This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Lelőtték a nácik, rátört a vulkán, pompás életet élt

Illustration for article titled Lelőtték a nácik, rátört a vulkán, pompás életet élt

91 évesen hunyt el Michael R. D’Amato amerikai kísérleti pszichológus, a Budapest életét a Pestiside blogon 10 éve dokumentáló Erik D’Amato édesapja. Erik klasszikus nekrológban búcsúzott elképesztően színes életet élt apjától.

Advertisement

Nagyon szép és érdekes olvasmány, kiemeltem belőle néhány érdekes részletet.

Michael D’Amato brooklyni olasz családba született 1922-ben, az amerikai alkoholtilalom idején szülei vegyesboltnak álcázott illegális italmérést vittek. Kamaszkorától érdekelte a repülés, 18 évesen, a második világháború elején lépett be az amerikai hadseregbe, bombázópilótaként szolgált.

Advertisement

Ebben a minőségében utazott Németországba, ahol 1943 közepén B–17-es bombázóját lelőtték, ő pedig két évig az alsó-sziléziai Stalag Luft III hadifogolytábor lakója lett. Túlélte a háborút, katonai ösztöndíjjal ment egyetemre, 1950-ben végzett New Yorkban pszichológusként.

Amikor tudott, utazott, így került a 80-as évek közepén Montserratra, a karibi Szélcsendes-szigetek egyikére, itt épített családi nyaralót. Az időzítés nem volt tökéletes. 1995 nyarán kitört a Soufrière Hills tűzhányó, elvitte a sziget felét, vele D’Amato nyaralóját is. A főváros lakosságát kitelepítették – ez jó ötletnek bizonyult, mert nem sokkal később vulkanikus törmelékár öntötte el, teljesen elpusztult –, a sziget nagy része ma is lakhatatlan.

Advertisement

Montserrat után a nyugat-massachusettsi Shutesburybe költözött, tavaly novemberi haláláig itt élt.

Fotó: NASA (a hamisszínes felvételen Montserrat szigete látható az űrből, a piros a növényzettel, a szürke a lávával és egyéb vulkáni törmelékkel borított terület, a nyaraló egy pixel se lenne)

Share This Story

Get our newsletter