​Lékhorgászat közben kifogták Molnár B. Tamás rémálmát

Illustration for article titled ​Lékhorgászat közben kifogták Molnár B. Tamás rémálmát

Állítólag ez a furcsa hal az alapanyaga a legundorítóbb magyar csárdahalászléknek.

Advertisement

Jó nagy meglepetés ért egy amerikai horgász forgatócsoportot, amikor léki süllőhorgászat közben, egy nagy fárasztás végén a várt óriás süllő vagy harcsa helyett egy ijesztő fej jelent meg a lékben. Mint kiderült, egy buffalo feje volt.

Nem, nem a híres patacipőből fogtak egy példányt, nem is bölényből, hanem abból a pontyszerű halból, aminek a pépesített húsa állítólag az undorító magyar csárdahalászlék egyik alapanyaga.

Molnár B. Tamás gasztropápa abban a híres cikkében, amelyikben a szegedinek nevezett szar halászlét elemzi és döngöli az iszapba, és amelyikben elhangzik a legendás halászléprófécia, miszerint:

A szegedire keresztelt kanál-megállós halfőzelék a 20. sz. második felében harapódzott el, és ez a mutyihalászlé értékválságot jelez. Arra utal, hogy a nép elvesztette önbecsülését, praktikus okokból könnyen lemond arról, amiről nem szabadna.

Advertisement

szóval ebben a cikkben Molnár B. a nagyon rossz, mélyhűtött, pépesített hal-szálka-püréből készült halászlék összetevőiről is ír. Azt mondja:

A technológiát lehet tovább rontani: rossz alapanyaggal, téglaporos paprikával, iszapos hallal. Ebben segít az, hogy megjelent „buffalo" is a színen: kinézetre pontyra hasonlít, mérete a busát idézi. Észak-amerikai élőhelye környékén nehéz eladni, de mivel elszaporodott, lehalásszák, egészben mélyhűtve utazik Kanadából Nyugat-Magyarországra. A felvásárló pépet készít belőle, és a buffalo-halászlésűrítmény csárdabográcsokban landol.

Advertisement
Illustration for article titled ​Lékhorgászat közben kifogták Molnár B. Tamás rémálmát

A szóban forgó hal, a bigmouth buffalo, amit a lékből pergetők a videón kifognak, majdnem úgy néz ki, mint egy ponty, de egyáltalán nem ponty- hanem szívószájúféle hal. Majdnem harminc kilósra nőhet, de csalival alig fogható, mert nagyjából úgy táplálkozik, mint egy busa, vagyis hirtelen beszívja a vizet, majd kiszűri belőle a planktont és más apró táplálékot. Annyiban tér el a busától, hogy nem a felszínen, hanem közvetlenül a fenék felett kolbászol, ahol felkavarja az iszapot, majd kiszippantja belőle az apró állatokat. A déli államokban halásszák, szigonyozzák és árulják is.

Share This Story

Get our newsletter