This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Leretusálta a Charlie Hebdo-menet képéről a nőket egy izraeli lap

Több mint 40 ország vezetői vettek részt a vasárnap Párizsban rendezett meneten, köztük Angela Merkel német kancellár és Anne Hidalgo párizsi polgármester is. Két másik női vezető társaságában eltűntek a The Announcer izraeli ultraortodox újság címlapképéről – azért, mert nők. Nem ez az első hasonló eset.

Advertisement

A mizogün manipulációt a Walla izraeli oldal szúrta ki. Merkel és Hidalgo mellett Simonetta Sommaruga svájci elnök és Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is eltűnt a képről. Sommarugát egyszerűen kiradírozták, Mogherinit pedig lekroppolták a fotó bal széléről, mely eredetileg így néz ki:

Illustration for article titled Leretusálta a Charlie Hebdo-menet képéről a nőket egy izraeli lap
Advertisement

Merkel helyére, a kék öltönyös François Hollande francia elnök mellé, ráadásul tréfás módon pont a palesztin Mahmúd Abbász ugrott, a Fatah vezetője:

Illustration for article titled Leretusálta a Charlie Hebdo-menet képéről a nőket egy izraeli lap
Advertisement

Annyit írnak a The Announcerről, hogy egy ultraortodox újság. Az ultraortodox zsidók (héberül haredik) azok az emberek, akik – számos esküdt ellenségükhöz hasonlóan – nem ismerik el Izrael állam létjogosultságát, annak szekuláris eredete és berendezkedése miatt. Ők csak egy olyan zsidó államot fogadnának el, amit a jói-ten hoz létre, nem egy pesti bevándorló.

Más fundamentalista vallásokhoz hasonlóan az ultraortodoxok is szigorúan elválasztják egymástól a felnőtt férfiakat és nőket, a médiában pedig még tovább gondolják a nemek szeparációját: újságaik egyik sajátos szerkesztési elve, hogy nők képeit nem közlik le.

Advertisement

Ezt persze lehet ennél kevésbé bénán is csinálni, például nőket eleve nem ábrázoló képet kiválasztásával, de korábban is volt már hasonló eset: 2009-ben a szintén ultraortodox Yated Ne’eman az izraeli kormány két női miniszterét, Limor Livnatot és Sofa Landvert retusálta le egy képről.

Share This Story

Get our newsletter