91 √©vesen hunyt el Michael R. D‚ÄôAmato amerikai k√≠s√©rleti pszichol√≥gus, a Budapest √©let√©t a Pestiside blogon 10 √©ve dokument√°l√≥ Erik D‚ÄôAmato √©desapja. Erik klasszikus nekrol√≥gban b√ļcs√ļzott elk√©pesztŇĎen sz√≠nes √©letet √©lt apj√°t√≥l.

Nagyon sz√©p √©s √©rdekes olvasm√°ny, kiemeltem belŇĎle n√©h√°ny √©rdekes r√©szletet.

Michael D‚ÄôAmato brooklyni olasz csal√°dba sz√ľletett 1922-ben, az amerikai alkoholtilalom idej√©n sz√ľlei vegyesboltnak √°lc√°zott illeg√°lis italm√©r√©st vittek. Kamaszkor√°t√≥l √©rdekelte a rep√ľl√©s, 18 √©vesen, a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ elej√©n l√©pett be az amerikai hadseregbe, bomb√°z√≥pil√≥tak√©nt szolg√°lt.

Ebben a minŇĎs√©g√©ben utazott N√©metorsz√°gba, ahol 1943 k√∂zep√©n B‚Äď17-es bomb√°z√≥j√°t lelŇĎtt√©k, ŇĎ pedig k√©t √©vig az als√≥-szil√©ziai Stalag Luft III hadifogolyt√°bor lak√≥ja lett. T√ļl√©lte a h√°bor√ļt, katonai √∂szt√∂nd√≠jjal ment egyetemre, 1950-ben v√©gzett New Yorkban pszichol√≥gusk√©nt.

Amikor tudott, utazott, √≠gy ker√ľlt a 80-as √©vek k√∂zep√©n Montserratra, a karibi Sz√©lcsendes-szigetek egyik√©re, itt √©p√≠tett csal√°di nyaral√≥t. Az idŇĎz√≠t√©s nem volt t√∂k√©letes. 1995 nyar√°n kit√∂rt a Soufri√®re Hills tŇĪzh√°ny√≥, elvitte a sziget fel√©t, vele D‚ÄôAmato nyaral√≥j√°t is. A fŇĎv√°ros lakoss√°g√°t kitelep√≠tett√©k ‚Äď ez j√≥ √∂tletnek bizonyult, mert nem sokkal k√©sŇĎbb vulkanikus t√∂rmel√©k√°r √∂nt√∂tte el, teljesen elpusztult ‚Äď, a sziget nagy r√©sze ma is lakhatatlan.

Montserrat után a nyugat-massachusettsi Shutesburybe költözött, tavaly novemberi haláláig itt élt.

Advertisement

Fot√≥: NASA (a hamissz√≠nes felv√©telen Montserrat szigete l√°that√≥ az ŇĪrbŇĎl, a piros a n√∂v√©nyzettel, a sz√ľrke a l√°v√°val √©s egy√©b vulk√°ni t√∂rmel√©kkel bor√≠tott ter√ľlet, a nyaral√≥ egy pixel se lenne)