaitalok és egyéb árusítható dolgok, illetve a dohánygyárak szabálytalan, de garantált kifizetései sem.

Advertisement

Az Index ugyanis korábban megírta, hogy az igazi pénzt a dohánygyárak polcpénzei és a forgalom után fizetett jutalékai jelentik. A gyártók becslések szerint évi 10-20 milliárd forintot fognak - illegálisan, de a lebukás veszélye nélkül - kifizetni a trafiktender nyerteseinek. Ennek aránytalanul nagy részét kapják a legtöbb trafikot elnyerő nagytulajdonosok, akik végképp Fidesz-lekötelezettek.

Ez a kormánypárt szempontjából duplán ügyes húzássá teszi az egész trafikügyet. A Fidesz nem egyszerűen megszerzett egy, az ingadozó választók meggygőzéséhez ideális országos hálózatot, a pult mögött lojális, tőlük függő trafikosokkal. De potenciális hozzáférése támad az évi 10-20 milliárd forint akkora részéhez, amekkorát a frissen gazdaggá tett vazallusok hajlandók visszacsorgatni. Szerényebb, 10 százalékos visszacsorgatási rátával számolva sem rossz pénz a pártkasszába.

Advertisement

A nyugat.hu bele tudott tekinteni egy eddigi trafikos vesztes pályázatába is, ami minden, pluszponttal járó vállalást tartalmazott, így elvileg garantáltan nyernie kellett volna, mégsem így történt. A vesztes szerint, ha tényleg betartották volna a pályázati kiírás feltételeit, csak egy tartós munkanélküli vagy csökkent munkaképességű pályázó kerülhetett volna elé.

Share This Story

Get our newsletter