Illustration for article titled Lenyomni az Amazont

A Bestsellers belvárosi könyvesbolt szállítási költség nélkül hoz be idegennyelvű könyveket, de az Amazon mellett az egyre népszerűbb e-bookkal is meg kell majd küzdenie.

Advertisement

Tony Lang 22 éve indította a Bestsellers könyvesboltot az Október 6. utcában, eleinte hivatalosan csemegeboltként, majd miután megjött az engedély, kizárólag könyvesboltként folytatta tovább.

A Bestsellers pár év alatt az egyik legkedveltebb idegennyelvű könyvesbolt lett a városban, az idők folyamán a magazinterjesztésbe is belecsapott, és a forgalom egyre nagyobb részét tette ki az online könyvrendelés.

Advertisement

A bolt végül a 22. születésnapjára előállt a saját online könyváruházával is – ez a Bestsellers.hu-n indul el a mai naptól, és a sajtótájékoztatón az alábbi előnyöket sorolták fel a nagy szomszéddal, az Amazonnal szemben:

  • az Amazonnak és egyéb nemzetközi cégeknek nincs budapesti képviseletük
  • magyarul is lehet rendelni és kommunikálni
  • személyesen is átveheted a rendelt könyvet a boltban: nem kell félni a Magyar Postától, továbbá nincs szállítási költség sem
  • külföldi szállítási költség/vám sincs, mert a bolt amúgy is folyamatosan szállít Magyarországra
  • fizetni átvételkor kell
  • lesznek olyan amerikai/brit könyvek (Early Export), melyek előbb jelennek meg Európában, és ezért a Bestsellersről előbb rendelhetők, mint az Amazontól
Advertisement

Itt a kérdés tényleg az, hogy miért csak most vágott bele ebbe a Bestsellers, amely több mint egy évig készítette elő a projektet, meg még az, hogy képesek lesznek-e megbízhatóan működő rendszert üzemeltetni. (Egyébként én nem szoktam rendelni az Amazontól, de biztos van köztetek, aki igen, és esetleg elmondja, miért jó.)

És ami még kikerülhetetlen: nálunk ugyan még közel sem annyira elterjedt az e-book, mint több európai országban, de az ismerőseim – akik nem olyan reménytelenül konzervatívak, mint én – egyre nagyobb részén látom, ahogy átszoknak a Kindle-re.

Advertisement

De még ők is elismerik, hogy megvannak az utóbbi hátrányai: egészen más egy nyomtatott könyvben haladni egy fejezetet, és más ugyanezt e-bookban, ahol semmit nem érzékelsz ebből. Mellesleg a könyvespolcuk is csúnya lesz üresen!

Úgyhogy szabad a pálya a Bestsellers előtt, még egy darabig egész biztosan lesznek, akik könyveket rendelnének külföldről, vagyis nagyrészt rajtuk múlik majd, hogy a fent felsorolt előnyök birtokában életben tudnak-e maradni a piacon.

Advertisement

És azért emlékeztetőül tegyük oda a végére: az Amazon a bevételét és az alkalmazottak számát tekintve is a világ legnagyobb internetes cége, a Bestsellers pedig egy kis könyvesbolt Budapesten.

UPDATE: Ahogy többen is elmondták a kommentekben, nemcsak az Amazon van ám a világon, hanem a Bookdepository.com is, amelytől szállítási költség nélkül lehet rendelni.

Share This Story

Get our newsletter